Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Собствениците на „Винпром Пещера“ влизат в списъка „Магнитски“?

US-ударът срещу корупцията у нас с глобалния закон „Магнитски“ се очертава да е съкрушителен. Източник на Narod.bg от дипломатическите среди, много близък до американските служби разкри, че освен министри и олигарси на Бойко Борисов, в списъка със санкционирани лица в продължението на Магнитски има голяма вероятност да попаднат и бизнесмените Антон Щерев и Атанас Петров, по-известни като „Пещерняците”.

Двамата пловдивчани са собственици на една от най-големите компании за производство на алкохол „Винпром Пещера“.

Освен това предприемачите притежават и една от най-големите фабрики за производство на консумативи за тютюневи изделия, логично техни клиенти са всичките им конкуренти с нелегални фабрики в страната, които освен това те снабдяват и с тютюн.

Именно по акцизните бизнес линиите „алкохол + цигари“ върви и разследването на САЩ по дейността на Антон Щерев и Атанас Петров.

Информаторът на Narod.bg е категоричен, че властите във Вашингтон разполагали със стотици страници документи срещу „пещерняците“, които са аргумент за включването им в обновения списък „Магнитски“. Част от документите са получени и от техни партньорски служби, една от които е разузнаването на Великобритания.

Извън производството на алкохолни напитки и бизнеса със земеделска земя, интересите на основателите на „Винпром Пещера“ обхващат и сектора на недвижимите имоти, както и производството на цигари.

Имотният им бизнес е съсредоточен в пловдивската строително-инвестиционна група „Галакси инвестмънт груп“, която през 2015 г. купи луксозния столичен хотел Hilton, като контролира и доскорошния Radisson.

Компанията има и три комплекса в Слънчев бряг – Barcelo Royal Beach, апартхотела Royal Sun и апарткомплекса Oasis VIP Club. Групата е собственик и на един от изгорелите през 2016 г. складове в т.нар. Тютюнев град в Пловдив.

С холдинга около „Винпром Пещера“ се свързва и пловдивският производител на цигари „КТ интернешънъл“ (преди „Кингс табако“). Официално компанията е собственост на пловдивската „Сигма консултинг“, в която акционери с по 50% са Станислав Захариев и Николай Янев.

В средата на юни Финансовото министерство оповести списък с 21 души, свързани със санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ българи.

В разширения списък, са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на САЩ.

Част от хората в новия черен списък са собственици или управители на компании, които попаднаха в предишния списък на Финансовото министерство.

Такъв е случаят с „Ефбет“, чийто собственик и спонсор на „ЦСКА 1948“ Цветомир Найденов също лъсна в санкционираните.

Логично в свързаните с Васил Божков хора е и управителят на Националната лотария „Ню геймс“ Димитър Ганев, партньори на укриващия се в Дубай бизнесмен, като Мирослав Илиев и Георги Попов.

Да се прави бизнес с оповестените имена е рисково  – предупреди финансовият министър Асен Василев:

„Тези лица са свързани, те са били или съдружници в много фирми, или управители, или и двете, с лицата, които са в списъка „Магнитски“.

При свързаните с Делян Пеевски, освен Ирена Кръстева, се виждат имената на партньори на бившия депутат в различни компании, част от които в медийния бизнес, както и в сектори като транспорт и промишленост.

„Те нямат право по Закона за обществените поръчки – членът, който е за допустимост, да кандидатстват, както и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица, за да не попаднат самите държавни предприятия в списъка“, допълни служебният министър.

В началото на юни Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ санкционира Божков и Пеевски, заедно с Илко Желязков, по глобалния пакт „Магнитски“. След това бяха оповестени още трима души, които попадат в обхвата му.

https://adm.bnr.bg/files/uploads/LIST%2015.06.2021.pdf

Кои са „пещерняците“ Антон Щерев и Атанас Петров?

Явната връзка на бизнесмените с „Винпром Пещера“ АД е чрез фирмите „Солатер” ЕООД (едноличен собственик е Петров) и „Орбиас” ЕООД (едноличен собственик е Щерев). В собствеността на „ВП Брандс Интернешънъл”, както се именува сега „Винпром Пещера“, има и две кипърски офшорки.

Двамата пловдивчани формално не са свързани с управлението на винпрома, което напускат още през 2000 г. Според публикации в медиите, Петров и Щерев контролират и цигарения производител „Кингс Тобако”, макар че официално не са вписани като собственици.

Петров и Щерев се прочуха през март 2008 г. във връзка със скандала, довел до оставката на тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. От изтекло в медиите СРС стана ясно, че високопоставен шеф в ГДБОП си иска от лице, приближено до Атанас Петров, луксозна пушка и лаптоп.

Източник/ци: Удар на Narod.bg: Собствениците на „Винпром Пещера“ влизат в списъка „Магнитски“? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!