Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС: "С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г."

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева свиква извънредно заседание на парламента във вторник заради полицейското насилие, става ясно от съобщение на страницата на НС. 

На заседанието ще бъде изслушан служебният вътрешен министър Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви. 

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка". 

Това се казва в изявление на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева, изпратено до медиите и публикувано на интернет страницата на парламента.

"Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите", посочва Митева.

С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви, заявява председателят на парламента. 

Епицентър. бг припомня: Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м.г., взето от камера на Националната служба за охрана, показа парламентарната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов. Кадрите са от пространството зад колоните пред входа на Министерски съвет и са от камерите правителствената сграда. За първи път се вижда ясно какво правят полицаите зад колоните на сградата на изпълнителната власт в България. На тях се виждат скандални сцени как полицаи влачат младежи, как стъпват върху гърбовете им, как момиче е със скъсана блузка, как полицаите снимат с телефони. Няколкоминутното видео е без звук, но се вижда добре какви са действията на полицаите, които довлачват младежите един под един от площада зад колоните. Сред тях има и полицайка, която не остава по-назад от мъжете в насилието.   

Председателят на парламентарната група на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова поиска незабавно полицаите от записа с насилие над протестиращи през юли 2020 г. да бъдат поименно извикани в парламента на извънредно изслушване.

"Полицаите от записа с насилието зад колоните на МС поименно да бъдат извикани в парламента! Заедно с бившите министри, които са им наредили тази гавра, и с настоящия министър, съдействал записът да стане публичен след цяла година укриване. Заедно с бившия премиер Борисов заради защитата на чиито режим се случи това. Да се явят на извънредно изслушване в парламента. Незабавно! Ако откажат, да бъдат принудително доведени! 

"Хващат те, повалят те на земята. И вече опитват да те премажат. Арестуват те и ти се нахвърлят като глутница вълци. Това разказа студентът Евгени Марчев пред Нова тв за нощта на протеста миналата година, когато той е пребит и арестуван.

"Помня както самото влачене, така и ударите, така и най-грозния момент, който е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време и доколкото си спомням, казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи? Това е просто срамно за цялата институция на МВР", посочи днес студентът. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска обективно разследване и съд за виновниците за полицейското насилие над протестиращи граждани при демонстрациите срещу тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев миналото лято.

По-рано за същото настоя съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и лидерът на ИТН Слави Трифонов, а евродепутатът Петър Витанов обяви, че ще сезира Европейския парламент за нарушени човешки права.

В съобщение във фейсбук Нинова написа лаконичното:

"Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига. Обективно разследване, съд и отговорност. А най-голямата е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това.

Кадрите, които парламентарната комисията, разследваща полицейското насилие по време на протестите за оставка на бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, са от  от охранителните камери под колоните пред Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 г.

Това бе вторият ден от превърналите се в масови демонстрации, продължили повече от три месеца. На тази дата мирно протестиращи граждани буквално бяха отвличани от полицаите и завлечени зад дебелите колони на правителствената сграда. 

Още същата нощ се появиха любителски записи, на които се виждаше насилие на униформени. Но тези видеа бяха снимани отдалеч и на тях не се виждаше какво се случва със задържаните зад прикритието на бетонните стълбове. До момента НСО упорито отказваше да покаже записите от охранителните камери.

Разпространените в петък записи категорично показват престъпление, извършено от служители на МВР. 

"Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени. С белезници на ръцете и напълно беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в собствената си държава, са бити зверски, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да олицетворяват върховенството на закона и правото. Изроди срещу Цвети. Изроди срещу децата, които си искат държавата. Тези кадри са били скрити от бившите управляващи. Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от "патриоти" не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години. Режим, който пази властта си с бой. Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерски съвет, той не обели нито една дума за битите деца, каза само, че се пролива кръв на полицаи. Не беше намерен нито един виновник за полицейското насилие, не беше осъден нито един", написа Слави Трифонов..

Източник/ци: Ива Митева свиква извънредно заседание на НС заради кадрите с насилие над протестиращи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!