Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политолог от Италия: Партия на Кирил Петков ликвидира ГЕРБ завинаги!

Партия на служебния икономически министър Кирил Петков буквално би ликвидирала ГЕРБ! Това мнение изрази Ивайло Динев, доктор по политически науки от университета „Св. Анна“ в италианския град Пиза, предаде репортер на Narod.bg.

Няма как без една от традиционните сили да се състави правителство – както в настоящия момент, така и след изборите наесен. Новите формации трябва да изберат между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-рационално е това да бъде БСП, обясни политологът пред БНР.

Няма какво да се лъжем – една от тези традиционни сили, трите, трябва да бъде част от формирането на парламентарно мнозинство и намирането на консенсус и новите политически формации трябва да срещнат тази реалност, да я изговорят пред своите избиратели, а не да вземат решения, които са тяснопартийни – няма да се коалираме с никого, няма да търсим споразумение с никого.

Важно е новите формации да изберат кои са основните им червени линии. Ако допреди няколко месеца основен техен опонент бяха ГЕРБ и предишният модел на управление, то в последните седмици критиките и атаките са помежду им.

Ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това би променило коренно политическата конфигурация. Това е сигурно.

Вследствие на голямата подкрепа към служебния кабинет те, ако дадат своята подкрепа или станат част от настоящ или нов политически проект, това ще промени конфигурацията и вече ще говорим за съвсем друга ситуация.

Подобна нова формация би „изяла“ голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител.

Единият вариант някак не се получава, но се казва, че може и да се получи – намирането на споразумение между голяма част от политическите сили.

Другият вариант е да се появи нов политически субект, който в това самоизяждане, на борба всеки срещу всеки, той просто да разруши това преходно състояние и да вземе голяма част от вота. Ако се появи такъв и той бива много популярен, с много популярни личности в него, той би бил новият свръхпобедител, новият хегемон в нашата политическа система.

И третият вариант, който е най-неприятният – ако продължи тази нестабилност и тази борба на всеки срещу всеки, тенденциите да тръгнат от търсене на промяна към търсенето на авторитарно управление, търсенето на силна ръка, която да даде ред и стабилност.

Само в един от тези сценарии новите, т.нар. протестни партии печелят – търсенето на консенсус. Те или нямат дългосрочна стратегия, или тя е погрешна.

Кирил Петков: Пенсионерите да получават по 50 лв. за лекарства, ако се ваксинират

Източник/ци: Политолог от Италия: Партия на Кирил Петков ликвидира ГЕРБ завинаги! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!