Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Крилата на мафията, представлявани от Борисов и Трифонов, се обединиха пред общия враг - протеста". В прав текст намекнаха за коалиция ГЕРБ, ДПС, ИТН и части от БСПКалин: Тодоров пред ФАКТИ

“Доста самонадеяно е да не считаш, че си се провалил пред обществото, при положение, че той (б.р. Слави Трифонов) и неговата партия блокираха - според мен съвсем съзнателно, възможността протестните партии да създадат правителство. Направиха го два пъти, направиха го по най-брутален и некрасив начин. Те (б.р. ИТН) през цялото време вървяха срещу законите, срещу Конституцията, срещу волята на народа. Той непрекъснато се кълне в суверена, но именно това, за което суверенът го беше изпратил в Народното събрание, той не свърши. Суверенът изпрати тях - протестните партии, да създадат правителство и да управляват държавата. Tой (б.р. Трифонов) направи така, че да се управлява държавата да е невъзможно, генерира хаос, а сега вече последните му стъпки са и да злепостави, да компрометира останалите две протестни партии. Всичко това за мен е съвсем целенасочено и закономерно поведение на един човек, на една партия, които са “пета колона” в протеста”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ писателят и журналист Калин Тодоров.

“Смятам, че той (б.р. Трифонов) имаше програма-минимум и програма-максимум. Програмата-максимум, която му бяха поставили хората, които го движат, беше да състави правителство на малцинството. Това правителство на малцинството би било интересно с това, че тъй като не е коалиционно, той не би се съобразявал с волята и интересите на никой друг. Другото, което е още по-неприятно е, че той би разчитал на плаващи мнозинства, при положение, че партиите на статуквото - ГЕРБ и ДПС, заедно с неговата партия, правят около 160 души. Той щеше да има едно съвсем безконтролно правителство, което щеше да прави абсолютно това, което е в интерес на задкулисието”, каза още Тодоров.

Той подчерта ролята на предложенията на Трифонов за състав на Министерски съвет в неуспеха на ИТН да състави правителство на малцинството - ролята както на Николай Василев, така и на Петър Илиев. Към тях добави и Радостин Василев, “който се опитва да компрометира Татяна Дончева”. “Всички те са хора, които освен че са обществено неприемливи, са и негодни да управляват държавата. Не мога да си представя, че съдбините на държавата ще бъдат поверени в ръцете на един министър-председател, който до този момент е ръководил някаква групичка от 7 до 10 човека и е представител на България в една даже не средна, а малка американска фирма”, допълни той, имайки предвид Пламен Николов.

“Кадрите, които той (б.р. Трифонов) предложи бяха абсолютно неприемливи. Второ, начинът, по който го направи - без да се съобразява с мнението на останалите протестни партии, без да се опита да разговаря с тях и, освен това, без да се съобразява с мнението на обществото, на хората, които са го изпратили там. Всичко това за мен говори, че той предварително беше наясно, че иска да постигне или програма-максимум, или програма-минимум. Програма-максимум е да си направи правителство на малцинството, което да обслужва интересите на олигархията, а програма-минимум, до която успя да стигне - да блокира възможността да се направи правителство на протестните партии, да отнеме голяма част от енергията на протеста. Абсолютно категорично той постигна това, което се е стремял да постигне” обясни Калин Тодоров.

Той коментира и казуса с Татяна Дончева и посочените от нея фигури, които биха могли да стоят зад ИТН. “Беше публична тайна, че Орлин Алексиев, който фактически е в основата на скандала с Татяна Дончева, е финансовият гуру на общината (б.р. на Столична община) - три мандата подред е председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет от ГЕРБ, той е сивият кардинал на общината и освен това той е доста сериозно компрометиран от един наркоскандал, което показва, че зад него стоят съвсем други неочаквани сили”, обясни Тодоров.

“Също така, г-н Каримански, когото те се опитаха да наложат като гуверньор на БНБ, преди това последователно е бил първо шеф на Демирбанк - банката на Фуат Гювен, банката, която финансира обръча от фирми на ДПС, а Фуат Гювен беше човекът, който даде пари на Доган да си купи Пристанище “Варна”. След това Каримански става шеф на банката на Петя Славова, която е пряко свързана с библиотекарите, с Библиотекарския институт. Така че това са фигури, които са обществено неприемливи”, допълни той.

На въпроса как да си представим, че Борисов - с цялата си осведоменост, е допуснал да се изгради ИТН като проект, Тодоров отговори: “Това е много особен, странен, деликатен въпрос. За мен това означава, че има две или три крила на мафията, които воюват помежду си и се опитват да овладеят държавата. Крилото на мафията, която представлява Бойко Борисов, което беше овладяло държавата и което направиха опит да детронират с крилото, което е представлявано от Слави Трифонов, имам чувството, че в един момент, когато те видяха общия враг - а общият враг в случая е протестът, те просто се обединиха. Склонен съм да мисля, че още от самото начало са играели в някакво съдружие”.

Той посочи, че лидерите на двете партии са критикували словесно съответния “противников” лидер, но допълни, че “в решаващи моменти - дори при гласуванията в НС, когато интересите на двете групи са засегнати, те гласуват в поразително единомислие”.

