Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За "утрепания дедо" на един бивш премиер

Антон Гицов

Зачестилото повтаряне на противоречивата история е  заиграване с антикомунистическата карта, която не може да донесе дивиденти на Борисов, защото други го свалиха от власт

На 24 юли бившият премиер Борисов заяви: "Моя дедо ей така са го извели, утрепали са го в двора с тояги и аз затова така си изпускам нервите по адрес на Рашков - този червен сатрап".

Само преди два месеца Борисов пак беше споменал дядо си като на 29 май каза: „Дядо ми са го убили комунистите след 1944 г. и е починал от бой, а са написали, че е починал от червен вятър”.

Някой от приближените до Борисов съпартийци трябва да го посъветва да престане с приказките за да убития си дядо. Истината за неговия митичен "дядо" отдавна е известна, и той не печели, а само губи като непрекъснато я повтаря. Защото той разказва тази история в най-различни, противоречащи се варианти.

За първи път той разказва за съдбата на дядо си на 20 април 2012 г. в интервю за hotnews.bg като казва, че си е чел досието и излага следната версия:

„В досието ми пише: "Бойко Методиев Борисов", роден еди-къде си, дядо му еди- кой си, "монархофашист“, враг на народната власт. Написано било черно на бяло и "да не се допуска да заема ръководни постове", подчертано с червен флумастер“.

В същото интервю той разкрива кога е разбрал за дядо си: „ Бил съм на 16-17 години и си го спомням като ден-днешен, татко се върнал от работа и вика: "Дай да се разходим малко!" Излязохме в Банкя, в гората, и започва да ми обяснява, че навремето дядо Асен е бил обявен за „враг на народа”... извели са го на 12 септември 1944 г. и с тояги са го претрепали в царевицата на двора. Това са го видели, майка, леля.”

През 2014 г. в личния си профил във Фейсбук Борисов пише: "На 9 септември, когато са дошли гавазите от Държавна сигурност, са го извели от дома му и са го пребили с тояги в царевицата в двора, пред очите на всичките му близки”.

На 23 декември 2016 г., пред заседание на Министерски съвет Борисов заяви, че понеже дядо му e бил николапетковист „дори в моето досие пише „враг на народната власт – „николапетковист“.

Според публикуваните спомени на В. Киров от село Хераково, който познава отлично семейството на Борисов, обаче, Бойко Борисов няма убит дядо. Единият му дядо, баща на майка му Венета и леля му Павлина, на име Райчо Войнов, е починал от старост през 1970 г. а другият - този по линия на баща му - през 1965 г. Бойко Борисов сигурно е познавал двамата си дядовци, той е роден през 1959г. и двамата му дядовци сигурно са дундуркали малкия Бойко на колене и са играли с него.
Бащата на Райчо Войнов и дядо на Венета е Асен Войнов от село Хераково, е прадядо, а не дядо на Борисов. Бил е кмет на Хераково към 1943 г. и по спомени на очевидци познаващи семейството е убит от двама излезли в онези смутни времена веднага след 9-ти септември от затвора двама братя престъпници, като отмъщение, че е взел страната на други хора в между фамилна свада за ниви. Противоречията в различните версии на бившия премиер за убития дядо са следните:

- Дядото е убит ту на 9-ти, ту на 12 септември 1944 г.

- Бил убит в двора, и леля му била свидетел, но според спомена на леля му път дядото бил убит в затвора.

- Няма как „гавази“ на Държавна сигурност да са отвлекли и пребили дядо му на 9 септември 1944 г., на тази дата в страната все още действа старата Държавна сигурност към Дирекция на полицията на Царство България, заменена от народна милиция на 10 септември 1944 г., а комунистическата ДС е отделена в самостоятелна дирекция чак през 1947 г.

- Дядото бил ту николапетковист, ту монархофашист. Няма как разбира се „дядо” му да е бил хем николапетковест- т.е. земеделец, хем монархофашист . Към 9 септември 1944 г. земеделците са върли противници на монархията, самият Никола Петков е съучредител и член на Националния комитет на нелегалния Отечествен фронт, създаден на 10 август 1943 г., веднага след 9-ти е министър в правителството на Отечествения фронт. Няма как и „дядото” да е убит на 9 септември и като „николапетковист”. Партията на Никола Петков е създадена почти една година по-късно, а преследването на николапетковистите започва от 1947 г., повече от две години след 9-ти септември 1944г.

-Противоречиви са и обясненията му, кога е научил от баща си за убитият си дядо. В интервю за hotnews.bg от 2012 г. той казва, че това станало когато бил 16-17 годишен. Но в интервю от 10 октомври 2005 г. с Миролюба Бенатова в сп.”Егоист” той разказва, че когато завършил средно образование и искал да кандидатства или в първи факултет на Симеоново – Държавна сигурност, или във втори – Народна милиция, една вечер баща му (който по това време е бил член на БКП) го извел навън (а не в гората край Банкя) и му казал: “Заради дядо ти не можеш да кандидатстваш. Водят го враг на народната власт. Единственото изключение, което може да се направи, е да кандидатстваш във факултета на пожарната – трети.”

Бойко Борисов е дългогодишен премиер на България и лидер на най- голямата политическа партия в страната и би трябвало да е натрупал опит и да внимава какво говори. Зачестилото повтаряне на противоречивата история за „утрепания от комунистите дедо“ е заиграване с антикомунистическата карта, която не може да му донесе дивиденти, по простата причина, че не БСП- наследник на Комунистическата партия, а други некомунистически формации го свалиха от власт.

Източник/ци: За "утрепания дедо" на един бивш премиер - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!