Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИТН – Иди ми, дойди ми – За чуждото гражданство. Среща в американското посолство ли обърна палачинката?!

61 депутати „Има такъв народ“ (ИТН) внесоха проект за промяна в Конституцията да отпадне забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители, пише Труд бг.

Те предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът „няма чуждо гражданство“ и текстът да гласи следното:

„За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“.

В мотивите си от партията на Слави Трифонов пишат, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

„Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на държавите-членки.

В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници и кметове законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство.

В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство“, аргументират се от ИТН.

От партията подчертават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни.

Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

В кулоарите на парламента коментираха като любопитен факт това, че точно ИТН инициират такава промяна, след като точно те поставиха въпроса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

След това ГЕРБ внесоха в Конституционния съд (КС) искането да обяви за противоконституционен указа на президента за назначаване на служебното правителство, защото Петков има и канадско гражданство.

Според Конституцията кандидатите за министри трябва да отговарят на изискванията за депутати. Очаква се решението на КС дали отказът на Петков от гражданство, което е подал още през април, но не е получил отговор веднага.“

ИТН – иди ми, дойди ми – за чуждото гражданство.

Всички на амбразурата за … любимеца на американците, десносектантите и на Байдън дори – Кирил Петков след като точно ИТН възропта срещу нарушаването на Конституцията по скандала с Кирил Петков.

И понеже от седмица се носят едни мълви на талази, АФЕРА пита:

Имало ли е среща на няколко представители на ИТН с пристигнали „резиденти“ от САЩ в американското посолство по покана на Херо Мустафа? Какво са им подсказали янките?

Показали ли са им янките едни извлечения от сметки, с които разполагат, ей така, за да видят от ИТН какво знаят янките и че не пасат трева?

Какво следва в обръщането на палачинката след тази сгляда а ла „сещай се снахо“?

Afera.bg

Източник/ци: АФЕРА.БГ | ИТН – ИДИ МИ, ДОЙДИ МИ – ЗА ЧУЖДОТО ГРАЖДАНСТВО. СРЕЩА В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ЛИ ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА?!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!