Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изненадващ обрат: Англия се отказва от плановете за ваксинационен паспорт

/Поглед.инфо/ Британският здравен министър Саджид Джавид обяви в неделя, че се отменя планът да се въведат коронавирусни паспорти за нощните заведения и събитията с много посетители в Англия.

Това се случва, след като британските депутати от всички партии изразиха силна съпротива срещу тези планове.

Говорейки в неделя по Би-Би-Си в „Шоуто на Андрю Мар“, здравният министър заяви, че „никога не е харесвал идеята“ да се принуждават хората да показват документите си в ежедневните дейности, но правителството е било правилно да иска доказателства.

„Това, което мога да кажа, е, че сме .разгледали идеята правилно и макар да трябва да ь запазим в резерв като потенциален вариант, имам удоволствието да кажа, че няма да продължим с плановете за ваксинационни паспорти“, каза Джавид.

Здравният секретар добави, че правителството не трябва да прави паспорта самоцел или защото други страни го въвеждат.

„Толкова много държави по времето, когато го прилагаха, трябваше да се опитат да увеличат степента на ваксинация и можете да разберете защо може да са го направили“, каза той.

Джавид каза, че Англия досега е била „много успешна“ със своите ваксинации, като 55 % от 16 до 17-годишните са получили първите си дози само месец след като ваксините са били предложени на тази възрастова група.

Малко по-рано здравният министър заяви, че правителството не е взело окончателно решение за паспорта в отделно интервю за “Скай Нюз”. Той също така каза, че иска да се отърве от Пи-Си-Ар тестовете за международни пътувания „възможно най-скоро”

Също в неделя правителството на Великобритания о заяви, че се очаква премиерът Борис Джонсън да отмени някои правомощия от Закона за коронавируса, така че правителството вече няма да има правомощия да затваря икономиката, да прилага ограничения за събития и събирания, да нарушава образованието, да удължава срокове за извънредните положения или задържане на заразени хора.

Редица европейски държави въведоха паспорти за статуса на коронавируса, включително за достъп до големи събития и ресторанти.

Шотландският парламент гласува 68 гласа „за“ срещу 55 в четвъртък, за да подкрепи прилагането на паспорти за ваксина срещу коронавируса в нощните клубове на Шотландия и други места, където има много хора.

На този етап няма да се приема отрицателен тест за КОВИД-19. Шотландското правителство заяви, че ще засили приемането на ваксини и ще предотврати претоварването на ограничения капацитет на лабораториите за Пи-Си-Ар. Отпадналият сега план за ваксинационен паспорт за Англия също нямаше да приеме отрицателни резултати от тест.

Според официалните данни честотата на ваксиниране срещу коронавируса в четирите части във Великобритания е като цяло сходна.

Към 9 септември близо 90 процента от населението на Великобритания на възраст над 16 години е получило първата доза ваксина, а над 80% са получили и двете, съобщи правителството.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Изненадващ обрат: Англия се отказва от плановете за ваксинационен паспорт - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!