Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прокуратурата сне обвинения към кандидат-министър 3 дни преди изборите

Прокуратурата е оттеглила обвиненията си към кандидата за транспортен министър на ИТН Гроздан Караджов. Това е станало на 8 юли, три дни преди изборите на 11 юли, научи 19 минути от парламентарен източник и веднага провери информацията. От семейството на Караджов получихме потвърждение. Бившият депутат от Реформаторския блок стана обвиняем за длъжностно присвояване по разследване за източването на Telenor на 9 май 2017 г. - 5дни след избора и идването на власт на кабинета Борисов 3.

Държавното обвинение заяви за събрани доказателства, че в периода 2011 г. - 2012 г. Гроздан Караджов като собственик и управител на търговско дружество е сключил три договора с Космо България Мобайл ЕАД с търговско име Глобул на обща стойност над 5,545 млн. лева, но по тях тях не е имало изпъление.

Разследването по случая е  започнало по сигнал на Теленор от 27 април 2016 г., за който съобщи първи норвежкият икономически вестник Dagens næringsliv. След като през май 2013 г. Теленор придобива мобилния оператор Глобул - Космо България Мобайл, и е извършен продължителен и щателен одит е установено, че 21 компании са издали фактури за предполагаемо фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева.

В прокурорското обвинение се твърди, че Гроздан Караджов е сключил тези договори, като умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на Космо България Мобайл ЕАД да присвои над 5,545 млн. лева. Всичко това обаче не е могло да се докаже в съда на 2 инстанции. И оттам са върнали делото заради негодно обвинение в прокуратурата. "Очевидно и тя също е стигнала до този извод", коментираха казуса пред 19 минути от семейството на Караджов.

Източник/ци: Прокуратурата сне обвинения към кандидат-министър 3 дни преди изборите | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!