Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България твърдо подкрепя Украйна: Деокупацията на Крим трябва да остане високо в международния дневен ред

Министърът на външните работи Светлан Стоев, който е на посещение в Киев, потвърди последователната подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници и изрази тревога от нарастващата милитаризация в Черноморския регион, съобщава МВнР. Стоев направи изказване на учредителната Среща на върха на Международната Кримска платформа.

България твърдо подкрепя Украйна: Деокупацията на Крим трябва да остане високо в международния дневен ред

Форумът, иницииран от Украйна и подкрепен от ЕС, е под патронажа на президента Володимир Зеленски и цели да засили вниманието на международната общност към незаконната анексия на Крим и необходимостта от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна.

"Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води", заяви външният ни министър и изрази убеденост, че платформата ще допринесе към международните усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна.

Министърът на външните работи на България подчерта, че като член на Европейския съюз и като приятел и партньор с историческа българска етническа общност в Украйна, страната ни ще продължи да бъде силно ангажирана в прилагането на политиката по непризнаване на анексията на Крим.

"Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред", каза още първият ни дипломат.

"Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона", заяви Стоев.

В изказването си той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване към украинските пристанища в Азовско море. Пълното и цялостно прилагане на Минските споразумения е единственият път за политическо решение на конфликта в и около Украйна.

Форумът завърши със съвместна декларация. В нея се приветстват необходимите дипломатически усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници.

Изразява се тревога от милитаризацията на Черноморския регион, осъждат се нарушенията на правата на човека в Крим.

Сред участниците в Срещата на върха са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, както и високопоставени представители на 46 държави и организации.

Зеленски: Украйна ще направи всичко по силите си, за да си върне Крим

На същия форум украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев ще направи всичко по силите си, за да си върне Крим, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Зеленски призова чуждестранните съюзници на Украйна да й окажат подкрепа в тази насока. Украинският президент направи това на срещата на високо равнище Кримска платформа, на която присъства и българският външен министър Светлан Стоев. Тя бе свикана от Украйна с цел засилване на натиска върху Русия във връзка с анексията на Крим.

Във встъпителното си обръщение Зеленски обеща да направи всичко възможно, за да върне Крим, за да може "Крим, заедно с Украйна, да стане част от Европа".

"За да постигнем това, ние ще използваме всички възможни политически, правни и, на първо място, дипломатически средства", каза Зеленски и добави, че Киев се нуждае от "ефективна подкрепа на международно ниво".

Високопоставени служители от 46 държави и организации взеха участие в срещата. Сред тях бяха представители на САЩ, ЕС и Турция. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви срещата като "антируско събитие".

Зеленски заяви, че Русия е превърнала Крим във "военна база" и в "опора за Русия, от която тя ще разшири влиянието си в региона на Черно море".

Всички 30 страни членки на НАТО изпратиха представители на срещата.

"Германското правителство, заедно с партньорите си от ЕС, решително подкрепя териториалната цялост на Украйна и не признава анексията на Крим от Русия, тъй като тя противоречи на международното право", заяви германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер, цитиран от ДПА.

"Нашата задача е да се уверим, че анексията никога няма да бъде легализирана", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Окупацията на Крим хвърля съмнения върху ефективността на цялата международна система за сигурност", каза украинският президент. "Ако не възстановим доверието в нея, нито една държава не може да бъде сигурна, че няма да стане следващата жертва на окупация", изтъкна Зеленски.

Източник: news.bg

България призна Русия за държава окупатор – Български и американски пилоти тренират заедно, ползват междуселски път за писта

Източник/ци: България твърдо подкрепя Украйна: Деокупацията на Крим трябва да остане високо в международния дневен ред | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!