Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инспектор Алекс разследва: Какво всъщност има в детската козметика "Бочко"

Какво има в детската козметика? Съдържат ли продуктите, предназначени за малчуганите, по-безопасни и по-щадящи съставки? Разгледахме под лупа съставките на няколко продукта от известната серия “Бочко”, след като се насочихме към нея от мненията в популярния форум bg-mamma.

Обобщено: Цената определя качеството. Детските продукти съдържат същите съставки, както и продуктите за възрастни. И не бива да забравяме, че “клиничните проучвания” винаги са спонсорирани.

Не е ясно поради каква причина съставките на продуктите от серията, произведени в България и предназначени за местния пазар, са изписани на английски език. Вероятно Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid звучи не чак толкова притеснително.

Няколко уточнения:

Съставките се посочват според количеството им: първо се изписват тези с най-голямо количество и това обяснява защо водата почти винаги е посочена първа (в продуктите, които съдържат вода). Последни се изброяват съставките в най-малки количества — това обикновено са ароматичните вещества (често обобщено само до “аромат”), консервантите и оцветителите.

Парфюм (аромат) е ароматен компонент, който е съставен от десетки или стотици други вещества (може да означава до 4000 отделни съставки). Точният химичен състав се води търговска тайна и обикновено е защитен с патент. Въпреки това, за две дузини от тези съставки е задължително да се изписват върху етикетите поради потенциалния риск да доведат до алергии (след никела ароматите са втората най-честа причина за контактна алергия) и други усложнения. Това са: алфа-изометилйонон, амилцинамал, амилцинамилов алкохол, анизилов алкохол, бензилов алкохол, бензилбензоат, бензилцинамат, бензилсалицилат, бутилфенил метилпропионал, гераниол, евгенол, екстракт от дървесен мос (Evernia furfuracea), екстракт от дъбов мъх (Evernia prunastri), изоевгенол, канелен алкохол, кумарин, лимонен, линалоол, метил-2-октиноат, фарнезол, хексилцинамал, хидроксицитронелал, циклохексен-карбоксалдехид, цинамал, цитронелол.

Гледайте състава на продуктите! Не е достатъчно да проверите на етикета за термини като „хипоалергичен“, „без аромат“ или „за чувствителна кожа“, тъй като няма стандарт или дефиниция, които да уреждат използването на тези термини.

Ето какъв е съставът на 5 произволно избрани козметични продукта от серията “Бочко”. Оставяме на читателя сам да прецени доколко уместно е да третира детето си с химически коктейли от по 25 съставки.

1. Бочко - слънцезащитен крем SPF50:

1.1. вода

1.2. октокрилен — слънцезащитен филтър, предпазващ от UVB лъчите. Веществото е широко използвано заради химическата му устойчивост. Въпреки това, след една година октокриленът се превръща в бензофенон, която има свойството да прониква надълбоко в кожата със сериозни последици. Бензофенонът може да предизвика обриви, възпаления и реакции на свръхчувствителност, рак на черния дроб или лимфоми. Това се вижда в проведените опити над животни. Молекулата на бензофенона влияе също и на щитовидната жлеза, както и на детеродните органи. Това е сериозно основание да НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ОТНОВО плажно мляко, останало от миналото лято!

На всяка опаковка има знак, който указва в какъв срок може безопасно да се използва козметичният продукт след отваряне. Търсете изображение на кутийка с отворено капаче, в която е посочена цифра. Тя указва колко месеца след отваряне на опаковката трябва да изхвърлите продукта или поне да спрете да го използвате.

1.3. диетиламино хидроксибензоил хексилбензоат — слънцезащитен агент (поглъща UVA лъчите), 

1.4. етилхексил метоксицинамат (октиноксат) — водоразтворим слънцезащитен агент, поглъщащ радиация от UVB лъчите. Вреден за коралите, 

1.5. С12-15 алкилбензоат — синтетична съставка, използвана като емолиент и подобрител на текстурата, 

1.6. глицерин — овлажнител, 

1.7. цетеарилов алкохол — омекотител на кожата, подобрител на текстурата, 

1.8. полиглицерил метилглюкоза дистеарат — емолиент, подобрител на текстурата, 

1.9. фенилбензимидазол сулфонова киселина (PBSA) — водоразтворим UV филтър, често срещана съставка в слънцезащитната козметика. PBSA е разрешено да се включва в продуктите за грижа за бебето, въпреки че се счита за канцероген — при контакт с кожата този компонент произвежда реактивни кислородни форми, които могат да повлияят на клетъчния метаболизъм и по този начин да причинят мутации, водещи до унищожаване на генетичната информация.

Предполага се, че фенилбензимидазол сулфоновата киселина е свързана с развитието и на някои сърдечно-съдови заболявания.

