Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калинките на ГЕРБ в ББР подариха 150 млн. лева на Румен Гайтански – Вълка

Калинките на ГЕРБ в държавната Българска банка за развитие за „сбогом” буквално са подарили 150 милиона лева на олигарха на Бойко и Доган Румен Гайтански – Вълка, разкри Narod.bg.

Свързаното с Вълка дружество „Роудуей кънстракшън“, което е един от най-големите кредитополучатели на ББР със 150 млн. лв. заем, е получило разсрочване от изчегъртаните вече гербопитеци в държавната банка, при това малко преди назначаването на служебното правителство.

Това става ясно от годишния отчет на компанията за 2020 г., който освен това показва 8.9 млн. лв. загуба за предходната кризисна година, пише „Капитал”.

Тя е генерирана основно от над 6 млн. лв. разходи за лихви по огромния заем. Той беше отпуснат през 2019 г. с цел да се придобие „Пътстройинженеринг“ – малка строителна компания от Кърджалийско, чийто бизнес по никакъв начин не може да оправдае оценката от над 160 млн. лв., колкото е общата сума на кредита и собственото финансирането от 10%.

Анекс в последния момент

Промяната в договора е направена в края на март 2021 г., като от отчета не става ясно какво е наложило промяната по-малко от две години след отпускането на средствата. „Роудуей кънстракшън“ трудно може да докаже негативен ефект от ковид, тъй като оборотите й през 2020 г. всъщност се вдигат с над 10 млн. лв. до над 25 млн. лв.

Това вероятно е и причината да не се прибегне до кредитния мораториум, а да се заложи на преструктуриране на заема, което обаче означава, че ББР е трябвало да начисли и обезценки върху него.

Според анекса по големия заем от 148.5 млн. лв. вноските от юли до декември 2021 г. се разсрочват и стават дължими от януари 2022 г.

Отделно е посочено, че отложените лихви за периода 20 април – 20 декември ще се плащат като равни добавки към лихвата от 20 януари 2022 г. По по-малкия заем от 1.5 млн. лв. предвидени за покупка на техника също има разсрочване, но за по-кратък период.

Всичко това означава, че компанията вероятно ще отчете по-добър резултат през настоящата година. По-неясно е обаче как заемът ще бъде обслужван след това, когато отново „Роудуей кънстракшън“ ще има по над 6 млн. лв. лихвен разход годишно.

Временна кръпка

Този въпрос стоеше още при отпускането на кредита. „Роудуей кънстракшън“ беше новосъздадено дружество и няма други активи освен „Пътстройинженеринг“. От отчета на последната се вижда, че тя е генерирала 730 хил. лв. печалба, което обаче е крайно недостатъчно за покриване на лихвите, а още по-малко за връщане на главницата.

Същевременно отпуснатите от ББР 148.5 млн. лв. вече са използвани за покупката на в пъти завишена цена на акциите на „Пътстройинженеринг“ от фирмата на Румен Гайтански-Вълка „Био майнинг“. Така дори кредитът да стане необслужван, банката ще може единствено да продаде обезпечението си – търговските предприятия на „Пътстройинженеринг“ и „Роудуей кънстракшън“.

Последната формално не е свързана с Гайтански, но още при отпускането се виждаха косвени връзки, а от няколко месеца е собственост на адвоката му Иван Георгиев.

Според отчета на „Роудуей кънстракшън“ ръководството на групата „е получило писмо за подкрепа от дружеството майка „Каменни фракции“ ЕООД, както и от едноличния собственик на капитала на дружеството майка, с което се гарантира, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за финансова стабилност на групата“.

А също така се изтъква и че „с извършеното предоговаряне на банковия кредит от ББР и с осигурените средства по банковите сметки на групата са обезпечени текущите финансови нужди за 2021 г. по повод обслужването на двата банкови заема“.

Сигнали до прокуратурата

Темата с големите кредити на ББР беше подхваната от предишния служебен икономически министър Кирил Петков още с назначаването му през май 2021 г.

Тогава той обяви, че топ 8 експозициите са за почти 1 млрд. лв., а разкриването на информацията за тях стана основа на конфликта му с тогавашното ръководство на банката. Конкретният заем е отпуснат още по времето на Стоян Мавродиев, който през 2020 г. беше отстранен от поста главен изпълнителен директор.

„От тези 8 кредита в момента 5 са в гратисен период по главница, т.е. те нямат задължения да плащат главница. От тях 4 са се възползвали от мораториума на БНБ като ковид помощ и не плащат дори лихви“, каза през уикенда в интервю за БНТ единият от новите изпълнителни директори на ББР Цанко Арабаджиев.

Той обяви още, че първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври, а засега един от осемте топ кредита не си изпълнява ангажиментите, без обаче да посочва имена.

По думите на Арабаджиев очакваните провизии по тези кредити за 2020-2021 г. са 250 млн. лв., а по отношение на някои от тях се подготвят сигнали до прокуратурата.

Източник/ци: Мутрите за „сбогом”: Калинките на ГЕРБ в ББР подариха 150 млн. лева на Румен Гайтански - Вълка - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!