Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фаворитът на Слави за премиер - сътрудник на ДС

Сътрудници на ДС успяха да се промъкнат и в 46-ото Народно събрание, показа проверка на desebg.com сред избраните народни представители в новия парламент. Бившите служители на тоталитарните комунистически служби се откриват в групите на Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

Преди изборите на 11 юли 2021 г. Комисията по досиетата огласи общо 51 сътрудници сред кандидатите за депутати. От тях в 46-то Народно събрание са влезли 5 сътрудници, издигнати от три партии – „Има такъв народ“, БСП и ДПС.

Ето кои са те:

ИТН

Иван Василев Хиновски, народен представител в 6 МИР – Враца. Секретен сътрудник „ХАБОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1982 г.;
Николай Стефанов Радулов, народен представител в 23 МИР – София, издигнат от ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“. Щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1981 г.

Любопитното е, че именно Иван Хиновски е един от фаворитите на Слави Трифонов за премиер в новия кабинет. 

Преди два дни Lupa.bg информира, че лидерът на „Има такъв народ” се колебаел между фигурите на Иван Хиновски, Румен Чолаков и Любомир Каримански. Везните обаче натежавали в полза на Хиновски заради огромния му опит в областта на енергетиката, иновациите и управлението на кризи.

БСП

Бойко Любомиров Клечков, народен представител в 10 МИР – Кюстендил, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“. Щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС от 1983 г.;
Румен Василев Гечев, народен представител в 15 МИР – Плевен, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“. Секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г.

ДПС

Рамадан Байрам Аталай, народен представител в 17 МИР – Пловдив - област, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“. Агент „ВЕРГИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.

Само „Демократична България“ нямаше сътрудници сред кандидатите за депутати в 46-то Народно събрание. ГЕРБ-СДС и „Изправи се! Мутри вън“ имаха по двама сътрудници в листите си, но те не са избрани за народни представители.

В предходния 45-ти парламент сътрудниците на тоталитарните комунистически служби също бяха 5-ма, което е най-малкия брой сътрудници в сравнение в предишните парламенти, в които Държавна сигурност имаше не по-малко от 11 представители.

Фаворитът на Слави за премиер - сътрудник на ДС

Източник/ци: Фаворитът на Слави за премиер - сътрудник на ДС - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!