Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трима приятели на САЩ паднаха от колесника на американски самолет в Афганистан и...

загинаха

Ужасът на хората в Афганистан е самоубийствен.

Трима души, панически търсещи спасение от настъпващите талибани, в отчаянието си да избягат от Афганистан, се захващат за колесника на отлитащ американски самолет. Разтърсващо видео с тяхната смърт, падайки от набиращия височина военен самолет, публикува dailymail.co.uk, предаде dnes.bg.

Най-малко петима души бяха убити на летището в Кабул, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс, съобщи БТА.

Един очевидец каза, че е видял телата на петима души, които са били откарани с кола. Друг очевидец съобщи, че не е ясно дали жертвите са убити от изстрели или просто са били стъпкани.

Американските войници, които контролират летището, по-рано стреляха във въздуха, за да разпръснат тълпата, каза американски служител.
Засега няма официален коментар за случилото се.

Авиорегулаторът на Афганистан предупреди днес, че националното въздушно пространство е предоставено на военните, след като талибаните превзеха страната, и посъветва преминаващите транзитно самолети да не навлизат в него, предаде Ройтерс.

Това принуждава големите авиопревозвачи да се пренасочат към други маршрути.

Засега американските ВВС са поели контрола на въздушното движение на летището в Кабул, където днес петима души загинаха във възникналия хаос.

Юнайтед еърлайнс (United Airlines), Бритиш еъруейз (British Airways) и Върджин Атлантик (Virgin Atlantic) вчера вече спряха да използват афганистанското въздушно пространство на фона на усилията на западните страни, начело със САЩ, да евакуират гражданите си.

Днес от полети над Афганистан се отказаха и Катар еъруейз (Qatar Airways), Сингапур еърлайнс (Singapore Airlines), тайванската Чайна еърлайнс (China Airlines), Ер Франс Ка Ел Ем (Air France KLM) и Луфтханза (Lufthansa).

Веселин Дремджиев пусна потресаващ клип от Кабул, който показва как стотици афганистанци опитват да се качат на американски самолет в движение:

"15 секунди, които казват (почти) всичко за отчаянието и надеждата:

---- от Morteza Kazemian @morkazemian"

Хеликоптер Апач е разчистил пътя на самолета. 

Най -малко трима души са убити на летището в Кабул, когато цивилни се опитват да избягат от управлението на талибаните. Твърди се, че американските сили, охраняващи въздушния хъб, са стреляли с оръжия, за да разпръснат тълпи по асфалта.

Видеоклипове, публикувани в понеделник в социалните мрежи, показват анархични сцени на международното летище в Кабул.

Американски служител заяви пред Ройтерс, че американските войски, натоварени с задачата да осигурят летището, са стреляли във въздуха в понеделник сутринта, за да разубедят стотици панически афганистанци да се съберат близо до пистата. 

„Тълпата беше извън контрол“, каза служителят, добавяйки, че „стрелбата е била направена само за да разсее хаоса“.

Според Journal, американските морски пехотинци са изстреляли предупредителни изстрели късно в неделя вечерта, след като десетки афганистанци са пробили периметъра на сигурността на летището и са се опитали да се качат на празен самолет за военни превози C-17. 

Хаосът в Афганистан е пълен.

Преходът от демократично управление към ислямистки режим е шок за хората, които започнаха да свикват с предимствата на демокрацията като даденост и сега не могат да повярват колко бързо всичко рухна след изтеглянето на НАТО.

Много афганистанци също се опитват да напуснат страната. Хаос се породи на летището в Кабул, тъй като американските войски продължиха да стрелят във въздуха.

"Тук се чувствам много уплашен. Чуват се много изстрели във въздуха", казва свидетел пред AFP.

