Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полицаи в защита на биячите: Смазаната от ритници и снимана Цвети била ”ранена при бутаницата на протестиращите”

Полицай се гаври с Цвети
.
Бойко Рашков за полицая снимал окованото момиче: Това е позор за МВР. Говорим за извратеност

Раните на премазаната от бой и впоследствие снимана от полицията Цвети по време на протестите, са от падания, получени от бутаницата между протестиращите. Тази теза са застъпили полицаи, които са свидетелствали в подкрепа на колегите-биячи по време на дисциплинарното производство срещу тях.

За показанията им научаваме от трите съдебни решения на Административния съд – София град по жалба на наказаните ченгета, с които Фрог разполага. От тях става ясно, че докато е текла вътрешната проверка, колегите на биячите са се опитали да ги измъкнат от калта, като са представили нещата изцяло в тяхна полза. Според показанията им хората едва ли не са виновни, защото са се държали агресивно, хвърляли са предмети, застрашавали са дори живота им. Така те оправдават завличането на младежите зад колоните на МС. Куриозното е, че никой от свидетелите – ченгета не дава информация за това, че протестиращите са били зверски бити, макар, да са били вързани с белезници. 

Трима от наказаните полицаи са оспорвали наказанията си. Това са С. Г. С, Д. Б. Д и А. Т. А., всички служители в звеното „Специализирани полицейски сили“ към СДВР. Първият е получил наказание „забрана за повишаване в срок от 1 г., а колегите му порицание за 6 месеца. От предоставените материали става ясно, че никъде не се посочва, че срещу тях е образувано наказателно преследване от страна на прокуратурата. За сметка на това е упоменато, че срещу битите млади хора са повдигнати обвинения за хулиганство. В съдебните решения се чете, че НСО е предоставило въпросния скандален запис веднага, след като от СДВР са го изискали. 

И по трите дела, разгледани от различни състави, се прави извод, че върху битите младежи е упражнена неправомерна физическа сила.  От тези решения става ясно, че дисциплинарна комисия на МВР не е коментирала данни за образуване на наказателни производства спрямо полицаите.  Съдът е приел също така, че служителите на СПО към СДВР са нарушили не само българските закони и  Конституцията, но и европейската конвенция по правата на човека. 

Посочва се още, че едно от момчетата – Евгени Марчев, е бил с комоцио, като диагнозата  му е установена в „Пирогов“. Съдебните състави са категорични, че се касае за упражнено насилие, без да е било налице необходимост за това. 

Ето какво пише за Цвети в делото: Ц.Ц. дала сведения по досъдебно производство на 10.07.2020 г., в което изложила, че в същия ден с приятеля си …, отишла на протеста и е задържана заради хулигански прояви. Полицаите внезапно влезли в тълпата, хванали я, влачили я, ритали я, биели я по цялото тяло. Ударена е в земята по главата, текло ѝ е кръв от носа и челото, сложени са ѝ белезници. Ц.Ц. дала информация, че когато около 22:00 часа, напрежението нараснало, полицаите, въоръжени с маски, щитове и палки, тръгнали напред и навлезли в тълпата с изключителна агресия. 

Двама от тях я сграбчили, биейки я с ръце, блъснали са я на земята, където тя паднала върху лицето си, получавайки охлузвания по челото си. Единият полицай я стиснал за гушата, а другият ѝ поставил белезници - двамата я влачели по земята. Пуснали я близо до колоните до Ларгото. Ц.Ц успяла да се изправи сама - тогава дошли различни полицаи от тези, които я задържали. Тя видяла и други задържани лица, сред които приятелят ѝ, поставени в легнало положение с лице към земята. Част от полицаите стъпвали по вратовете им и ги снимали с телефони.

Източник/ци: Полицаи в защита на биячите: Смазаната от ритници и снимана Цвети била ”ранена при бутаницата на протестиращите”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!