Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС със спешна среща: Как да спре новия бежански поток от разпаднатите страни от арабския свят – Мигрантско цунами заля Полша – Беларус – златен мост към Европа

Мигрантско цунами заля Полша от Беларус

Рекорден брой мигранти са преминали полската граница от Беларус от петък насам, съобщава Reuters, като се позовава на данни от полската гранична полиция.

Властите във Варшава и Вилнюс обвиниха президента на Беларус Александър Лукашенко, че използва мигрантите, за да окаже натиск върху Европейския съюз да отмени последните санкции и да отвърне на удара на Полша, която предостави убежище на Кристина Тимановска, беларуска спортистка, която отказа да се върне у дома от Олимпиадата в Токио.

Мигрантско цунами заля Полша от Беларус

/Поглед.инфо/ Лукашенко изглежда печели битката си с Европейския съюз. Той пуска все повече арабски мигранти от Беларус към Литва. А от Литва мигрантите се придвижват по -далеч - към Германия

Европейският съюз е много ядосан на Лукашенко. Но Европейският съюз е безсилен. Наблюдава се умножаване на полетите на иракски авиолинии от Багдад до Минск. Хората бягат и от Афганистан, където талибаните поемат властта. В разпадащите се страни от арабския свят Беларус се превърна в златен мост към Европа.

Европейският съюз провежда спешна среща: как да спре новия бежански поток? Някой вече е в паника. Спомняме си миграционната криза от 2015 г., която взриви Европейския съюз. Брюксел моли Ирак да не изпраща своите граждани повече в Беларус. Балтите молят Брюксел бързо да построи стена на границата с Беларус. Но Меркел и Макрон навремето критикуваха Тръмп, че е построил такава стена на границата с Мексико, затова и не могат да построят подобна стена в Източна Европа.

Меркел мълчи, но разбира, че десните сили и антилибералните настроения сега ще нараснат в Полша и балтийските държави. А Лукашенко играе играта на Ердоган. За да се затвори границата към Европа, той изисква отмяна на санкциите срещу Беларус. Ердоган се бори с 3 милиарда евро годишно от Брюксел за подобна услуга.

Европейският съюз, разбира се, може допълнително да накаже Лукашенко. Но с какво? В тази цинична игра ще пострадат невинни хора, а Западна Европа по либерални причини не може да спре насилствено бежанците. Виждахме това от години в Средиземноморието.

Очевидно ЕС ще трябва да преговаря с „последния диктатор в Европа“.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Мигрантско цунами заля Полша от Беларус - Lupa BG

Лукашенко печели битката с ЕС - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!