Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руснак или не, (щом не е Кирил Петков) шефът на СГСъд остава: ВАС

Кирил Петков: Държавата е пропита от корупция! ГЕРБ: Ти пък си канадец – Малка проверка по въпроса за гражданството

Върховният административен съд отказа да махне председателя на Софийския градски съд, независимо, че е придобил съветско гражданство по раждане и е останал с руско от 1991 г., никога не е придобивал българско гражданство и поради това законът би трябвало да не му позволява да заема най-ключовия магистратски пост в супер важния съд. Медиапул разказва:"...  "Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата срещу избора на съдия Алексей Трифонов за председател на Софийски градски съд (СГС). Делото започна, след като изборът на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе атакуван от другия кандидат за ръководител на съда - Евгени Георгиев. Основният аргумент на съдия Георгиев бе, че ВСС е извършил немотивиран избор, но впоследствие се появиха съмнения и за гражданството на Алексей Трифонов, които станаха част от делото.

Върховните съдии приемат, че гражданството не може да се установява по съдебен ред. Те казват, че уредбата на българското гражданство се съдържа в конституцията, Закона за българското гражданство и от международните договори, които са в сила при настъпването на фактите или събитията, свързани с гражданството.

Недопустимо

"Недопустимо е оспорването на тези факти в настоящето производство, не могат да се обсъждат възраженията по тях и да се обсъждат доводите налице ли е гражданство или не", се казва в решението на ВАС.

При това положение съдът не може да разглежда като относими към спора исканията на Евгени Георгиев за събиране на доказателства за гражданството на съдия Трифонов, ВАС не оспорва факта, че шефът на градския съд е роден в руския град Курск.

"По същите съображения не могат да се оценят и записванията в регистрите на фактите свързани с гражданството, тъй като съдът не може да изведе правен извод дали Алексей Боянов Трифонов е български гражданин и само български гражданин ли е", казва ВАС.

Това удостоверяване се извършва на общо основание с документите за самоличност от Закона за българските лични документи.

По делото пред ВАС е представена справка за липса на гражданство на Руската федерация.

"При тези доказателства относно гражданството на Алексей Трифонов следва да бъде зачетено отразяването в българските лични документи само българско гражданство", обясняват върховните съдии.

Върховните магистрати казват, че Висшият съдебен съвет не е длъжен да се съобразява с подкрепата на съдиите от Софийския градски съд, която бе за Евгени Георгиев.

"Съдийската колегия на ВСС не е длъжна да се съобрази с инициативата за издигане на кандидатурата, нито с подкрепата, която има или няма по време на изслушването", казва ВАС.

Съмненията за руското гражданство

През март излезе разследване на Валя Ахчиева за Euractiv, което показа, че българският акт за раждане на председателя на СГС Алексей Трифонов е издаден от столичния район "Илинден" през 1988 г. Това са цели 16 години след раждането на Трифонов в град Курск, тогава в СССР.

Журналистическото разследване за гражданството на Трифонов постави въпрос дали той изобщо има право да е магистрат, защото за тази цел трябва да е български гражданин. След близо две години ВАС обяви, че този въпрос е несъотносим към делото.

От журналистическото разследване се разбра, че върху акта за раждане на съдия Трифонов не е посочена декларация от родителите му, че са му избрали българско гражданство. Преписан е само съветският му акт за раждане, издаден от Кировско бюро в Курск, СССР, през 1972 г.

Самият Трифонов обяснява, че е станал български гражданин по силата на Конституцията на Република България от 1991 г. Това е проблемен отговор заради фактите по случая. Конституцията няма обратно действие, а актът му за раждане е издаден три години по-рано.

Освен това, първоначалното гражданство на едно лице се прилага законът, който е действал към момента на раждането му.

Към 1972 г. действа Конвенция, която е със силата на двустранен международен договор между България и СССР, за предотвратяване на двойното гражданство. Според тази конвенция, двамата родители трябва да подпишат и да подадат съвместна декларация за избор на гражданство на детето им и това трябва да стане в срок до една година от раждането му. Ако тази декларация не е подадена в едногодишния срок, то детето се счита за гражданин на страната, на чиято територия се е родило. Тоест, ако няма такава декларация на родителите на Алексей Трифонов за избрано българско гражданство, то той би трябвало да е придобил съветско гражданство по рождение.

Тогава остава единствената законова възможност за придобиване на българско гражданство – по натурализация. Данни за натурализация обаче няма, установява журналистическото разследване.

Върховната административна прокуратура (ВАП) е извършила проверка на този случай, но след това тя е прекратена с аргумент, че се води дело в съда, където този въпрос трябва да се изясни".

Източник/ци: Руснак или не, шефът на СГСъд остава: ВАС | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!