Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на "Пфайзер": Вероятно ще се появи нов, устойчив на ваксините вариант на COVID-19

Агенция "Фокус"

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че експертите от световната биофармацевтична компания намират за „вероятна“ появата на нов, устойчив на ваксината вариант на COVID-19, предава FOX News.

Шефът на 'Пфайзер': Вероятно ще се появи нов, устойчив на ваксините вариант на COVID-19

„Всеки път, когато се появи нов вариант (на коронавируса) по света, нашите учени го хващат“, каза Бурла в предаването America's Newsroom на FOX News. „И те проучват дали този вариант може да преодолее защитата на нашата ваксина. Все още не сме идентифицирали нито един такъв, но вярваме, че един ден все ще се появи“, призна Бурла.

Той обаче добави, че Pfizer може да произведе актуализирани версии на своята ваксина в рамките на три месеца след откриването на нов щам.

„Изградихме процес, който в рамките на 95 дни от деня, в който идентифицираме вариант като такъв на безпокойство, ще можем да имаме ваксина, съобразена с него“, увери Бурла. 

Ефективността на ваксините срещу COVID-19 на американските компании „Пфайзер“ и „Модерна“ е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта на новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция, предаде Франс прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември до април. Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.

Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна.

Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.

Източници: Агенция „Фокус“, dnes.bg


Как да оцелеем пандемията и мерките

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло


Източник/ци: Шефът на Пфайзер : Вероятно ще се появи нов, устойчив на ваксините вариант на COVID-19 | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!