Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Преди да тича към креслото на „Дондуков“ 2, Цвета Кирилова поне да научи „Аз съм българче“ и имената на президентите по света

Преди да бърза към президентското кресло на „Дондуков“ 2, май е по-добре Цвета Кирилова да научи „Аз съм българче“ и кой оглавява българската отбрана. Хубаво ще е да знае и имената на колегите си по света. За 40 години или не ги е нучила, или просто вече ги е забравила… разбираме. До президентските избори остават по-малко от два месеца, може би е редно да навакса тези пропуски. Поне това.
.
Като изпит или интервю за работа премина интервюто на кандидат-президента Цвета Кирилова по 7/8 TV снощи. Тя бе представена от водещия Иво Сиромахов като „най-смелия кандидат за президент“. Силно и обещаващо начало, ще каже някой. Истината е, че то бе последвано от силно сгромолясване.

С помощ от публиката започна участието й:

„Очарователна сте, така като ви видя и се сещам за оня стих:

„Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна –

като теменужен остров в лунносребърни води“.

Сещате ли се кой беше авторът“, попита я Иво Сиромахов.

„Помогнете ми“, примоли тя.

„Смирненски…“, помогна й учтиво водещият.

„Смирненски… добре“, довери му се тя.

„Всеки има право в България да се кандидатира за каквото иска“

Приемаме, че объркването й в началото на интервюто е плод на притеснение и продължаваме нататък. Нахаканата Кирилова обаче продължи с издънките – заучени фрази и липса на конкретика и компетентност в отговорите, някои от които бяха повече от потресаващи.

„Всеки има право в България да се кандидатира за каквото иска“, уверена е Кирилова. Това обяснява и напъните й да става държавен глава на Република България. Имала доста предложения от политически партии през годините.

„Повече от 10 години аз съм активна в социалните мрежи и предлагам различни решения и идеи, които смятам, че биха могли да бъдат подложени на обсъждане. Много от хората, които ме следват, ме призоваваха да се захвана с политика и да вляза в политическия живот на страната. Обмислях тази възможност по предложение на моите последователи още преди 5 години, но тогава нямах възрастта. Сега вече имам навършени 40 години и реших да предложа своите идеи в един по-голям национален мащаб и се надявам да бъдат подкрепени“, обясни тя.

„Инициативата за издигането ми е в резултат на колеги, с които работим през годините, сред тях има много представителни имена – професори, преподаватели, обикновени хора, които имат добро отношение към мен и към дейността ми. Съгласих се, защото смятам, че мога да бъда полезна за България“, уверена е Цвета Кирилова.

„Президентската институция е с поставено клеймо, че по принцип няма много големи правомощия“, продължи кандидатът за държавен глава.

„Последните няколко месеца доказват обратното“, контрира я Сиромахов.

„Един президент всъщност представлява България и е лицето на България по света. Президентът може да бъде много активен, идеен, гъвкав, инициативен, модерен, общителен, създаващ дори международни връзки и партньорства и контакти, способстващ за диалога между институциите и партиите в българския парламент“, зареди общи приказки русокосата кандидат-президентка.

Цвета, научи имената на бъдещите си колеги

Вероятно Кирилова си мисли, че като президент по цял ден ще разхожда токчетата и късите поли, ще пътува до безкрай и ще се ръкува с някакви важни хора, чиито имена изобщо не знае.

„Представете си, че сте президент на България и отивате на посещение при президента на Германия. Как се казваше той“, попита Сиромахов.

„За Меркел ли говорите? За канцлера Меркел, предполагам. В момента ме затруднявате с този въпрос“, отговори изнервено Кирилова.

Сиромахов отново й помогна: „Франк-Валтер Щайнмайер“.

Кирилова се оправда със сложното му име – затова не се сетила от раз, да не си помислите, че не го знае…

„От коя партия е?“, изстреля следващия въпрос водещият.

„Мисля, че консерваторите“, започна да играе на онче-бонче кандидатката.

„Не, социалдемократите“, поправи я Сиромахов.