1.10. титанов диоксид — физически слънцезащитен агент, оцветител/пигмент, 

1.11. каприлови/капронови триглицериди — емолиент, подобрител на текстурата. Действа омекотяващо и изглаждащо на кожата. 

1.12. триетаноламин — емолиент, регулатор на рН, стабилизатор. Има потенциал да предизвика контактни алергии.

1.13. глицерил стеарат — емолиент и сгъстяващ агент, 

1.14. PEG-100 стеарат — емолиент, почистващ агент, 

1.15. бис-етилхексилоксифенол метоксифенил триазин — UV филтър, придава водоустойчивост на слънцезащитните средства. 

1.16. полиизобутен — сгъстител, подобрител на текстурата, 

1.17. токоферилацетат — антиоксидант, производно на витамин Е, 

1.18. пантенол — овлажнител, 

1.19. феноксиетанол — синтетичен антибактериален агент и консервант, стабилизатор на парфюми и сапуни; използван дори в натурални и органични козметични продукти. Може да бъде замърсен с канцерогенния токсин 1,4-диоксан. Научно доказан дразнител за човешката кожа и очи.

Феноксиетанолът действа и като ендокринен дисруптор (нарушава правилната функция на ендокринната система), причинява увреждане на пикочния мехур и води до остър белодробен оток при животните (не е тествано това му действие върху хора!).

1.20. полихидроксистеаринова киселина — емулгатор, 

1.21. стеаринова киселина — сгъстител, емулгатор, емолиент, 

1.22. алумина — алуминиев оксид, използван като абразив, сгъстител и абсорбент, 

1.23. етилхексилглицерин— овлажняващ агент, консервант, 

1.24. ксантанова гума — сгъстител, емулгатор, подобрител на текстурата. Със същото предназначение се употребява и в хранителната промишленост (Е 415). 

1.25. парфюм (аромат) — ароматен компонент, чийто състав е фирмена тайна.

1.26. натриев ЕДТА — масово използван консервант в козметичните формули. Има свойството да свързва химически металните йони и по този начин помага да се предотврати развалянето на козметичните продукти.

Детският защитен крем за ръце съдържа цели 26 химически съставки... Без лупа няма да успеете да ги прочетете. Никой не знае защо върху продукт, предназначен за България, съставките са изписани на английски език

Бочко - защитен крем за лице и тяло - Витамин Е, Невен и Маслина:

2.1. вода

2.2. каприлови/капронови триглицериди — емолиент, подобрител на текстурата, 

2.3. течен парафин — емолиент. Мъртва, инертна субстанция. Образува върху кожата водонепропусклив филм, който задържа влагата.

Това “запечатване” възпрепятства възобновяването на клетките и затруднява обмяната на веществата. Освен това запушва порите и кожата не може да диша добре, нито да отстранява токсините.

2.4. изопропил миристат — емолиент, подобрител на текстурата, 

2.5. цетилов алкохол — емолиент, емулгатор, сгъстител, 

2.6. глицерил стеарат — емолиент и сгъстяващ агент, 

2.7. цетеарет-15 — подобрител на текстурата, ПАВ, емулгатор.

2.8. Olea Europaea Fruit Oil — масло от маслина — растителен екстракт с функции на антиоксидант и емолиент.

2.9. цетил диметикон — силиконов полимер с множество функции: омекотител, емулгатор, понижаващ пяната агент. Предотвратява загубата на вода, без да задушава кожата. 

2.10. Calendula Officinalis Extract — екстракт от невен, има противовъзпалително и антимикробно действие, антиоксидант. 

2.11. цинков оксид — слънцезащитен агент, избелител, сгъстител, 

2.12. етилхексил метоксицинамат (октиноксат) — водоразтворим слънцезащитен агент, поглъщащ радиацията от UVB лъчите.

2.13. диметикон — силикон, емолиент, подобрител на текстурата, 

2.14. феноксиетанол — синтетичен антибактериален агент и консервант. Виж бележката към 1.19.

Бебета и малки деца, които биват почиствани редовно с влажни кърпички, които дори при “реномирани” марки често съдържат феноксиетанол като втора по количество съставка след водата (което означава значително количество). При тях освен през кожата, феноксиетанолът навлиза в организма и през устата, тъй като лапат ръчичките си и предметите, почиствани с мокрите кърпички (лъжички, биберони, играчки и др.)

2.15. етилхексилглицерин — овлажняващ агент, консервант, 

2.16. пантенол — овлажнител, 

2.17. токоферил ацетат — антиоксидант, производно на витамин Е, 

2.18. бисаболол — успокояващ кожата агент с противовъзпалително действие, компонент в етеричното масло от лайка (Matricaria chamomilla).

