Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Господинов: Нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен

Много лекомислено обявяваме кризата за политическа, а тя е криза на смисъла, екзистенциална криза. Тя е по-тежка. Кант казва - Просвещението е да се измъкнеш от непълнолетието, което сам си си причинил. Това ми се върти в главата, като гледам какво се случва последните месеци.

Този коментар направи пред bTV един от най-успелите български писатели Георги Господинов. Думите му са по повод бурната обществено-политическа обстановка у нас и чукащите на вратата нови парламентарни избори. 

Според Господинов обществото ни е изправено пред "дефицит на бъдеще", а причината за това е неизживяното минало. 

"Когато не си преживял едно десетилетие, то е обречено да се завръща. Не може да захлопнеш вратата пред минало, което не си изговорил. Затова се връщат 90-те. Там са заровени много надежди", коментира още Господинов. 

"През 2013 написах книгата “Невидимите кризи”. Тогава имаше видима икономическа криза, после дойдоха други. Зад всичко това винаги стои криза на смисъла. Ще минат и тези избори. Въпросът е като се събудим на другия ден какво правим. Сами по себе си нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен", допълни още Господинов. 

Той коментира и образованието като важна част от биографията на политиците. Господинов бе категоричен - това не е всичко. 

"От една страна излизат нови лица, необезпечени с минало, с опит. Хора, които нямат какво да губят. Това е проблем. От друга страна имаме хора, които са претърпели своите провали, но ние сме ги забравили. Нямаме памет за провали. И това отново е проблем. Един политик трябва да смени тона на разговора, ако той е такъв, какъвто е в момента - принизяващ, деструктивен. Това, че знаеш 2-3 езика е бонус, но не може да е основно", посочи още писателят.

Източник/ци: Георги Господинов: Нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!