Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фрог: Спрягат се двама за бъдещ шеф на ВКС - „Братиньо“ и близка до ГЕРБ

.
Деница Вълкова-Петкова и Борис Велчев

Две имена усилено се спрягат през последната седмица за поста председател на ВКС. Това са ексглавният прокурор, сега конституционнен съдия Борис Велчев и бившият зам.-министър на правосъдието от кабинета „Борисов 2“ Деница Вълкова- Петкова, отскоро съдия във ВКС. Това научи Фрог нюз от източници в Съдебната палата.
Според тях на болшинството членове от ВСС вече е поставена политическата задача на възловия пост  да бъде избран човек, близък до предишната власт. Смятало се, че покрай интригите за президент и парламент, изборът за председател на ВКС ще мине между другото и общественото внимание няма да се концентрира върху него.

В средата на миналата година в публичното пространство бе огласен скандален разговор между Бойко Борисов и Борис Велчев. От него стана ясно, че двамата са в изключително близки отношения. Толкова близки, че тогавашният  премиер си позволява да нарича конституционния съдия свойски „братиньо“.

Деница Вълкова –Петкова пък се счита за близка до средите на ГЕРБ. Издигането ѝ за зам.-министър предизвика вълна от коментари в родния ѝ град Бургас. Според медийни публикации дамата е работила като сервитьорка в местно култово заведение, Ла пиаца”, където среща първия си съпруг. След като завършва право във Варненския свободен университет, веднага става магистрат, като се твърди, че за това помага майката на мъжа ѝ - известен по това време съдия в морския град.

Последва бурен развод, станал достояние на медиите. Деница Вълкова добавя към името си с тире Петкова към името си, след като сключва брак с доктора Костадин Петков. Бургазлии припомнят, че той е един от учредителите на ГЕРБ в Бургас. В медиите се коментира осъдителната присъда на Деница Вълкова срещу двама местни журналисти. Заради това малко по-късно България е осъдена от ЕСПЧ. Медийни публикации сочат, че Петкова е била дълго време във фокуса на вниманието и то не толкова с достиженията на работа, колкото с личния си живот. 

Като трети вариант за шеф на ВКС се спряга и името на бившия министър на правосъдието от кабинета „Борисов 3“ Десислава Ахладова. Казват, че първите двама я изпреварват като възможност през последния месец.

Мандатът на шефа на ВКС Лодан Панов изтича в началото на февруари 2022 г. Процедурата за избор на нов председател трябва да стартира не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди края на мандата му. Периодът съвпада с президентските и парламентарни избори, което означава, че настоящият ВСС ще се „нагърби“ с избора на наследника на Панов.

Фрог нюз

Източник/ци: Само във Фрог: Спрягат се двама за бъдещ шеф на ВКС - „Братиньо“ и близка до ГЕРБ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!