Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИТН и ДПС бързат със смяната на Радев

Любопитна коалиция се оформи по време на днешното гласуване в пленарна зала по казуса БНБ. Вотът на депутатите за дневния ред на парламента показа, че „Има такъв народ” и ДПС гласуват в един отбор.

„Демократична България” и БСП направиха предложение точката за откриване на процедура за номинации на гуверньор на БНБ да отпадне от дневния ред на Народното събрание. ГЕРБ и ИБГНИ ги подкрепиха и това стана факт – процедурата беше отложена.

„Докато не формираме правителство, не е редно”, аргументира се проф. Румен Гечев от БСП. Гласуването обаче беше показателно.

„Само ИТН и ДПС искат процедурата да започне сега, и то с твърде кратък срок от 3 дни за номинации”, отбеляза тъмносинята Стела Николова на своята Фейсбук стена.

Според наблюдателни финансисти тази кратка сценка от пленарния живот показва две неща.

Първо – че ИТН и ДПС имат еднакво основание да бързат със смяната на управителя на БНБ Димитър Радев. И второ – че останалите от ГЕРБ, БСП, „Демократична България” и ИБГНИ по неизвестни причини го бранят.

„БНБ не действа като регулатор, както би следвало, и не защитава интересите на вложителите и на потребителите. Нищо не прави да озапти галопиращите банкови такси. И се видя кой защитава това”, коментира пред Lupa.bg икономист.

„Таксите се налагат като стойност на разходите за извършване на дадена дейност. Какви разходи имат банките, за да ти изплатят на каса парите, които теглиш от банката? Никакви разходи. Но банките начисляват такса, която постоянно расте. И БНБ не предприема нищо, това просто не е регулатор”, не спря с критиките той.

„Вярно е, че ДПС и ИТН се опитаха да вкарат човек на ДПС в БНБ. Това е вярно. Но вярно е и другото - че сегашното ръководство на БНБ трябва да бъде сменено. И има формално основание, тъй като е изтекъл мандатът. Още повече поради факта, че не работи в интерес на хората”, обобщи пред Lupa.bg народен представител. 

Източник/ци: ИТН и ДПС бързат със смяната на Радев - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!