Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Daily Telegraph: Вземат нашите медали - британците критикуват МОК за допускането на руснаците до Олимпийските игри

/Поглед.инфо/ Руските спортисти победиха британците в няколко състезания и в Лондон се надигна недоволство по този повод. Заради допинговия скандал те не се състезават под флага на Русия, а под емблемата на Руския олимпийски комитет, а и участват само онези спортисти, които не са обвинени в допинг, но британските депутати изискват по -строго наказание, пише The Daily Telegraph .

Забраната на Русия да участва в Олимпиадата е измислица, заявиха британски парламентаристи и експерти, след като Великобритания не получи трети пореден медал поради победата на спортисти, действащи като отбор на Руския олимпийски комитет (ROC), пише The Daily Телеграф.

В случая говорим за двукратната шампионка по гребане Хелън Глоувър, която би могла да спечели бронз, ако руснаците не я бяха изпреварили. Същите претенции са отправени и към руските гимнастички: заради тях британците загубиха бронз и сребро в отборното класиране.

Както припомня авторът на статията, на Русия е забранено да участва в международни състезания поради допинг скандал. Тези руски спортисти, които не са приемали допинг, обаче бяха допуснати да се състезават под неутрален флаг. В Токио има 335 такива и се появяват с костюми под формата на традиционните червено-бели-сини цветове. Те се наричат отбор на ROC и сега са класирани на четвърто място в общото класиране.

Британските политици не са доволни от този резултат и атакуват МОК с критики за решението по принцип да допуснат руснаците. „Мога да разбера недоволството на спортистите. Ситуацията е, че Русия продължава да се подиграва на антидопинговата система и на правните органи, които я прилагат “, цитира авторът на статията мнението на Роб Кьолер от спортната благотворителна организация.

По мнението на някои британски парламентаристи, Русия всъщност е избегнала всяко наказание за допинг скандала. Един от тях, Боб Сийли, каза в разговор с журналист на изданието: „Руснаците се състезават в нормален режим във всички отношения, с изключение на няколко повърхностни неща. Просто е смешно, че Русия се оказа родното място на всички възможни допинг и корупционни скандали и в същото време се измъкна с лека уплаха. Това е много лошо, подкопава международните институции. "

Подобно мнение има и Тобиас Елууд: „Ако искате да накажете държава за нарушаване на правилата, тогава цялата страна трябва да я почувства, само тогава наказанието ще свърши работа. Това, което се случва в Токио, е, че Русия заобикаля наказанието, просто страната е представена под различна маска." В същото време той отнесе Русия и Китай към страните, които се нуждаят от Олимпийските игри като инструмент за проектиране на мека сила, за да постигнат признание на световната сцена, пише The Daily Telegraph.

Превод: ЕС

Източник/ци: Daily Telegraph: Вземат нашите медали - британците критикуват МОК за допускането на руснаците до Олимпийските игри - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!