Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трето злато за България в Токио! Ансамбълът ни по художествена гимнастика е олимпийски шампион

Хиляди българи скочиха рано тази сутрин от леглата и застанаха пред телевизорите. Хиляди българи рано тази сутрин притаиха дъх и стискаха палци на момичетата ни от ансамбъла по художествена гимнастика. И имаше защо! България вече има трето злато от Олимпийските игри в Токио! За трети път в последните няколко дни българският флаг се изкачи най-високо в Токио, а всички ние плакахме, слушайки химна на страната си. Момичетата ни са олимпийски шампионки!

Грациите ни бяха безупречни! Останаха без конкуренция в многобоя и с общ сбор от 92.100 точки спечелиха златото от Олимпиадата – отличие, което досега липсваше във витрината на художествената гимнастика у нас.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова се окичиха със златните медали в последния ден на игрите в японската столица.

Среброто и бронза останаха за гимнастичките на Русия (90.700 точки), хегемон в гимнастиката, и Италия (87.700 точки).

Тимът ни поведе след първото изиграване с 5 топки. Гимнастичките ни бяха оценени с 47.550 точки за първото си излизане на килима, благодарение на чистото изпълнение на блестящата композиция, поставена по компилация от музиките „Вода“, „Космос“ и „Земя“ на Елица и Стунджи.

Състезателките ни изиграха чисто и смесеното съчетание (3 обръча и 2 чифта бухалки). За изпълнението си по музиката от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян те получиха 44.550 точки.

До този момент на Олимпийски игри България имаше 4 отличия в този спорт. Три при ансамблите – 1 сребърен (Атланта 1996) и 2 бронзови (Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016), и само един в индивидуалното на Адриана Дунавска от 1988 година в Сеул.

Това е трети златен медал за страната ни от Олимпиадата в Япония след отличията на Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате). Сребърен медал завоюва Антоанета Костадинова (10 метра пистолет), а с бронз се окичиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба).

Капитанът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Симона Дянкова ще бъде знаменосец на България по време на закриването на олимпийските игри в Токио.

Честито момичета! Благодарим ви за сълзите от радост в очите!

.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова
Източник: БГНЕС

Източник/ци: Трето злато за България в Токио! Ансамбълът ни по художествена гимнастика е олимпийски шампион

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!