Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пристрастиха Израел към ваксинациите

/Поглед.инфо/ Когато кампанията за ваксинация тепърва се разгръщаше, СЗО посочи Израел като пример, който ваксинира населението най-енергично. СЗО обяви 60 % покритие на ваксината (дял от населението, което е получило поне една доза ваксина) за еталон за всички страни. Израел започна ваксинацията в средата на декември 2020 г. и достигна този „стандарт“ до 19 май тази година. Всички очакваха с нетърпение чудо в Израел: превръщането на тази страна в територия, свободна от COVID-19.

След май обаче Израел забави темпото на ваксинация. В момента (23 август) делът от частично (една доза) или напълно (две дози) ваксинирани е 63,32% от населението. А Израел има най-дълъг период (от големите държави) по отношение на времето, прекарано в „зоната за сигурност“ - повече от три месеца от момента, в който през май е достигнат „стандартът“ от 60%.

През юни израелските власти планираха да премахнат строгия режим на карантина, но за много кратко време, след което строгият режим беше възстановен. И чудото, което се очакваше, не се случи. След известно подобрение статистиката за заболеваемостта от вируса отново започна да се покачва. Властите се фокусираха върху привеждането на ваксинираните в "пълно състояние" и до 23 август броят на напълно ваксинираните (две дози) беше 58,41%.

Ваксинацията в Израел се извършва с два препарата- “Модерна” и “Файзер”/”Бионтех”. Интересното е, че споразуменията за доставка на големи количества от тези ваксини за Израел бяха постигнати още преди регистрацията им в САЩ.

И тъй като чудото не се случи, те не намериха по-добро оправдание от това да припишат запазването на напрегнатата епидемиологична обстановка в страната за новия щам „делта“. Видите ли, ваксините на “Модерна” и “Файзер”/”Бионтех” не са били напълно „изострени“ за тази модификация на вируса.

За да се опише настоящата ситуация в Израел, е по-подходящо да се говори не за чудо, а за криза и дори катастрофа. Ето някои статистически данни за 25 август: общият брой на случаите (заразени с вируса КОВИД-19) - 1 011 223; общият брой на смъртните случаи след заразяване с вируса е 6 880. Относителните стойности на 1 милион жители са по -показателни: броят на заболяванията е 108 431, а броят на починалите е 738.

В сравнение с други страни, това са много високи стойности. По -високи относителни нива на заболеваемост са регистрирани само в Грузия, Бахрейн и Малдивите. По отношение на относителната смъртност Израел е на осмо място сред почти петдесет азиатски държави, за които се води статистика (по-високи стойности са в единствено Грузия, Армения, Бахрейн, Оман, Ливан, Йордания, Иран).

Нека да разгледаме ситуацията в Израел през август. Според оперативните данни през последната седмица (18-25 август) в страната са се разболели 53 676 души. Приблизително такива седмични показатели бяха записани през пролетта. В края на предпоследната седмица тази цифра беше 44 071 души. Съответно броят на хората, заразени с вируса, се е увеличил с 22%. През последната седмица 176 души са починали в Израел след заразяване с вируса. Седмица по-рано тази цифра беше равна на 133. Увеличението на смъртността за седмицата е 32%.

По отношение на относителната заболеваемост и смъртност на седмица (на 1 милион жители), Израел е в групата на страните в много неравностойно положение. От 18 до 25 август относителната заболеваемост е 5 756 души. За сравнение: в Русия броят на случаите на седмица на 1 милион жители също е висок - 978 души, но в сравнение с Израел тази цифра е 5,9 пъти по-ниска. В САЩ тази цифра е много висока - 3125, но с 46% по -ниска, отколкото в Израел.

На 24 август в Израел официално бяха потвърдени над 12 хиляди случая на зараза . Израелското министерство на здравеопазването заяви, че това е един от най-високите дневни проценти за целия период на пандемията. Предишният рекорд е записан на 18 януари 2021 г. - 10 118.

Какво става? Израел се върна на позициите, които заема по отношение на заболеваемостта и смъртността от вируса в началото на годината. Израелските власти трябваше да се замислят дали решението за поголовна ваксинация е правилно. Може би си струва да се спрат процеса на ваксинация (а плановете бяха да обхванат и децата с ваксинации) и да помислят за други начини за противодействие на вируса? Например, да се измести фокусът върху лечението на тези, които са заразени. Израелското министерство на здравеопазването обаче е съсредоточило всички усилия върху ваксинациите и почти не се интересува от методи за лечение на заразените хора, както и от методи за превенция, различни от ваксините.

Ваксинацията се дискредитира, но израелските власти продължават по опасен курс. В края на юли беше решено да се инжектира трета доза. Тази трета инжекция се нарича "бустер". Някои експерти посочват, че решението за бустера е взето при липса на информация за неговата ефективност и това не предвещава нищо добро. Израелското министерство на здравеопазването заявява, че дори ако бустерните ваксинации не помогнат, това няма да причини вреда, но няма доказателства за безвредност.

Израелският президент Ицхак Херцог, на 60 години, получи третата си доза ваксина на 30 юли. В същия ден израелският премиер заяви: „Призовавам възрастните хора, които вече са получили две дози, да получат трета. Това предпазва от сериозни заболявания и смърт. "

До 16 август милион израелски граждани вече са получили този бустер. Сега броят на тези, които са били инжектирани три пъти, се е доближил до милион и половина. Нямаше положителен ефект върху статистиката на заболеваемостта и смъртността. След известно време нулевата или дори отрицателната ефективност на ваксините ще се обяснява на появата на някакъв нов щам.

А в Израел вече говорят за необходимостта от четвърта доза. Някои експерти не изключват, че ваксинацията може да се превърне в неразделна част от живота на Израел. Ако в началото на годината мнозинството граждани послушно последваха призивите на премиера Бенямин Нетаняху и здравния министър Юли Еделщайн да се ваксинират срещу КОВИД-19, сега има разцепление в обществото.

Все по -голям брой граждани на страната започват да се замислят над думите на група еврейски алармисти, които заявиха в началото на годината, че Израел е избран за „полигон“ и че се подготвя „Холокост с ваксини“ в държавата. Един от тези аларми е Владимир Зеленко. Това е ортодоксален евреин, живеещ в САЩ и известен лекар от Украйна. Той е известен с големи успехи в лечението на заразените КОВИД-19 (той излекува например американския президент Доналд Тръмп). В скорошна видеопрезентация пред равините Зеленко описа ситуацията с ваксинацията по следния начин: „Израел е най -голямата лаборатория в света. Вярвам, че днешното израелско правителство е виновно за експериментите със собствения си народ“.

Историята на ваксинацията в Израел не е само за евреите. Израел демонстрира, че масовите ваксинации не спасяват хората от вируса. Напротив, те влошават положението, като се превръщат в бомба със закъснител по отношение на хората.

Как да оцелеем пандемията и мерките

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Пристрастиха Израел към ваксинациите - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!