Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глутницата ГЕРБ в паника – праща Кристалина Георгиева да пребори ген. Румен Радев

За месеца преди президентските избори в България, които най-вероятно ще бъдат съпътствани и от парламентарни, състезанието за обитателя на “Дондуков” 2 изглежда предрешено. Досега само държавният глава Румен Радев обяви, че ще се бори за втори мандат и провежда избирателна кампания от година, като активно се включва с позиции в обществените процеси и обяви курс за възстановяване на държавата и париране на корупцията, припомня Narod.bg.

Високият му рейтинг, както и масовото му харесване от хората от целия политически спектър, сякаш превръщат битката в състезание с един кон. Още повече, че има ИТН и ИБНИ  вече официално съобщиха, че застават твърдо зад кандидатурата на Радев, която най-вероятно ще получи рамо и от БСП, макар президентът да не крие добрата си комуникация с десните.

Както повечето ситуации в България обаче и тази може да протече по непредвидим начин. Главният опонент на президента по пътя към втория мандат може да се окаже ГЕРБ, въпреки че партията изживя най-трудния си период откакто съществува, а останалите политически играчи я изолират с цел формацията да бъде маргинализирана.

 Борисов обаче едва ли би пропуснал момента да се противопостави на най-големия си политически опонент, опитвайки се да извади кандидат, който да бъде достоен конкурент на Радев. Още повече, че ГЕРБ все още не може да се отърси от синдрома Цецка Цачева, която бе категорично победена от Румен Радев при предишния вот, а с влизането на генерала- летец във властта в съотношението на силите по върховете започна да се променя. Хората на Борисов засега мълчат коя ще бъде тяхната номинация за “Дондуков” 2, но според различни източници на в. “Галерия” разговорите и консултациите за евентуална номинация текат интензивно. В партията преобладава мнението, че най-силната кандидатура би била на авторитетния финансист Кристалина Георгиева.  Шефката на Международния валутен фонд е идеалена за най-високия държавен пост. Георгиева е всепризнат експерт с кариера в най-престижните финансови институции, което е особено важно. Тя е диалогична, компромисна, склонна да се вслушва в чуждо мнение и да налага идеите си с аргументи, а не авторитарно. Подобно поведение днес е дефицитно и крайно необходимо, за да се стига до общи решения в крайно фрагментирания политически живот.

 Проблемът е че бившият главен изпълнителен директор на Световната банка винаги досега е отказвала високи постове в страната. А и остават още три години, за да приключи мандата си във Фонда, затова мнозина смятат, че тя няма да е склонна да се откаже от високата позиция, до която стигна с доста усилия и да се върне в България, чиито политически елит в момента изключително дискредитиран. Има и такива обаче, които допускат, че Георгиева би била провокирана да пробва силите си срещу Радев, а евентуален успех би бил връх в кариерата й.

Според източници на в. “Галерия” потенциален кандидат за високия пост може да бъде и виж магистрат, който е заемал възможно най-високи длъжности. Категорично обаче не съществува вероятност бившият шеф на НОЩ професор Венцислав Мутафчийски да се пусне в битката за “Дондуков” 2. Генералът твърдо отказал офертата, заявявайки, че единственият му път за развитие, е като хирург и шеф на Военномедицинска Академия. За разлика от него професор Костадин Ангелов би могъл да поеме предизвикателството да се изправи срещу Радев.  Ангелов наследи Мутафчийски като ръководител на екипа в битката с корона кризата и е харесван от хората заради спокойния си тон и увереност.

 Ангелов даде заявка за политическа кариера като оглави листите на ГЕРБ във Варна и победи Слави Трифонов в пряк двубой. Освен срещу кандидата на ГЕРБ и сегашния президент ще се изправи в битката за поста и срещу номинацията на “Демократична България”. В нейните среди най-много разчитат да убедят шефа на ВКС Лозан Панов да се включи в биткатаза президентския стол. Проблемът при него е, че след отказа за промени в Изборния кодекс, свързани с политическата кариера на магистрати, той може да се яви само като независим, за да не загуби мястото си на висш съдия. Мандатът му във ВКС свършва през февруари догодина, а близки до Панов твърдят, че той не е бил особено склонен да се откаже от професионалната си кариера заради висшия държавен пост.

Хората на Христо Иванов обаче били особено настоятелни в разговорите с Панов, защото партията, макар и да подобрява изборните си резултати, няма особено ярки и изявени личности, които биха били равностойни опоненти на Радев. Тъкмо защото досегашния държавен глава доказа, че фигурата на президента, макар и с ограничени правомощия, играе ключова роля в кризисни и кръстопътни обществени ситуации. Радев заслужи високия си рейтинг заради независимото си поведение, но търпи най-много критики, че често действа като разединител, а не като обединител на нацията .

Предстоящата кандидат-президентска битка ще бъде поредно състезание между президента и Борисов, които са нескрити опоненти през последните пет години.

Източник: Галерия

Източник/ци: Глутницата ГЕРБ в паника – праща Кристалина Георгиева да пребори ген. Румен Радев - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!