2.19. парфюм (аромат) — ароматен компонент, чийто състав е фирмена тайна, 

2.20. Helianthus Annuus Seed Oil (масло от слънчогледови семки), 

2.21. лимонена киселина — регулатор на рН, 

2.22. акрилати/С10-30 — подобрители на текстурата. Синтетичен полимер, който обикновено се използва за сгъстяване на формули на водна основа, като душ геловете, или за стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони.

2.23. алкил акрилат кросполимер — подобрител на текстурата, синтетичен полимер, който обикновено се използва за сгъстяване на формули на водна основа, като душ геловете, или за стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони. 

2.24. натриева основа (сода каустик) — регулатор на киселинността, използва се в минимални количества

2.25. BHA (бутилхидроксианизол) — синтетичен антиоксидант, използва се и в храните (Е 320).

2.26. BHT (бутилхидрокситолуен) — синтетичен антиоксидант, използва се и в храните (Е 321).

2.27. динатриев ЕДТА — консервант. Виж бележката към 1.26.

Бочко — шампоан за коса и тяло с лавандула:

3.1. Вода

3.2. лаурил глюкозиди — почистващи агенти, 

3.3. кокамидопропил бетаин — почистващ агент, ПАВ.

3.4. Lavandula Angustifolia Flower Extract — екстракт от лавандула, ароматно вещество със синтетичен или натурален произход, 

3.5. лимонена киселина - регулатор на киселинността, 

3.6. натриев бензоат — консервант, използва се и в храните (Е 211).

3.7. калиев сорбат — консервант, използва се и в храните (Е 202).

3.8. парфюм (аромат) — ароматен компонент, чийто състав е фирмена тайна. 

3.9. тринатриев етилендиамин дисукцинат — консервант, хелатиращ агент (свързва металните йони и така предотвратява действието им върху другите съставки).

Бочко — детски шампоан и душ гел 2 в 1:

4.1. Вода

4.2. натриев лауретсулфат (SLES)— почистващ агент (пенител), подобен на натриевия лаурилсулфат (SLS). Задължителна съставка на повечето шампоани. Въпреки това все по-често се срещат етикети, на които пише “Без сулфати” или “Без SLES и SLS”, което еднозначно указва, че употребата на двата химикала не е съвсем безпроблемна. Очите на подрастващите са застрашени от неправилно развитие, ако са изложени на действието на натриев или амониев лауретсулфат. Също така могат да увредят имунната система на кожата. SLES и SLS често се дегизират в “натуралната” козметика с обяснението “добива се от кокосовото масло”. Пропускат се обаче поредицата химически превръщания, които търпи кокосовото масло, докато се превърне в SLES и SLS.

4.3. кокамидопропил бетаин — почистващ агент, 

4.4. лаурил глюкозиди — почистващ/измиващ агент, 

4.6. PEG-7 глицерил кокоат — синтетичен емолиент, емулгатор, ПАВ,

4.6. Chamomilla Recutita Extract — екстракт от лайка, действа като антиоксидант, има противовъзпалителни свойства.

4.7. Tilia Cordata Extract — екстракт от липа, антиоксидант, 

4.8. ниацинамид — антиоксидант, витамин В3, 

4.9. пантенол — овлажнител, 

4.10. лимонена киселина — регулатор на рН, 

4.11. парфюм (аромат) — ароматен компонент, чийто състав е фирмена тайна, 

4.12. цитронелол — ароматично вещество. Задължително се изписва на етикетите!

4.13. хексил цинамал — ароматично вещество с недобра слава. Задължително се изписва на етикетите! 

4.14. линалоол — ароматично вещество, което може да дразни кожата. Задължително се изписва на етикетите! 

4.15. натриев бензоат — консервант, използван и в храните (Е 211).

4.16. калиев сорбат — консервант, използван и в храните (Е 202).

4.17. поликватерниум-10 — синтетично полимерно съединение, използвано предимно поради своята стойност като гъвкав филмообразуващ и антистатичен агент.

4.18. натриев хлорид — свързващ агент (готварска сол), 

4.19. динатриев ЕДТА — консервант в козметичните формули. Виж и бележката към 1.26

4.20. CI 16035 (Allura Red, E 129) — червен синтетичен оцветител, 

4.21. CI 47005 (Хинолиново жълто, Е 104) — жълт синтетичен оцветител.

Бочко — слънцезащитен спрей SPF 30:

(със слънчогледово масло) 

Водоустойчив прозрачен спрей с висока защита срещу вредните UVA и UVB лъчи. Предпазва детската кожа от слънчево изгаряне. Съдържа бензофенон-3.

Самата фраза “Съдържа…” винаги е предупреждение за наличието на не толкова безопасен химикал в определен продукт!