“Има реална опасност при третите избори през ноември ние да се озовем именно пред коалиция ГЕРБ, ДПС, ИТН и някакви части от БСП. Това ми беше намекнато. В прав текст ми го намекна човек, който разбира и който знае проблемите на задкулисието. Тази възможност реално съществува”, предупреди Тодоров.

На въпрос за присъствието на БСП в подобно евентуално управление, той отговори: “Те биха се включили само ако на Конгреса успеят да детронират Корнелия Нинова. Публична тайна е, че вътрешната опозиция в БСП, която играе срещу Нинова, от години играе с Бойко Борисов - имам предвид Гергов, Добрев и т.н. Ако вътрешната опозиция в БСП вземе властта в партията, тя ще направи коалиция с ГЕРБ”.

Калин Тодоров посочи, че в момента крилата на мафията са обединени срещу общия си враг президента Румен Радев. “Склонен съм да мисля, че те (б.р. крилата на мафията) не са се отказали съвсем от възможност да го съборят като президент. И ако те го съборят, оттам нататък няма да имат никакъв проблем да съставят каквото си искат правителство”, допълни той и уточни, че това е възможно дори и математически.

Той коментира и преимуществата на президента Радев в контекста на предстоящите президентски избори: “Най-силният коз на Радев срещу противниците му е, че той не е корумпиран или поне не може да бъде обвинен, че е корумпиран. В момента основният конфликт в обществото е корупция срещу нормализация. Президентът може да предложи и успехите на едно служебно правителство, което също показа, че срещу корупцията е възможно да се проведе успешна борба. Освен всички друго, това, което не се говори, но което е така е, че той има подкрепата на голяма част от външните фактори. Нещо, което не се споменава от пропагандата на ГЕРБ е, че Бойко Борисов вече никога не може да стане министър-председател или да управлява под някаква форма държавата, защото той загуби външната подкрепа. Е, външната подкрепа Радев засега я има. Всички тези неща, сложени на масата, го правят почти сигурен победител. Винаги обаче съществува и обратният вариант - да загуби”.

Калин Тодоров посочи и министрите от служебното правителство, които според него са провели реални борба с мафията - министър-председателя Стефан Янев, министъра на икономиката Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и министъра на правосъдието Янаки Стоилов. “Другите не ги видяхме - не видяхме енергетиката, не видяхме селското стопанство, не видяхме туризма, а там също има страхотни ями, които трябва да се разровени”, допълни той.

“Ако следващото служебно правителство на Румен Радев продължи в това темпо, по този начин да се бори срещу корупцията и да разрива Авгиевите обори, президентът многократно ще увеличи шансовете си да бъде преизбран”, каза още той.

“Възможно е и да се появи нов проект - партия на министъра на икономиката и министъра на финансите. Според мен засега абсолютно погрешно се опитват да ги сложат в някакво чекмедже - или са десни, или са соросоиди, или са някакви други. Не, те са просто партия на нормалността, партия, която показа, че е възможно една държава да не е корумпирана. Според мен на това се дължи огромният им престиж. Те показаха нещо, което не знаехме вече 30 години, че е възможно - една държава да се управлява и без корупция”, смята още Тодоров.

В края на разговора Калин Тодоров разказа и за последната си книга - “Завесата падна”. “Това, което съм се опитал да кажа в тази книга е, че от 2001 година насам - вече близо 20 години, един след друг се опитват да ни пробутват чисто инженерни проекти. Нарекъл съм тези три инженерни проекта Царя, Пъдаря и Шута. Първоначално ни предложиха Царя - 10 години един инженерен проект изяждаше политическото пространство (...). След това на мястото на този огромен център се настани Пъдаря. Сега се опитаха на мястото на Царя и Пъдаря да сложат Шута. Този път не се получи. Изтощи се самата идея, че е възможно да лъжеш хората повече от 20 години. Хората прогледнаха”, каза той.

“Хората прогледнаха и затова ми се струва, че всички тези идеи, че Бойко Борисов може да се върне на бял кон в българската политика и отново да управлява, не са състоятелни (...). Никога вече българите няма да допуснат един подобен примитивен и корумпиран тип да управлява държавата. Това просто не може да стане”, допълни той.

"Крайно време е българските политици да престанат да се занимават с партийно строителство и да започнат да се занимават с държавно строителство, да мислят как да управляват държавата, как да я направят по-добра, а не как да излъжат група хора и да ги ограбят", каза още той. "Ние сме тези, които пращат хората във властта - било то в Главна прокуратура, било то в Министерски съвет, било то в Президентството. От нас зависи кой ще отиде там, дали ще ни излъжат още веднъж, дали няма да успеят да ни излъжат. Всичко зависи от нас", завърши Калин Тодоров.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Източник/ци: Калин Тодоров пред ФАКТИ: В прав текст ми намекнаха, че ще се озовем пред коалиция ГЕРБ, ДПС, ИТН и части от БСП - ᐉ Новини от Fakti.bg - Видео | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!