Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От Дубай и Гърция въоръжават Борисов и Пеевски с компромати, напрежението ескалира

Компроматната война срещу политиците, желаещи промяна, набира скорост. Фалшиви и манипулирани документи ще провокират скандали около имена, които ще се предлагат и обсъждат за бъдещото управление. Десетки папки, записи и видеа се съхраняват в Дубай и Гърция, където са изнесените центрове за подобно „производство“.

Там се съхранява продукцията изнесена от МВР, прокуратурата, ДАНС и други служби. Хранилището в Гърция е в офис на фирма, в която съсобственик е дъщеря на бивш висш ръководител във вътрешното ведомство. В Дубай нещата са под контрола на Пеевски – там е изнесената документация от х-л „Берлин“ в столичния кв. Бояна.

Вече се говори в някои кръгове за междуфирмен многомилионен кредит, взет от политик, върху който се опитва натиск. Споменава се дори име на посредник от името на ДПС и Пеевски, който снове между политическите формации.

Упорити са слуховете за опит на кръга около руската Внешторгбанк да влияе върху вземане на решения по отношение на бъдещи политики. Там също надничат сенките на Пеевски, Спас Русев, Милен Велчев и пр.

Да не забравяме, че бившият премиер Борисов има сериозно влияние в някои големи медии и телевизии чрез акции от дружествата, които ги притежават. Същото важи и за Делян Пеевски. Достатъчно е да се сравни участието на представители на ГЕРБ и ДПС в медиите спрямо това на представители на партиите на протеста, за да стане ясно кой държи тези медии на „къса каишка“…

Подслушването, следенето и видиозаснемане на действия на опозиционно настроени спрямо предишната власт политици, медии, журналисти и граждани не е приключило въпреки усилията на служебния вътрешен министър. Шефовете на ДАНС, ДАР и някои структури в МВР бяха отстранени заради непрофесионално отношение към задълженията им, но в тези институции продължават да се подвизават лица, зависими от Борисов, Пеевски, Доган, Гешев и Цацаров. Те продължават да служат на интересите на определени кръгове. Отказът да се публикува списъкът на 38-те политици и магистрати не декларирали притежавани от тях банкови сметки, имоти и фирми зад граница, е едно от доказателствата за това, на кого служат тези хора.

Прокуратурата упорито отказва да разследва скандали като „Осемте джуджета“, в който са замесени висши магистрати, придобитите имоти от жената, с която съжителства главният прокурор Гешев, участниците във фалирането на КТБ и последващото разграбване на активите на банката, лицата от висшите етажи на властта и задкулисието, забъркани в скандала с либийския танкер „Бадр“, отказът да бъде разследвана дейността на биткойн кралицата Ружа Игнатова, издирвана в цял свят за присвоени милиарди евро и лицата, прикриващи нейните далавери в България. Това са само част от доказателствата, че цели институции отказват да функционират в полза на обществения интерес и гражданите.

„Бащите“ на бъдещото правителство трябва да си дават сметка за ордите от подкупени служители от всякакъв калибър, които ще бъдат пуснати срещу тях и ще саботират всеки опит за промяна на управленския модел. Мафията не иска това. Тя има своите частни МВР, ДАНС, разузнаване, контраразузнаване, финансово разузнаване и технически служби, в които освен привлечени бивши кадри работят и сегашни служители от държавните ведомства. Мащабът е зашеметяващ. Също и топлите връзки с организираната престъпност. Да не забравяме „работническия“ произход на Борисов в силови структури в началото на прехода. Бивши вътрешни министри и шефове на служби и дирекции са създали цели групи, които работят в изнесени офиси за дълбоката държава.

Преговарящите за приоритетни политики партии се дразнят от съвети и критики. Очевидно смятат, че притежават нужните знания и експертиза и сигурно е така. Народът обаче е казал: Един бит струва колкото трима небити. Също и „Не питай учило/старило, а питай патило“.

Преговарящи, не давайте основание за розови мечти у провалилия се сатрап и неговата клика!

Задкулисието притежава огромен ресурс и е мотивирано да запази своята доминация в управлението. Ще се използват всички оръжия: подкупи, заплахи, манипулация, компромати, медиен натиск и пр. Няма да се спрат пред нищо. За милиарди става дума.

Бдителността и дори параноята не са излишни в тази ситуация. Не бавете отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Този акт ще даде кислород на много други области да се реформират. Смяната на състава на сегашния ВСС също. Закриването на специализираните прокуратура и съд, действащи по съветския модел на Вишински, също е приоритет. Оттам насетне ще бъде много по-лесно да се променят здравеопазване, образование, икономика, бизнес среда, спазване на човешките права, туризъм, спорт и пр.

В началото на 70-те години Лий Кан Ю, премиер тогава на Сингапур, първенец по корупция в света, започва реформите със закриване на националната полиция, някои от спецслужбите и смяна на висши магистрати. Ако един служител на реда е бил корумпиран досега, той няма да се промени в следващите месеци, - заявява Ю - превърнал държавата-град в една от най-проспериращите в света.

Дали някой вярва, че тук е по-различно? С компромиси няма да стане.

Витали Роник

Източник/ци: От Дубай и Гърция въоръжават Борисов и Пеевски с компромати, напрежението ескалира

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!