"Минахме и видяхме, че големите стъклени врати между гейта и самолетите са счупени. Хората хукнаха към последния самолет. Изглежда, че първият самолет, който беше наш, беше запълнен от служители и излетя, и имаше втори полет, на който хората започнаха да се качват. По-скоро почти се тъпчеха. Върнахме се назад и видяхме много пътници, които просто седяха под самолета близо до пистата. Хората бяха шокирани и не знаеха какво да правят, тичайки от един самолет до друг. След това тръгнахме към изхода, за да се качим в колата. Въоръжени мъже в цивилни дрехи охраняваха летището. Хората бяха много отчаяни, някои тичаха към летището, някои бягаха. За да попречат на хората да влязат на летището, пазачите откриха огън във въздуха. Когато излизах, във имаше човек, който стреляше във въздуха. На няколко минути по пътя от летището видях няколко полицейски автомобила, оставени сами на пътя с отворени врати. Все още чувам спорадични изстрели и хеликоптери", добавя той.

Една жителка на Кабул, студентката Айша Хурам е написала в Twitter, че се е събудила днес от викове и стрелба пред прага на дома си. Тя казва, че хората, представящи се като бойци на моджахедите, "са обикаляли от дом на дом и са взимали колите и вещите на хората", но избягали, когато чули, че талибанските войски наближават, съобщава Би Би Си, цитиран от Днес.бг.

Талибаните през изминалия час отново повториха, че са наредили на бойците си да оставят афганистанските цивилни на мира. И по-специално - при влизането си в Кабул талибаните се опитаха да представят своето по-умерено лице.

За много жени в Афганистан подобен развой на събитията означава само едно - мечтите им са разбити. Една от тези жени е Зеб Ханифа. Тя започва кариерата си като PR консултант и писател през 2013 г., след като завършва колежа си в провинция Балх.

Първата й работа "й дава крила да лети", спомня си тя, добавяйки, че е била горда, когато е пътувала до друга държава сама, със спестените си пари. Това е момент на гордост и за майка й, тъй като тя никога не е стъпвала извън родния си град.

Зеб казва, че следващите няколко години са били невероятни за нея, тъй като е била повишена и е научила нови умения. "Сякаш майка ми преживяваше мечтата си чрез мен. Но тя имаше постоянен страх да не стане нещо нередно - израснала е в конфликт. Тогава не я разбирах, но сега го разбирам."

Ханифа планирала да заведе майка си на първото й пътуване в чужбина, когато настъпва пандемията от COVID-19, а сега не е сигурна, че такава възможност ще се появи отново.

"Счупена съм. Не съм сигурна дали някога ще мога да работя или да правя всичко, което исках да направя. Има толкова много млади жени като мен - мечтите ни се разбиват. И надеждите ни за по-добро бъдеще бързо избледняват. "

Талибаните обещаха, че всички цивилни граждани ще имат своите права под техния контрол, но анализаторите се питат - колко дълго ще спазят това обещание, особено щом става дума за жени и деца. Една снимка, появила се в социалните мрежи, се превърна в метафора на надеждата и страха. На нея се виждат как няколко млади  момичета отиват на училище в първия ден, в който Афганистан е под контрола на талибаните. 

"Ще бъде особено трудно за младите жени. Познавам толкова много студенти по медицина, които биха били отлични лекари, но сега не знаят как ще завършат образованието си", казва той.

Той също така казва, че е чувал и съобщения за бунтовници от талибаните, разграбващи имоти и разказва как талибаните отнели скъпата кола на неговите роднини, като просто ги накарали да слязат от нея насред оживен път.

Джавид казва, че подобни инциденти го плашат, тъй като "вече не може да спи от дни".

Афганистанският министър на образованието Рангина Хамиди заяви пред BBC, че тя ще продължава да работи - и няма да се откаже от борбата за образование на жените.

"Засега е спокойно. Аз съм у дома си и предполагам, че мога да кажа, че се чувствам относително в безопасност - колкото и да не съм в безопасност", казва тя за предаването Newshour в неделя. Тя казва, че е твърдо решена, че дъщеря й и други афганистански жени ще имат образование. "Искам тя да има бъдещето, което съм предвидила за нея и което е предопределено да има. Ако преживеем това, разбира се, ще направя всичко и всичко по силите си, за да продължа да се боря - не само за нея, но и за милионите дъщери, които имам късмета да нарека мои дъщери."

Източник/ци: Petel.bg - новини - Трима души паднаха от колесника на американски самолет в Афганистан и загинаха

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!