Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българското правосъдие в цифри. Иванчева, Банев, убиецът на Милен – кой колко лежа в ареста?

Днес стана ясно, че Софийски градски съд е взел решение да пусне от ареста Кристиан Николов, който миналата година уби журналиста Милен Цветков на светофар в центъра на София, карайки с над 100 км/ч и с 3 вида наркотици в кръвта.

22-годишният Кристиан бе оставен в ареста през пролетта на 2020-та, и точно 495 дни престой в ареста бяха необходими, за да получи решение от съда да излезе под домашен арест с проследяваща гривна.

Припомняме, че той уби колегата ни Милен Цветков с джипа си, след употреба на наркотици и без никакъв опит да спре, преди да смачка колата на Милен и да отнеме живота му.

Какво говорят цифрите в други две знакови и шумни дела – това на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и това на бизнесмена Николай Банев?

Трябва да се отбележи, че и двете дела се отнасят за престъпления, които не са отнели човешки живот...

Ето и цифрите при тях.

В случая на Иванчева – тя бе задържана по обвинение в подкуп на 17 април 2018-та година.
Остана в ареста до 18 октовмри 2018-та, когато мярката и бе сменена на домашен арест.
На 6 юни 2020-та година Апелативният специализиран съд й даде присъда от 8 години затвор, след първоначално дадени 20 години. Присъдата не е окончателна.
На 21 юли 2021 година Иванчева бе пусната от домашния арест под гаранция от 10000 лв и при обстоятелството, че е бременна.

Простата сметка показва, че заради обвинение в приемане и взимане на подкуп от 70 000 евро, Иванчева е стояла 185 дни в ареста и 627 дни под домашен арест.

Случаят на Банев е най-колоритен от гледна точка на цифрите.

Бизнесменът е задържан в края на октовмри 2018-та и от началото на декември 2018-та остава в ареста за рекордните 2 години и 7 месеца. Обвиненията към него са за икономически престъпления.

От 26 май 2021-ва година Банев е пуснат под домашен арест с проследяваща гривна. Това прави 944 дни арест и вече 96 дни домашен арест.

Цифрите ни водят и до някои въпроси – как така обвинение за подкуп от 70 000 евро води до почти половината от времето в ареста на човек, обвинен в убийство след употреба на 3 вида наркотици?

Защо икономически престъпления предизвикват 944 дни арест срещу 495 дни за убийство?

Какво означават тези цифри от морална гледна точка?

Кое престъпление е по-лошо за нас? И кое каква присъда заслужава?

Риторични въпроси. Защото никоя от отговорните институции и магистрати не благоволява да даде отговори.

Източник/ци: Българското правосъдие в цифри. Иванчева, Банев, убиецът на Милен – кой колко лежа в ареста?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!