Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа си организира собствено газово фиаско с помощта на Америка – окончателен резултат – близо 90% покачване на цените на природния газ

/Поглед.инфо/ Като окончателен резултат е налице близо 90% покачване на цените на природния газ. Последствията ще усетим по време на отоплителния сезон 2021/2022 година

"Брюксел от доста години налага всякакви ограничения за доставка на руски газ. ЕС се опита да изгради „пазар на купувача“, който да диктува условия на продавача, като наложи „третия енергиен пакет“. По-ясно казано, на ГАЗПРОМ" - това написа геополитическият анализатор Боян Чуков в личния си фейсбук профил по повод поскъпването цената на газа. 

Ето неговия анализ, без редакторска намеса:

Европа си организира собствено газово фиаско с помощта на Америка. На спотовия европейски пазар на газ цените вече са около 660 долара за хил. куб. м. И това най-вероятно не е максималната граница.

Безпределното печатане на пари от западните банки в периода 2020-2021 на фона на рязко съкращаване на производството на стоки и услуги поради COVID-19 стимулира излизането на инфлацията извън „виртуалния“ финансов сектор. Пари много, стоки малко. Пазарните закони регулираха несъответствието между търсене и предлагане чрез покачване на цените... „невидимата ръка на пазара“.

Към днешна дата ЕС e тъжен пазар за природния газ. Цените в Азия са 10-20% по-атрактивни. Всички танкери с LNG (втечнен природен газ) плуват радостно най-вече към азиатски газови хъбове, а не европейски.

Към този момент европейските газови хъбове са пълни едва 20-25%. Други години по това време-85%.

Брюксел от доста години налага всякакви ограничения за доставка на руски газ. ЕС се опита да изгради „пазар на купувача“, който да диктува условия на продавача като наложи „третия енергиен пакет“. По-ясно казано, на ГАЗПРОМ.

Но се оказа, че има друг пазар, на който продавачите могат да си продават стоката.

От друга страна, игрите в прехода към „зелена енергетика“ и ВЕИ в рамките на „декарбонизация“ и „борба с глобалното затопляне“ разбалансираха и не подсигуриха на европейците резервни мощности в периода на силово налаган енергиен преход.

Като окончателен резултат е налице близо 90% покачване на цените на природния газ. Последствията ще усетим по време на отоплителния сезон 2021/2022 година.

Това е.

Източник/ци: Европа си организира собствено газово фиаско с помощта на Америка - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!