Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАП: Спецов е продал фирмата си със задължения от 1,5 млн. лв. ГЕРБ: Радев да го отстрани веднага!

Каква е ролята на Румен Спецов и защо той е толкова незаменим?

Лъсна лъжата на шефа на НАП и на бившия финансов министър, че Румен Спецов е чист пред българското законодателство. 

Шефът на НАП Румен Спецов е подписал ревизионния акт на фирмата си през март 2016 г., което означава, че е знаел, че е продал фирмата си със задължения. 

Това е официалният отговор от бившия вече служебен министър на финансите Асен Василев на питане на ГЕРБ, получен в последния работен ден на предишния кабинет. 

„В продължение на три месеца чакахме отговор от Министерството на финансите за данъчната проверка на фирмата на шефа на НАП Румен Спецов. Отговор получихме едва в сряда от Асен Василев. В писмото до нас се посочва, буквално в едно изречение, че Спецов е получил и подписал ревизионния акт на фирмата си през март 2016 г.”, заяви Христо Гаджев от ГЕРБ на брифинг в централата на партията. 

Но това означава и, че министър Асен Василев е знаел, но не го е уволнил, какъвто ангажимент пое. Просто той нарочно е изчакал вече да не е министър, когато се получи информацията. Това означава, че има голям проблем с морала на този човек, който продължава да бъде шеф на НАП", коментира Гаджев.

"Въпросът е дали Румен Радев с новото служебно правителство, ще продължава ли да държи г-н Спецов на поста, след като се знае, че е извършил данъчна измама", попита той.

Според Александър Ненков бившият служебен министър Асен Василев съзнателно е прикривал факта, че Спецов е ощетил държавната хазна, като не е платил дължимите данъци. 

"Крайно време е президентът Румен Радев да отговори на този въпрос за 1,5 милиона лева и да каже докога ще прикрива Румен Спецов. Каква е ролята на Румен Спецов и защо е толкова незаменим. Защо Румен Радев не коментира тази тема. Крайно време е Румен Спецов да бъде отстранен", заяви Деница Сачева и каза още:

"Ако президентът Радев се притеснява, че г-н Спецов ще остане без работа, със сигурност той би бил добър счетоводител на новия политически проект. Ако Румен Радев няма достатъчно смелост да вземе принципно решение, може да се опре на Илияна Йотова, която винаги е била последователна и далеч по-категорична от него тогава, когато трябва да се вземат принципни решения. Затова питаме - защо Румен Спецов продължава да бъде шеф на НАП и как човек, който е ощетил държавата искат да ни бъде представен като човек, който едва ли не се грижи за приходите на държавата".

„По време на клетвата на служебното правителство Румен Радев произнесе реч, в която си приписа несъществуващи успехи и приноси, за които на практика служебното правителство не е работило. Икономическите процеси са инерционни и няма как да се твърди, че именно благодарение на работата на служебното правителство и специално на Румен Спецов са се увеличили приходите в държавната хазна”, заяви Деница Сачева. Според нея, ако днес има увеличени приходи, то те се дължат най-вече на решенията, които е взел кабинетът на ГЕРБ.

„Работата на служебното правителство и на Румен Спецов може да бъде оценявана след края на последното тримесечие на тази година. Вместо да си приписват несъществуващи успехи, крайно време е президентът Радев да отговори на въпроса за 1,5 милиона лева и да каже докога ще прикрива Румен Спецов. Каква е ролята на Румен Спецов и защо той е толкова незаменим? Крайно време е г-н Спецов да бъде отстранен. А ако президентът Радев се притеснява шефът на НАП да не остане без работа, то със сигурност той може да бъде добър счетоводител на новия политически проект”, подчерта Сачева.

Отговорността сега е на Румен Радев, при него отиде горещият картоф и отговорността, подчертава Радомир Чолаков. 

Представителите на ГЕРБ зададоха риторичния въпрос на медиите, ако това се беше случило при премиер Борисов колко време той би държал Спецов на поста му. 

Припомнаме: Ревизионният акт на „Гранекс Трейдър“ е връчен на 17.06.2016 – 2 месеца след заличаването на Спецов от фирмата
Шефът на НАП Румен Спецов е продал фирмата си малко преди връчването на ревизионен акт от данъчните, установиха счетоводители. Според официалната версия задълженията за над 1 млн. лв. на „Гранекс Трейдър“ са възникнали година след като Спецов вече не е бил собственик. Той продава бизнеса си на безимотен рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражбa. Оказва се обаче, че данъчна проверка е започната много по-рано.

Коментар по казуса беше споделен в затворена професионална група на счетоводителите в социалните мрежи, коото гласеше следното.

„Преди две-три седмици излезе информацията, че новият изпълнителен директор на Националната Агенция по Приходите г-н Румен Спецов е бил съдружник и управител на дружество „Гранекс Трейдър“, което дружество има над 1 милион лева данъчни задължения. Обяснението дадено от него, Министерство на финансите и НАП беше, че данъчните задължения са възникнали след като той си е продал дяловете, в периода, когато дружеството е имало нов собственик и управител (сламено лице, което по документи се води собственик и управител на над 20 подобни дружества).

Министърът на финансите Асен Василев на журналистически въпрос препрати журналиста да пита новия собственик и управител.

Аз обаче се чудех как нито един журналист или човек с елементарни данъчни знания не се е сетил да направи проверка в Бюлетина по чл. 32 от ДОПК. Аз кликнах два пъти и казуса е ясен. Господин Румен Спецов е продал дяловете си на 07.04.2016 г, а на 17.06.2016 г. ТД на НАП- гр.София е издала ревизионен акт №Р-22221015006486-091-001 / 17.06.2016., който е връчен по реда на чл.32 от ДОПК, чрез съобщение за връчване качено на 15.07.2016 г.

На дружество „Гранекс Трейдър“ е била възложена ревизия, бил е съставен ревизионен доклад, който не е връчен по реда на чл. 32 от ДОПК, което означава, че вероятно Румен Спецов го е получил, разбрал е накъде духа вятъра и си е продал дяловете. С една дума има ревизионен акт, в който има установени данъчни задължения за периода, в който Румен Спецов е бил управител и съдружник в „Гранекс Трейдър“. За мен казусът е скандален, но още по-скандалното е начина по-който се опитаха да заметат случая.“

Източник/ци: НАП: Спецов е продал фирмата си със задължения от 1,5 млн. лв. ГЕРБ: Радев да го отстрани веднага!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!