Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: ДАНС нахлу в БЕХ, НЕК и енергийното министерство

Спецченгета от Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) влязоха на проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ), Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Българска независима енергийна борса (БНЕБ), Национална електрическа компания (НЕК) и Министерство на енергетиката.

Агентите от ДАНС събират всички документи и започват пълна проверка на всички сделки на дружествата от последните няколко години, предаде Big5.bg.

Все още няма официална информация каква е целта на операцията, нито дали има арестувани служители. 

По-рано днес работодателските организации официално сезираха ДАНС и МВР за скъпия ток. Работодателите подозират „че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия“.

„Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата“, подчерта председателят на УС на АИКБ.

Работодателските организации поискаха вчера оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и „Марица-изток 2“ заради рекордно високата цена на борсовия ток.

„Ще блокираме „Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето – и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталиорани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август“, обясни Велев.

Източник/ци: ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: ДАНС нахлу в БЕХ, НЕК и енергийното министерство - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!