Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Край с НАТО? Във Франция заговориха за излизане от северноатлантическия алианс

/Поглед.инфо/ САЩ, Великобритания и Австралия решиха пред целия свят да създадат нов военно-политически съюз, а всички техни съюзници просто бяха поставени пред факта, че се е появил АУКУС.

Всички държави от ЕС мълчаливо преглътнаха това унижение и презрение, като същевременно направиха свои собствени изводи, но никой освен Франция не посмя публично да изрази възмущението си. Еманюел Макрон не скри гнева си заради появата на АУКУС - беше много ядосан, че никой не е поканил Франция в новия съюз. Освен това преговорите за създаването му са водени тайно. Франция е научила за появата му по същия начин като всички останали - от медиите.

Според Макрон съюзниците от НАТО не трябва да постъпват така със своите партньори. Да създаваш други съюзи и обединения зад гърба и да не информираш никого е не само предателство, но и пренебрежение. Ясно е, че Америка е подбудителят на тази маневра. Щатите са инициираха създаването на АУКУС и са поканили онези, които смятат за нужни за съюзници.

Макрон каза, че ако Америка е направила това, това означава, че дава ясно да се разбере, че нейните съюзници от НАТО не я интересуват много. Щатите не ги ценят, не се съобразяват с тях. Защо, дори не ги смятат за равни! В този случай Франция има пълното право да напусне НАТО, като силно затръшне вратата.

Очевидно скандалът с АУКУС тепърва започва. Позицията на Франция е само първата стъпка към изразяване на недоволството на членовете на Северноатлантическия алианс. Ако Франция все пак напусне НАТО, това ще създаде прецедент. Други държави от ЕС може да последват примера ѝ.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Край с НАТО? Във Франция заговориха за излизане от северноатлантическия алианс - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!