Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Издирван от „Интерпол” авер на Петър Стоянов се завърна тайно в България, името му се завъртя в рулетката за кандидат-президент на ГЕРБ


Стамен Станчев (в средата) заедно с Петър Стоянов на учредяването на фондацията в Брюксел

В България тихомълком се е завърнал скандален шпионин и дясна ръка на президента Петър Стоянов, чието име тези дни се завъртя в рулетката за кандидат-президент на ГЕРБ, показа проверка на „Уикенд”.

Без грам притеснение, че е издирван по цял свят от Интерпол, Стамен Станчев преспокойно върти бизнес у нас. Станчев дори открито се присмива на службите, чиято задача е да го издирят и арестуват, като публикува отчети за дейността си на своя сайт.

Подобна наглост може да си позволи само човек, който има разпънат чадър от най-високо ниво у нас, убедени са висши ченгета. В случая Станчев може да се похвали с множество контакти на високо ниво, освен президента Стоянов. В чужбина сред неговите приятели са Бил Клинтън, емира на Катар и Тони Блеър.

Благодарение на закрилата, Стамен Станчев вече шест години успява да избегне попадането в румънски затвор и живее преспокойно със семейството си в рая на милионерите Монако. В северната ни съседка аферистът има издадена 5-годишна присъда, заради ръководство на престъпна група за индустриален шпионаж.

Схемата е разбита през 2006 г., като по това време името на Станчев вече е забъркано в различни афери из цял свят.

Заедно с него зад решетките попадат бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния, Кодруц Шереш и Жолт Нади и още няколко чужденци.

Според румънските власти, Стамен Станчев, който по това време  работи като международен консултант на банка „Креди Сюис”, вербува двамата министри да му предават тайно информация за  предстоящи приватизационни сделки и търгове на румънското правителство.

Той от своя страна продава наученото на мощни чужди компании и банки, който консултира през 2005 и 2006 г. Така на смешни цени и при крайно неизгодни за Румъния условия са изтъргувани куп важни предприятия.

Сред тях и нефтената компания „Ромпетрол”, която се озовава в ръцете на зетя на тогавашния казахски президент Нурсултан Назарбаев – Тимур Кулибаев.

Малко след ареста си Станчев е пуснат на свобода и моментално напуска страната. Така делото срещу него се води задочно. Двамата му агенти министри нямат това щастие и са принудени да излежат присъди от 4 и 4,5 г. за това, че са предоставили на българина секретни документи.

Първоначално Станчев получава 15 години затвор, но след обжалване през 2015 г. наказанието е намалено на само 5 години, от Върховният касационен съд на Румъния.

„Аз съм само един консултант, правя бизнес, лобирам, водя инвеститори и пари в Източна Европа. Няма нищо незаконно в моята дейност. Правил съм това и в други държави, и не само аз. Продължавам да го правя”, коментира по време на делото Стамен Станчев пред румънския вестник „Евениментул зилей”.

Покрай аферите си, предприемчивия българин завързва близки контакти с политици и бизнесмени от цял свят. Благодарение на застъпничеството им, през 2006 г. той е избран за секретар на учредената в Брюксел фондация „Център за глобален диалог и сътрудничество”.

Заедно със Станчев при създаването на фондацията в Брюксел присъстват Бил Клинтън, съпругата на бившия британски премиер Тони Бллеър – Чери, и командващият силите на НАТО по време на операцията в Югославия ген. Уесли Кларк.

За неин шеф е избран близкият му приятел и бивш държавен глава на България Петър Стоянов. Фондацията на Петър Стоянов през следващите години участва в множество международни инициативи, свързани с политическото сътрудничество. Покрай политиката името и е замесвано от медии и в скандали, свързани с лобизъм.

Далеч по-интересна е друга част от дейността, която не е напълно публична. Според публикации в чужди медии, като лице на фондацията Петър Стоянов участва в годишните срещи на мистериозната Трилатерална комисия. Твърди се, че в някои от случаите на тях участва и Стамен Станчев.

Тайнствената комисия е създадена през 1973 г. от банкера Дейвид Рокфелер и Збигнев Бжежински. През годините множество изследователи я сочат като световно правителство в сянка.

 В Трилатералната комисия участват влиятелни бизнесмени и политици от Северна Америка, Западна Европа и Азия. Официален повод за ежегодните им сбирки е решаването на световни проблеми в областта на политиката, климата и социалното равенство.

На срещите медиите никога не са поканени, на делегатите е забранено да си водят записки, а взетите решения не се публикуват. Именно тази секретност кара мнозина да вярват, че хората там тайно управляват света.

Аргумент им дава и речта на Дейвид Рокфелер, произнесена на срещата в немския град Есен на 8 юни 1991 г.: „Би било невъзможно да разработим и осъществим нашите световни планове, ако те бяха огласени. Но днес светът е по-сложен и е готов за световно правителство.

Националната върховна власт на интелектуалния елит и световните банкери без съмнение е за предпочитане пред националното самоопределение, практикувано пред изминалите столетия”, повдига завесата над целта на тайнствената организация Рокфелер.

При подобни мощни покровители едва ли е случайно, че Стамен Станчев и до момента не може да бъде арестуван, макар да фигурира в бюлетина на Интерпол. Името на българина и до ден днешен се мъдри и в специалният сайт на румънската полиция, с най-издирваните престъпници.

В същия момент нашенецът дори и не крие, че си живее в Монако, заедно със семейството си. От там той управлява регистрираната си в Австрия компания „Енерган”.

В интернет страницата си фирмата се хвали, че е специализирана в предоставянето на консултантски и лобистки услуги в Централна и Източна Европа с цел влизане и набиране силна позиция в региона”. Оказва се, че хвалбите изобщо не са без покритие.

На сайта си компанията на Станчев подробно описва своята дейност в Румъния, България и Русия. У нас издирваният от Интерпол шпионин успешно участва при продажба на пивоварна, финансиране на медицински, транспортни, промишлени и селскостопански проекти, продажба на верига бензиностации и създаване на инвестиционен фонд.

При изпълнението на част от проектите у нас пристига лично Стамен Станчев, който провежда купища лични срещи с партньори. Без естествено властите да реагират. Наши източници твърдят, че последното му идване е преди няколко седмици.

Освен бизнеса, Станчев участва и в множество благотворителни събития. Информация за тях публикува на собственият си интернет сайт. На него има фотоси от срещу на шпионинът с международни знаменистости като актрисата Джесика Алба, милиардерът Ричард Брансън и дори президента на Турция Реджеп Ердоган. На част от фотосите до Станчев позира гордо и Петър Стоянов.

Източник/ци: Издирван от „Интерпол” авер на Петър Стоянов се завърна тайно в България - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!