„Те са близки по идеология. Не съвсем но…“, оправда се Цвета.

„Какво бихме говорили с президента на Германия, зависи от това какви са темите. Основно с Германия бихме говорили за бежанската криза, защото г-жа Меркел беше един от европейските лидери, които подкрепиха и подпомогнаха навлизането на бежанците в ЕС. Има какво да се говори по тази тема. Но за бежанската криза по-скоро ще говорим с Турция, а не с Германия“, поправи се тя.

Проблеми с историята

Проблемът е, че издънките продължиха… Оказа се, че Цвета Кирилова би била много слаб главнокомандващ.

„Ако станете президент, ще бъдете и главнокомандващ на армията. Трябва да познавате до известна степен и проблемите на отбраната. Подходящ ли е за началник на националната отбрана ген. Стефан Тошев“, подхлъзна я водещият, а Кирилова продължи да се търкаля по нанадолнището на незнанието и некомпетентността си: „Не мога да отговоря на този въпрос, защото аз лично не познавам тези хора, които в момента са назначени да изпълняват тези функции“.

„Всъщност ген. Стефан Тошев не е назначен сега да изпълнява тези функции, той е герой от Първата световна война. Началникът на националната отбрана се казва адмирал Емил Ефтимов“, продължи с урока по история Сиромахов.

„Така е, той е контраадмирал, ако не се лъжа, или…“, опонира тя. Кирилова смята, че президентът разчита изцяло на своите съветници за важните решения, които трябва да вземе.

Дежурно плюене по опонента Радев и служебния кабинет

Освен всичко друго, тя обвини служебния кабинет в „дребен популизъм“. Кирилов и Петков използвали държавни средства, за да развиват партия. „Аз възразявам срещу това. Защо да нямам ресурсите на служебния кабинет и държавната власт, за да създам партия?“, засегната е Кирилова.

Ако бъде избрана за президент, щяла да одухотвори България. Много били инициативите, но издаде една, сигурно според нея най-важната – създаване на голям иновативен технологичен център, който ще бъде под егидата на президентската институция. По думите й това е нещо, което обществото много отдавна очаква да бъде създадено. Щяло да даде тласък на икономиката. Екипът й щял да изненада аудиторията. „Повярвайте ми“, повтори многократно Цвета Кирилова.

„Аз съм българче“?

На финала на разговора Сиромахов отново провокира: „Г-жо Кирилова, сещате ли се първия куплет на „Аз съм българче“.

„Да, разбира се, но малко ме поставяте в такава ситуация… С това интервю много занижавате критерия“, смята тя.

„Дали? Ами добре, дайте да го кажем, пък след това ще вдигнем критерия“, призова Сиромахов.

И Кирилова уверено зарецитира втория куплет:

„Аз съм българче. Обичам

наште планини зелени,

българин да се наричам –

първа радост е за мене.“

Това е вторият куплет, поправи я водещият, а тя продъжи напаво към последния:

Аз съм българче, и расна

в дни велики, в славно време,

син съм на земя прекрасна,

син съм на юнашко племе.

„Първият търсехме“, настоя водещият.

„Е кой е първият, кажете ми…

Аз съм българче, и силна

майка мене е родила…“

„Ще стане, ще стане“, окуражи я Сиромахов.

„Просто трябва да си припомня някои неща. Но със сигурност… вярвайте ми…“, бяха финалните думи на Цвета Кирилова.

Повярайте й, ако ви стиска…

Равносметката от това интервю е: Бог да пази България от такива кандидати и дано разумът на изборите надделее. Искрено съжаляваме, че у нас няма практика кандидат-президентите да излизат в пряк словесен сблъсък преди изборите. Би било доста интересно. Сега как да разберем кой е по-добър за държавен глава – Стъки или Кирилова?

Веселка Иванова

https://frognews.bg/

Източник/ци: Преди да тича към креслото на „Дондуков“ 2, Цвета Кирилова поне да научи „Аз съм българче“ и имената на президентите по света – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!