Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Politico”: ИТН губи 4% от доверието на избирателите. В следващ парламент се нареждат втори

Огромен спад в доверието към “Има такъв народ” отчита социологията на брюкселското издание “Politico”. В рамките само на месец формацията на Слави Трифонов губи 2% от гласовете на избирателите си и общо 4% от резултатите си на изборите през юли. При евентуални избори в бъдещ парламент ИТН биха се наредили втори. Към днешна дата голяма е битката между БСП и “Демократична България”, които са с равни резултати.

Спадът в доверието към ИТН започва да пада още на 12-ти юли, когато Слави Трифонов обяви от телевизионния екран проектокабинет №1 с премиер Николай Василев и то още преди резултатите от изборите да бъдат сертифицирани. Впечатление обаче прави, че само в рамките на по-малко от един месец - от 3 август до 22 август Трифоновата партия е загубила цели 2% и се е наредила от първа политическа сила във втора. 

Това не се дължи на ръст в доверието към ГЕРБ, както може би биха били разчетени тези данни. Партията на Борисов би обявила пирова победа, но е важно да отбележим, че формацията задържа своите 23% без промяна. 

Стремглаво надолу се насочва партията на Слави Трифонов след като става ясен окончателния вариант на предложения от ИТН втори вариант на правителство. ФрогНюз припомня, че проектокабинетът дойде след разговори между така наречените партии на протеста. За кандидат-премиер бе издигнат Пламен Николов - лице без политически опит, явило се на конкурс за политици в “Шоуто на Слави”. 

Особено спорна бе и кандидатурата на Петър Илиев. В кабинет №1 той бе предложен за правосъден министър, а въпреки обществената реакция срещу него във втория вариант на правителство той бе номиниран за вицепремиер по обществения ред и министър на вътрешните работи. 

Противоречивото и остро поведение от страна на ИТН обаче според социологията на “Politico” се оказва по-скоро губещо за формацията. 

Точно на обратния полюс е формацията на Корнелия Нинова. Според редица анализатори БСП е била единствената диалогична партия в рамките на 46-тото Народно събрание. Въпреки това обаче левицата не успя да постигне успех с получаването на третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет и така е ясно - страната ни отива на трети парламентарни избори в рамките на една година. 

Левицата отчита 2.6% ръст в доверието. Това обаче не е напълно достатъчно, за да може БСП да се затвърди като трета политическа сила в бъдещия парламент. Към момента партията на Нинова и “Демократична България” са с равни шансове в следващото Народно събрание да получат с 2% повече гласове. 

В следващ парламент се очертава да влязат и партия “Възраждане”, която печели с 1% повече от гласовете спрямо вота на 11-ти юли. Партията обаче е на ръба с 4% от гласовете на избирателите. Под бариерата все още остава коалицията Воля-НФСБ-ВМРО. 

Джесика Вълчева

Източник/ци: ”Politico”: ИТН губи 4% от доверието на избирателите. В следващ парламент се нареждат втори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!