Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво толкова коментират интервю на Трифонов? Моделът Борисов си остава

Иван Бакалов

Защо толкова се говори за интервюто на Слави Трифонов по БНТ? Толкова е важно? Всеки втори в социалните мрежи се чувства длъжен да коментира по въпроса. Обсъждат и какво Трифонов е казал, и какво не е казал.

Медиите също са го превърнали в основна новина.

По принцип интервюто сигурно е важно за избирателите, които подкрепят ИТН. Вижда се, че е важно е и за онези, които не ги понасят – намират още един повод да си кажат по нещо за чалгаря Слави. С интервюто за едни той се е изложил, за други – напротив.

Вълненията се дължат на неволно сравнение на Трифонов с Борисов. Само че това е погрешно сравнение. Борисов беше премиер, когото показваха всяка вечер по телевизията, освен това правеха извънредни включвания от пресконференциите му и дори като беше премиер в оставка. 

Слави Трифонов не е бил премиер, няма и да бъде,

не се е и кандидатирал за такъв. И не е бил показван в новините всяка вечер като премиер, освен в собственото си шоу, докато беше водещ.

Но щом толкова се вълнуват от негови интервюта, значи и в момента го имат за най-влиятелния политик. В него припознаха човека, който ще отстрани Борисов. Защото у нас още гледат на политиката като борба между личности, не на идеи и принципи. И Борисов беше съборен, но работата остана недовършена. Защото просто вече няма партия, която да доминира поне с една трета от местата в парламента. И не е възможна една управляваща партия или коалиция само между две партии, без участие на ГЕРБ.

И така на изборите през април на Трифонов му се ядосваха защо не е направил правителство с 48 депутати, задкулисието така му наредило и т. н. На изборите през юли му се ядосваха защо предлага правителство с 65 депутати, задкулисието така му наредило и т. н. В социалните мрежи, ако някой припомня това, веднага го упрекват, че защитава ИТН. А не се ли коментираше точно така? Всеки симпатизант на различни партии очакваше ИТН да предложи или служебния кабинет за постоянен, или някои кандидати за премиер и министри по свои предпочитания. Двете предложения за кабинет не се приеха, особено неадекватният кандидат за вътрешен министър. И стана очакваното.

И през април, и през юли, анти-ГЕРБ гласовете се разделиха между четири парламентарно представени партии, които могат да съставят правителство само заедно. А те точно това не можаха. И даже декларираха предварително, че не искат коалиция или подкрепа от БСП и за БСП. Беше пределно ясно. И сега може да не е много интелигентно, но отиваме за трети път на избори през два месеца, за да може и партии, и избиратели да си доказват отново този прост факт.

Занапред, дали ще е втора или трета политическа сила, но без ИТН ще са невъзможни конституционни промени и дори съставяне на правителство. Средният фейсбук-политолог да не се гневи – това не е защита на ИТН, а проста констатация, също както, че в края на август луната е полупълна, намаляваща.

Всъщност може да съставят правителство и без ИТН, ако то е с участието на първия мандатоносител – 

бъдещият победител в изборите ГЕРБ

Съдейки по медии и политици, точно за това подготвят почвата.

И по този въпрос едно нещо трябва да е пределно ясно – да правиш коалиция с Борисов е все едно да правиш коалиция с мафия. Консенсус между правова държава и престъпник не може да има. Така всички ще влязат в модела Борисов.
Разбира се, ще се намерят специалисти по задкулисие и тънки политически сметки, които ще доказват, че ГЕРБ всъщност не е мафия, ИТН са по-лоши от тях, и е време за диалог с Борисов.

Анти-ГЕРБ партиите в парламента досега имаха над два пъти повече депутати, но не бяха в състояние да съставят правителство. Както и да си прехвърлят вината един на друг, фактът си е факт.

В началото на 90-те имаше яростно политическо противопоставяне, и тогава успяха да направят спасително правителство с участието на БСП и СДС, въпреки, че хората на улицата бяха против. Сега обществото очаква спасително правителство, а хората в парламента не могат да го съставят. Това със сигурност няма да им се отрази добре.

Пътят към правова държава и нормализация минава през отстраняването на Гешев – последният стълб, който крепи модела Борисов. Макар всички да декларираха, че искат да го махат, не се чуха конкретни предложения – за законови промени. Само служебните министри, вътрешният Рашков, и на правосъдието Янаки Стоилов, предприеха стъпки в това отношение. Също така от трибуната на парламента Стоилов направи и конкретно предложение на депутатите как може законодателно да отстранят Гешев.

Медиите още обслужват Борисов и обществото няма пълна яснота за схемите, изплетени от него, част от които е и Гешев.

Затова в следващия парламент промяна не може да се очаква, а по-скоро укрепване на модела Борисов.

Източник/ци: Какво толкова коментират интервю на Трифонов? Моделът Борисов си остава - e-vestnik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!