5.1. циклопентасилоксан — силикон, емолиент, 

5.2. алкохол — използва се за разреждане на други съставки, 

5.3. цетеарил етилхексаноат — емолиент, подобрител на текстурата, 

5.4. C12-15 алкилбензоат — синтетични съставки, използвани като емолиенти и подобрители на текстурата, 

5.5. октокрилен — слънцезащитен агент, предпазва от UVB лъчите) — виж бележката към 1.2

5.6. етилхексил метоксицинамат — UV-филтър, известен също като OMC или октиноксат, 

5.7. етилхексил салицилат (октисалат ) — UV-филтър. Използва се като съставка за абсорбиране на UVB лъчи от слънцето.

5.8. бензофенон-3 (оксибензон) — водоразтворим UV-филтър (слънцезащитен агент) — токсичен за коралите.

Опасният химикал бензофенон-3 е възможна причина за контактни и фотоактивни алергични реакции. Широкоприет е като ендокринен разрушител и е свързан с болестта на Хиршпрунг.  

5.9. бутил метоксидибензоил бутилметан (авобензон) — слънцезащитен агент, UV-филтър. Един от слънцезащитните филтри, които действат като хормона естроген. Счита се за сравнително безопасен, когато концентрацията му не надвишава 5%. За съжаление това едва ли ще е изписано на етикета.

5.10. диетиламино хидроксибензоил хексилбензоат — слънцезащитен агент, 

5.11. парфюм (аромат) — ароматен компонент, чийто състав е фирмена тайна, 

5.12. Helianthus Annuus Seed Oil (масло от слънчогледови семки), 

5.13. BHT (бутилхидрокситолуен) — синтетичен антиоксидант, използва се и в храните (Е 321).

5.14. BHA (бутилхидроксианизол) — синтетичен антиоксидант, използва се и в храните (Е 320).

РЕЧНИК

Водоразтворими UV филтри — тези сънцезащитни агенти могат да се отмият в океаните и да увредят коралите. Такива са напр. етилхексил метоксицинамат (чизвестен също като OMC или октиноксат (octinoxate), бензофенон-3, още известен като оксибензон (oxybenzone), 4-метилбензилиденкамфор (4-MBC). Хаваите са първият американски щат, забранил оксибензон и етилхексил метоксицинамат (октилметоксицинамат или октиноксат), считано от 01.01.2021 г. Проби от водите откриват следи от тези химикали почти навяскъде по света. Те са трудни и за пречистване чрез познатите техники за очистване на отпадъчни води.

  • Някои органични филтри са способни да предизвикат алергични, фотоалергични и фототоксични реакции. Други показват нестабилност под действието на UV радиацията, като се разпадат до вторични вещества, които са способни да реагират с ензими от антиоксидантната защита на организма и да потискат действието им, както и да генерират реактивни кислородни видове, познати като свободни радикали.
  • Филтри като оксибензона и авобензона показват способност да реагират с хлора във водата на плувните басейни, вследствие на което се образуват вторични продукти с токсичен ефект.
  • Дадени комбинации от филтри също се оказват неудачни. Неорганичните филтри титанов диоксид и цинков оксид са способни да играят ролята на фотокаталитици (вещества, ускоряващи реакция, която настъпва под действието на светлинна енергия). Пример - комбинацията от авобензон, етилхексил метоксицинамат и нано титанов диоксид води до фотолиза (разпад под действието на светлинна енергия) на етилхексил метоксицинамата, което понижава слънцезащитната ефективност на продукта.
  • Изследвания сочат и способност на наночастици титанов диоксид да предизвикват окисление на кожните липиди и генериране на реактивни кислородни видове (свободни радикали) в епидермиса. За да се предотврати подобен ефект, те биват покрити с „инертни“ материали като алуминий или силикони, преди влагането им в продукти.
  • Способността на някои органични филтри да проникват през епидермиса е доказана с установяване на тяхното наличие в урината и кърмата при хора, употребявали продукти, съдържащи тези филтри.

Емолиентите са смазващи и сгъстяващи съставки, които предотвратяват загубата на вода и имат омекотяващ и успокояващ ефект върху кожата. Такива са съставки като растителни масла, минерално масло, какаово масло, вазелин, мастни киселини (вкл. животински). Често такива съставки са с восъчна текстура и външен вид и те осигуряват елегантна текстура и усещане.

Консервантите са предназначени за защита на козметичните продукти. Тези съставки играят съществена роля за запазването на козметиката в безопасност срещу разваляне и замърсяване от микроорганизми по време на съхранение и продължителна употреба. Това е важно за безопасността на потребителите. Най-използваните консерванти са феноксиетанол и парабените.

ПАВ — повърхностноактивно вещество. ПАВ имат много функции, включително почистващи агенти за разтваряне на замърсяванията, поддържащи агенти, за да не се отделят твърдите частици от течния продукт, пенливо вещество и емулгатори, позволяващи смесването на масло и вода.

Инспектор Алекс разследва: Какво всъщност има в детската козметика 'Бочко'

Източник/ци: Инспектор Алекс разследва: Какво всъщност има в детската козметика "Бочко" - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!