Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Талибаните влязоха в Кабул. Захарова: Това е резултат от експериментите на САЩ – Западът се "провали" в Афганистан ИЛИ това бе което искаха

Светът с ужас наблюдава резултата от поредния исторически експеримент на Вашингтон, пише тя

Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс. Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони. 

Това, което се случва в Афганистан днес, е резултат от американски експерименти и светът с ужас наблюдава ситуацията. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от вестник "Российская газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

"Удивително, но факт: в Афганистан има конфронтация между две сили, и двете от които са резултат от процеса на мислене на САЩ. Светът с ужас наблюдава резултата от поредния исторически експеримент на Вашингтон", пише Захарова в своя канал в „Телеграм“.

Изданието припомня, че след като САЩ обявиха края на въоръжената операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, движението на талибаните започна офанзива срещу правителствените сили. Според експерти талибаните вече контролират до 85 процента от територията на страната. Според телевизионния канал Al Arabiya боеве се водят в покрайнините на Кабул. Талибаните обявиха, че не възнамеряват да завземат столицата със сила и водят преговори за мирно прехвърляне на властта.

Въпреки влошаването на ситуацията, евакуация на персонала на руското посолство в Кабул не се планира. Замир Кабулов, специален пратеник на руския президент за Афганистан, директор на второто отделение за Азия на руското външно министерство, заяви пред Интерфакс, че „посланикът и нашият персонал спокойно изпълняват задълженията си“.

Западът се "провали" в Афганистан: Талибаните превзеха без бой президентския дворец

Часове след новината за бягството на афганистанския президент Ашраф Гани в Таджикистан от страната талибаните обявиха, че искат да получат цялата власт в страната и овладяха президентския дворец в столицата Кабул, въпреки уверенията за предстоящо "преходно правителство". Ислямистите твърдят, че вече владеят и редица квартали в столицата, съобщава се за експлозии на различни места. Според Асошиейтед прес те очакват да обявят, от същия този дворец, че превръщат Афганистан в желаното от тях "ислямско емирство".

Според представител на НАТО, цитиран от Би Би Си, от Кабул вече няма пътнически полети - извършват се само военни. "Бритиш еъруейз" потвърди, че вече не прелита над Афганистан. Правителството се разпада след бягството на Гани, действащият министър на отбраната избяга в Обединените арабски емирства.

Талибаните влязоха в Кабул, след като получиха контрола над всички големи градове в Афганистан за 10 дни и на всички пропускателни пунктове, докато в столицата цари хаос, а американските и други дипломати биват евакуирани. Хиляди афганистанци междувременно бягат и опитват да напуснат към Иран и Пакистан. Завземането на страната става, докато САЩ приключват изтеглянето си от нея - 20 години след като нахлуха, за да свалят талибаните заради подкрепата им за "Ал Кайда".

Талибаните трябваше да прекъснат връзките си с "Ал Кайда" съгласно споразумението, с което САЩ се изтеглят от Афганистан, но не е известна да са го направили.

Малко след бягството на президента Гани и съобщенията за влизането на бойците в президентския дворец двама представители на талибаните заявиха за Ройтерс, че няма да има преходно правителство в Афганистан и че движението очаква да получи цялата власт.

В момента не е известно как ще изглежда властта на талибаните, които управляваха с желязна ръка, с публични екзекуции и с премахване на редица права на жените между 1996 и 2001 г. Те се опитват да покажат в момента, че са готови да уважават правата на жените, но във владени от тях провинции вече се появява друга инофрмация.

Според телевизия "Ал Арабия" талибаните умоляват жителите на Кабул да останат в домовете си, докато не стане безопасно. Те вече владеят институции като полицията, университета и образователното министерство. Междувременно вътрешното, което още не е под контрола на ислямистите, обяви вечерен час в столицата от 21 ч. местно време.

През голяма част от деня в Кабул днес цареше паника, имаше големи струпвания пред банките и посолствата, въпреки призивите на властите (а и на талибаните) жителите да запазят спокойствие.

Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер, цитиран от Ройтерс. Неназованият събеседник говори за агенцията по телефона.

"Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат (страната), преди да започнем да преструктираме управлението" в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие.

"Войната в Афганистан приключи", каза по-рано Мохамад Наим, говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс. Наим, който говори пред катарската телевизия Ал Джазира, след като вчера ислямисткото движение установи контрол върху афганистанската столица Кабул, отбеляза, че видът и формата на новото управление в Афганистан ще станат ясни в скоро време.

"Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни", изрази задоволство Наим. Той добави, че талибаните сега виждат плодовете от своите усилия и саможертви през последните 20 години, когато воюваха срещу международните сили начело със Съединените щати. Коалицията свали режима на талибаните през 2001 г. с аргумента, че е подслонил и осигурил база на Осама бин Ладен - лидера на терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите на 11 септември същата година.

"Няма да позволим на никого да използва нашите земи, за да взима на прицел когото и да било, и не искаме да навредим на (никого)", даде да се разбере този говорител на талибаните. Той подчерта, че ислямисткото движение няма да се меси в чужди работи и в замяна не иска други да се месят в неговите.

"Не мислим, че чуждестранните сили ще повторят отново своя провалил се опит в Афганистан", прогнозира Наим. Той изрази готовността на талибаните да успокоят безпокойствата на международната общност чрез диалог.

Искаме не да живеем в изолация, а да имаме отношения с международната общност, каза Наим. Той увери, че талибаните спазват правата на жените и малцинствата и свободата на изразяване "в съответствие с шериата".

Молла Абдул Гани Барадар, който оглавява политическото бюро на движението, каза, че победата е била неочаквано бърза и няма аналог в света. Реалният тест ще започне сега, като се отговори на очакванията на хората и им се служи с решаването на техните проблеми, подчерта в същото време той.

Друг представител на талибаните каза, че те ще започнат разговори за "отворено и широко представително ислямско управление". Сухаил Шахин, говорител на движението, говори пред Асошиейтед прес, след като вчера ислямистите установиха контрол върху столицата Кабул и издигнаха своя флаг над президентския дворец.
По-рано друг представител на талибаните заяви, че те ще обявят ново правителство от президентския дворец, но, изглежда, тези планове остават на изчакване, отбелязва АП.

Американската армия обезопаси летището на Кабул, където вече са се събрали всички останали служители на посолството на САЩ в Афганистан, в очакване да бъдат евакуирани от страната, след като талибаните влязоха вчера в столицата, предаде Франс прес.

"Можем да потвърдим, че евакуацията в пълна безопасност на целия персонал на посолството вече приключи. Целият персонал на посолството се намира на международното летище "Хамид Карзай", чийто периметър е обезопасен от американската армия", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. Посланик Рос Уилсън също е на аерогарата.

По-рано американският флаг бе свален от посолството на САЩ в Кабул. Американските въоръжени сили поеха контрола върху въздушния трафик на летището на Кабул, което продължава да обслужва пътнически полети. През следващите 48 часа числеността на контингента, изпратен спешно от Съединените щати само за да подпомогне евакуацията, ще достигне близо 6000 души.

САЩ планират да прехвърлят извън Афганистан хиляди свои граждани, местни служители на своето посолство и техните семейства, както и други афганистанци, за които има особено голяма опасност.

Близо 2000 афганистанци, отговарящи на критериите по специална имиграционна програма, вече пристигнаха в Съединените щати през последните две седмици, отбелязва АФП.

Вчера САЩ са извели от Афганистан около 500 души, предимно свои граждани, каза пред Ройтерс високопоставен представител на Пентагона. Той добави, че броят на евакуираните ще се увеличи до 5 хиляди на ден, когато всички изпратени американски военни пристигнат в Кабул. По-голямата част от западните дипломатически служители в Кабул вече са били евакуирани, каза представител на американското правителство.

Започна евакуирането на германските граждани от афганистанската столица, съобщи ДПА. Първите от тях са пристигнали рано тази сутрин с американски самолет в Катар. На борда са били и четирима служители на швейцарското посолство в Афганистан.
В петък германското правителство реши да намали до минимум персонала на посолството на страната в Кабул, а вчера целият персонал бе откаран на летището на афганистанската столица, отбелязва ДПА.

Авиокампанията Емирейтс (Emirates) от Обединените арабски емирства спря всички полети до Кабул. Решението е в сила до ново нареждане, предаде Ройтерс. Агенцията припомня, че вчера друга авиокомпания, базирана в Дубай - Флайдубай (Flydubai), - обяви, че спира за неопределено време полетите до Кабул.

Над 60 държави междувременно призоваха всички афганистанци и чужденци, които искат да напуснат Афганистан, да бъдат оставени да го направят, предаде Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ. Летищата и сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове трябва да останат отворени, пише още в изявлението.

"Афганистанците заслужават да живеят в безопасност, спокойствие и достойнство. Ние, от международната общност, сме готови да им помогнем", пише в изявлението на Съединените щати и още около 65 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Катар.

Източник/ци: Талибаните влязоха в Кабул. Захарова: Това е резултат от експериментите на САЩ

Западът се провали в Афганистан: Талибаните превзеха без бой президентския дворец - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!