Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Тежък ковид уморил сина на Тато

Синът на бившия първи партиен и държавен ръководител по комунистическо време Тодор Живков – Владимир е починал след усложнения, причинени от тежко прекаран коронавирус. Това твърдят пред Lupa.bg близки до фамилията Живкови. Засега от семейството се въздържат от официален коментар за причините за смъртта на 69-годишния Владимир Живков, който е починал рано тази сутрин в столична болница - точно 40 години след кончината на сестра си Людмила.

Здравословното състояние на някогашния плебой №1 на соца от доста години е твърде разклатено. Синчето на Тато още като младеж страдаше от алкохолизъм, а с годините страстта му към чашката се увеличаваше, твърдят запознати. Той разви диабет, имаше и сериозни сърдечни проблеми. През последните две години бе прикован на легло и не можеше да се движи сам, тъй като диабетът го бе ударил в краката и той страдаше от адски болки.

За капак точно преди ковид пандемията Владимир Живков прекара два масивни инсулта и бе между живота и смъртта. Лекарите обаче успяха да го спасят и дори да го стабилизират, въпреки многобройните му здравословни проблеми. За него се грижеше съпругата му Валя, но и тя не е в цветущо здраве. Затова семейството се бе обърнало към услугите на социалния патронаж, които им доставяха храна.

Влaдимир Живков вce пo-чecтo прeкaрвaл cтaринитe cи в дупнишкoтo ceлo Крeмeник, научи Lupa.bg. Влaдкo гocтувaл тaм в имeниeтo нa cвoятa втoрa жeнa Вaля. Двуeтaжният пaлaт e пocтрoeн oт рoдитeлитe ѝ. Именно там синът на правешкия властенин прекарал и последните си дни преди да постъпи в болница.

Oбщaтa им дъщeря Eлизaбeт нe живee при тях oт дocтa врeмe. Тя e мoдeн дизaйнeр и прeбивaвa в Итaлия.

Oт първия cи брaк c Мaруcя Мирчeвcкa Влaдимир имa и cин – Тoдoр Живкoв-млaдши, кoйтo e пoкeр милиoнeр в Aмeрикa и нe oбщувa cъc cвoя бaщa oт 10-гoдишeн.

Братът на Людмила Живкова има и къща в "Бoянa“ нa лeгeндaрнaтa улицa "Ceквoя“, къдeтo живееше до преди две години. 

След смъртта на Людмила Живкова брат й оглави оглавява основаното от нея международно движение "Знаме на мира", което организира три асамблеи след кончината на основателката и първата уникална световна детска сбирка. 

Кой е Владимир Живков?

Владимир Живков е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35-та столична гимназия с преподаване на руски език в София. От 1971 г. е член на БКП. След това завършва право в Софийския университет. Докато учи е член на Софийския градски комитет на ДКМС.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“, вероятно писана от самия Радев. Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, от която има син Тодор Живков, и за Валентина Станимирова, от която има дъщеря Елизабет Живкова.

Въпреки че Владимир Живков няма особени амбиции и качества и е известен с пиянството и разпуснатия си живот, Тодор Живков се опитва да го лансира в политическата йерархия на режима. След смъртта на сестра си Людмила Живкова Владимир Живков става главен директор на Центъра „Знаме на мира“ (до 1989 г.). Същата година е избран за член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС. В периода 1982-февруари 1990 г. е председател на Международната фондация „Людмила Живкова“.

От 27 май 1983 до юни 1989 г. е заместник-председател на Комитета за култура. През 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. От 1986 до изключването си през 1989 г. е член на ЦК на БКП. Народен представител в 8-о и 9-о народно събрание и член на Комисията по духовно развитие и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група.

На снимката горе: Владимир Живков открива
"Асамблея знаме на мира". Зад него са министърът
на културата Георги Йорданов и членът на Политбюро
и секретар на ЦК на БКП Милко Балев

Двойка лекари в Ухан се възстановяват от коронавирус по уникален начин

Първо в Lupa.bg: Тежък ковид уморил сина на Тато

Източник/ци: Първо в Lupa.bg: Тежък ковид уморил сина на Тато - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!