Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американските медии: “Събираме си чуковете: САЩ ще напуснат Ирак и Сирия”

/Поглед.инфо/ След хаотичното изтегляне от Афганистан много експерти прогнозират, че следващата фаза на оттеглянето на САЩ ще бъде от Ирак и Сирия.

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ вече не се занимават с "изграждане на държава" в чужбина. Джордж Буш прокара в Конгреса на САЩ и Великобритания идеята за налагане на демокрация на иракския народ, който няма опит с демокрацията. След години на кръвопролития и смъртта на милиони иракчани, демокрацията така и не беше установена, поне не демокрация, която всеки американец би признал.

Вместо да установят светска форма на управление, САЩ настояват за формирането на сектантско правителство в Багдад, където религиозните разделения държат парламента в постоянен смут. Представете си, че Конгресът на САЩ трябваше да избере определен брой места за евреи, католици, протестанти и мюсюлмани. Лидерите не се избират поради способността им да водят, а заради мястото, където се молят.

Съединените щати се изтеглиха от Ирак в миналото, но бяха призовани да помогнат в борбата срещу “Ислямска държава”, въпреки че Доналд Тръмп беше против. Американските войски обаче останаха. Иракският парламент заяви, че американските войски трябва да се изтеглят, но правителството на САЩ отказа да изпълни искането на създаденото от него правителство.

Когато САЩ нападнаха Ирак, инфраструктурата беше унищожена. Болници, училища, електричество и водоснабдяване, които функционираха при диктатора Саддам Хюсеин, бяха разрушени и така и не бяха възстановени напълно. САЩ са похарчили милиарди за войната в Ирак, но не са похарчили тези пари за възстановяване на обществения ред. Някои хора печелеха огромни пари по време на войната в Ирак, но народът не се възползва от притока на пари.

Сенаторът Мит Ромни каза, че мисията в Афганистан не е приключила, защото там все още присъства “Ал Кайда”. Той не успя да обясни присъствието на “Ал Кайда” в сирийската провинция Идлиб, която е под закрилата на САЩ, а международните агенции за помощ като ООН осигуряват на терористите, техните семейства и трите милиона души, които държат като заложници, добра храна и грижи. Защо правителството на САЩ обяви “Ал Кайда” за враг в Афганистан и толерира окупацията ѝ в Идлиб, въпреки многократните резолюции на ООН?

Страните членки на ООН трябва да се борят с “Ал Кайда”, където и да се намират. Когато САЩ подкрепят “Ал Кайда” в Идлиб, това представлява сериозен двоен стандарт.

САЩ незаконно нахлуха в Сирия под претекст за борба с “Ислямска държава”. Тръмп обяви мисията за завършена и нареди изтеглянето на войските. Военните и “ястребите” в Конгреса на САЩ го убедиха да остави няколкостотин войници в североизточна Сирия, за да крадат петрол от най-голямото петролно находище в Сирия, като по този начин лишават сирийския народ от електричество. В момента в много райони няма електричество, а в повечето райони токът се доставя за около четири часа на ден поради липсата на петрол за електрическите генератори.

Кюрдите, които се съюзиха със САЩ в борбата срещу “Ислямска държава”, извършиха етническо прочистване на североизточна Сирия, оставяйки араби и християни без дом. Когато американските войски напуснат, сирийското правителство ще отвори отново медицински заведения, училища и граждански институции там. Петролът ще се използва за осигуряване на електричество в националната мрежа. Бездомните хора най-накрая ще могат да се върнат по домовете и фермите си.

„Янки, махайте се“ е настроението, което можете да почувствате от Дамаск до Багдад. Сирия е единствената светска страна в Близкия изток и е модел на религиозна свобода и толерантност. При Обама подкрепяните от САЩ радикални ислямисти се опитаха да свалят правителството чрез „смяна на режима“, но през 2017 г. Тръмп намали финансирането за програма на ЦРУ, която обучаваше, въоръжаваше и плащаше за бойци, които изнасилват, убиват и осакатяват цяла Сирия.

На САЩ им бяха необходими 20 години, за да изтеглят войските си от Афганистан. Сирия страда от фрагментацията, причинена от американската инвазия от 2015 г., а иракският парламент поиска изтеглянето на американските войски през 2020 г. Байдън каза, че политиката му е да прибере войските у дома след безкрайните войни в чужбина. Време е американските войски в Ирак и Сирия да започнат да си събират нещата и да се приберат спокойно у дома.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Американските медии: “Събираме си чуковете: САЩ ще напуснат Ирак и Сирия” - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!