Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Възможно е да няма бедни пенсионери: Иван Нейков пред Lupa.bg

Министърът по финансите Асен Василев вчера обяви, че служебният кабинет предвижда актуализация на бюджета. Основното в актуализацията е предвиждането да се вдигнат пенсиите от октомври, всички бедни пенсионери да излязат от прага на бедност, уточни министър Василев. До тогава пенсионерите ще получават 50-те лева помощ, която получават заради Ковид кризата. 

"Всъщност тези 50 лева не отпадат. Една от целите, които си поставя служебният кабинет е да съхрани тези 50 лева, под някаква форма. Един от начините е именно чрез такова актуализиране на пенсиите", обясни пред Lupa.bg Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика. 

Това, което каза министърът на финансите, трябва да се има предвид с оглед на финансовите разчети. Самата  формула трябва да излезе от НОИ, трябва да мине през Тристранния съвет и да го реши Министерски съвет. Така че в момента е рано да се говори как точно ще станат нещата, категоричен бе експертът.

По думите му обаче има неща, които звучат притеснително. "Ако е вярно това, че пак административно ще се вдигат пенсиите, да се вдигне минималната пенсия от 300 на 340, това е същият модел като този на ГЕРБ- административно се увеличават пенсиите, без да има никаква връзка с осигурителния принос. Хубава е идеята на служебния кабинет, хората с по-ниски пенсии да получават подкрепа чрез социалното подпомагане до прага на бедността. Това е верният път. Не чрез административно увеличаване на пенсията, а именно чрез съчетаване на пенсията такава, каквато човек си е изкарал през годините, плюс подкрепата от социалното подпомагане, когато пенсията не му осигурява доходи до линията на бедността", добави Нейков.

Според него е странно, че едновременно се прави стъпка във вярната посока, но заедно с това се прави отново грешен ход с административно увеличаване на минималната пенсия.

"Абсолютно възможно е да се изведат всички пенсионери над линията на бедността, но пак казвам- това трябва да се случва без да се ерозира пенсионният модел. Това би станало по модела, който обясних по-горе. Само тогава, хората, които наистина имат нужда от подкрепа, могат да я получат", каза още той.

Източник/ци: Иван Нейков пред Lupa.bg: Възможно е да няма бедни пенсионери - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!