Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: ЕК си поиска милионите за видеонаблюдението на границата с Турция

Европейската комисия е поискала да върнем парите, които ни е отпуснала за изграждането на видеонаблюдение на границата ни с Турция, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници.

По груби сметки те са около 25 млн. евро. Парите ни бяха бяха дадени по програма „Фонд вътрешна сигурност“. С тях е трябвало да бъде възстановена първата част на интегрираната система за видеонаблюдение от „Капитан Андреево“ до „Лесово“, разширяване на обхвата й и изграждане на сензорни линии за наблюдение. Това обаче все още не е направено.

Шефката на дирекция „Международни проекти“ в МВР Мая Петкова отдавна предупреждава, че трябва да се отстрани „констатираното разминаване в заложените в обявленията и в документациите срокове по обществени поръчки по програмата ФВС“, иначе ще се наложи да връщаме средства. Тя е уведомила за това и зам.-вътрешните министри на ГЕРБ Красимир Ципов и Милко Бернер. Те обаче нищо не са предприели.

По програма „Фонд вътрешна сигурност“ ЕК ни е отпуснала 160 млн. евро. От тях 6 милиона вече са върнати, научи Lupa.bg. от свои източници. С тези пари трябваше да се купят 290 джипа за нуждите на МВР. ОЛАФ обаче откри нарушение при обществената поръчка за колите и поиска парите да бъдат върнати.

В момента служебното правителство се чуди как да удържи бежанския натиск на границата с Турция. Оградата вече е разнебитена, нищо че за нея бяха похарчени милиони. До ден-днешен е засекретена информацията за нейната стойност.

Военното министерство е готово да изпрати на браздата над 1 000 души. Само че ще изпрати най-много 700 униформени. Причината е липсата на средства за издръжката на военнослужещите. Затова ще поиска пари от ЕС.

Източник/ци: Само в Lupa.bg: ЕК си поиска милионите за видеонаблюдението на границата с Турция - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!