Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези пред следващия главен прокурор

„Все по-често се спряга политически проект на двама от министрите – на икономиката и на финансите. Ако искат да са полезни, те не трябва да създават поредния партиен проект. Защото никоя партия няма силите да се справи сама“, заяви президентът

"Единствените думи на Борисов, които имат значение, това са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор". 

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти при посещението си в Раковски, по повод думите на лидера на ГЕРБ във фейсбук "Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос".

Според Радев голямата национална цел днес е единението на българите за един по-добър живот и за една по-голяма национална амбиция. 

„Ние като че ли престанахме да очакваме повече от нас самите, престанахме да мечтаем, да имаме големи, високи национални амбиции. За това трябва единение и за това трябва да дадат пример политиците и всички го очакваме от тях“, посочи президентът.

Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заявя, че не аз съм човекът, който ще ви предаде. За себе си гарантирам“, допълни той.


„Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно Българското Съединение - този неповторим акт, най-величествен в нашата история, когато успяваме сами, без външна подкрепа или принуда, ние с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост и политическа мъдрост по един почти безкръвен начин своята голяма национална цел“, посочи президентът.

„Затова казвам, че трябва да излекуваме своите комплекси за политическа обреченост, защото именно Съединението показа, че ние сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес", допълни той.

"Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите", подчерта президентът.

Обстановката в парламента става толкова изнервена, че срива всякакви усилия да можем да постигнем някакво рационално решение. Темата за служебното правителство в момента не е на дневен ред. В момента очакваме парламентът да свърши своята работа и тогава ще коментираме служебното правителство“, заяви Радев.

„Все по-често се спряга политически проект на двама от министрите – на икономиката и на финансите. Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество, защото има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Защото никоя партия няма силите да се справи сама“, заяви президентът.

Добре ще е нашите политически партии да осъзнаят това, макар и от третия опит, и най-сетне да потърсят диалога. Моето кредо винаги е било да постигаме надпартиен, обществен консенсус в името на законността, демокрацията и просперитета. Служебното правителство доказа, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България“, допълни той.

"Трябва да организираме по такъв начин тези избори, че българските граждани да могат справедливо, честно и обективно да изразят своя вот", добави президентът.

На въпрос кога да очакваме нови избори, Радев заяви: „Аз вече се произнесох по този въпрос. Първо трябва да се актуализира бюджетът и всички го очакваме“.

„Не можем да оставим българите без тази нужна актуализация в сложните времена, които предстоят. Второ, както вчера обявих, ще поканя тази седмица възможно най-бързо ЦИК, за да бъдем сигурни, че можем да проведем избори 2 в 1 в тази обстановка с машинен вот, така че те да не бъдат компрометирани“, посочи Радев.

„Трябва да организираме по такъв начин тези избори, че да могат две кампании, които ще се водят паралелно – и за парламент, и за президент, да ги организираме по този начин, че българските граждани да могат справедливо, честно и обективно да изразят своя вот“, заяви президентът.

По думите му кога ще бъдат изборите зависи от няколко фактора.

„Нека видим какво ще направи българският парламент утре и как ще подходи към актуализацията на бюджета. Чакат и важни законопроекти. Трябва да видим и парламентът как ще се отнесе към тях“, допълни той.

Източник/ци: Радев: Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези пред следващия главен прокурор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!