Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ТОП медици обявиха война на далавераджиите и „здравни олигарси” Коце Ботокса и Асен Балтов

Топ лекари застанаха с имената си срещу далавераджиите от ГЕРБ Костадин Ангелов – Коце Ботокса и прогонения шеф на „Пирогов” Асен Балтов, предаде репортер на Narod.bg. Топ медиците са възмутени от наглостта им да атакуват служебния здравен министър Стойчо Кацаров само защото се опитва да осветли измамите им за милиони пред целия български народ.

Лекарите, сред които и бившият интимен партньор на Костадин Ангелов – лекарят на 2021-а Александър Оскар, написаха следното:

След като направихме консултации и се разбрахме група колеги написахме отворено писмо до медиите, колегите и гражданите:

До Медиите в Република България До всички членове на БЛС До съгражданите ни Отворено писмо от български лекари, членове на Българския лекарски съюз

Относно:

Констатираното източване на Здравната каса и големите държавни болници и неприемливото и арогантно поведение на техните уволнени директори, разкрилата се ситуация на корупция, безстопанственост и злоупотреба със здравните вноски на пациентите и заплатите на лекарите, пише лабораторният лекар доктор Георги Тодоров във фейсбук.

Медийната и политическа истерия, която се разви около освобождаването на директорите на големи държавни болници е абсолютно неприемлива и искаме да заявим ясно това.

Това, което се е случвало в Българската банка за развитие и “Автомагистрали” се е случвало и в УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Александровска” и УМБАЛ “Пирогов”. Само че ако ББР няма вложители физически лица, в болниците работим и се лекуваме всички ние.

През последните два месеца ние видяхме крещящи случаи на организиране на канали за търговия с органи като в “Лозенец”, на загробване на болници и лично облагодетелстване като в “Александровска”, на ограбване на здравните вноски на всички, като в “Пирогов”.

Д-р Стойчо Кацаров, днес служебен министър на здравеопазването, който последователно 15 години посочваше нескопосаностите в здравната ни система, получи възможност и доверие да разкрие защо толкова колеги-медици и пациенти са починали през миналата година, защо пациентите са недоволни, защо лекарите работят за мизерни заплати и напускат страната, какво е състоянието на държавните болници.

Човек, непознаващ системата, не може да направи това ефективно, без неоспорими факти и доказателства, в част от които той сам е потърпевш. Опитите да бъде обявен за некомпетентен лъжец будят присмех и издават страха от правосъдие, прозрачност и промяна в здравната система на всички онези, които през последните години са извършвали струващи милиони нарушения и са репресирали своите колеги.

Възмутени сме от поведението и начина на управление на д-р Любомир Спасов, на д-р Костадин Ангелов, на д-р Борис Богов, на д-р Димитър Буланов и на д-р Асен Балтов. Възмутени, че срещу конкретните разкрития за злоупотреби от здравното министерство и здравната каса, се възправя цяла една истинска олигархична машина, в която ръководството на Българския лекарски съюз е замесено на страната на един или друг директор.

През последните дни ставаме свидетели на медийно военно положение, предизвикано от уволнения д-р Асен Балтов и неговите съучастници в болницата и в БЛС, даже и в политически партии.

Възмутени сме, че той, заедно с д-р Николай Габровски, негов заместник като директор и заместник-председател на Българския лекарски съюз прикриха реалната картина за нарушения за 1 млн. лв., възползваха се от зависимостта на колегите в “Пирогов” по един недостоен начин, като ги подтикнаха към публичен псевдопротест и подкопаха доверието в медицината като се отъждествиха с институцията, която доскоро представляваха.

При назначаването си самия Балтов, удобно е забравил, че уволни дисциплинарно председателя на Контролната комисия д-р Сопотенски, а протеста срещу него беше справедлив и подкрепен от колегите на д-р Сопотенски от цялата страна.

Реакциите на разобличените „здравни“ олигарси с държавни пари (не на осигурените в НЗОК, въпреки, че тя е източваната) е разбираема, мощната ПР-кампания с впрягане на ПР-агенции, свързани с политически партии, доказва още един път правотата на ръководството на МЗ и решителността да се разобличи олигархията в държавните болници.

На опитите да се скрие какво се е случвало в болниците в разрез с интересите на лекарите и пациентите, всички честни и работещи лекари следва да се противопоставим. Искаме да напомним, че първо следва да се работи по правилата и че те важат за всички, а не само за привилегировани болнични директори, с право на бонуси, които обикновените лекари не са виждали никога през живота си в размерите известни ни вече.

Реакцията на самозабравилите се болнични директори показва, че се мислят за безнаказани, над закона, над мнението на съсловието, над репутацията на болницата и над интересите на пациентите и лекарите, чиито пари в крайна сметка ограбват. Настояваме правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я установят по подадените сигнали какво се е случвало в държавните болници.

Твърдо подкрепяме действията на Министерството на здравеопазването в лицето на това ръководство да разкрие истината и да защити интересите на пациентите и на всички лекари.

Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска колегия и Управителния съвет на БЛС. Те подкрепиха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и потискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в болниците в интерес на тесен кръг хора.

БЛС не е синдикат на болнични директори, въпреки че ръководството му очевидно се държи като такъв. Това срива авторитета на БЛС пред членовете му и пред обществото, а това само по себе се е недостойно поведение и своеобразно предателство към каузата на съюза. След всичко случващо се, смятаме, че е време да се замислим за постепенна промяна на здравната ни система.

Нито политическите партии, доскоро на власт, нито известни личности по студията, няма как да защитят неморално и незаконно поведение, в случая на д-р Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър лекар. Всеки от нас е добър лекар, но не всеки си позволява да компрометира сектора и лечебното си заведение в защита на личните си интереси.

Нека подкрепим добрите лекари да работят свободно и спокойно и да получават достатъчно за труда си, нека подкрепим промените в здравния сектор, които ще донесат законност и демократично управление на болниците, нека подкрепим пациентите да получават достатъчно качествено лечение срещу здравните си вноски.

Нека подкрепим и добрите управленци в Министерството на здравеопазването, които имат силата и смелостта да спазват закона и да се изправят срещу стената от порочни практики. Заедно няма как да загубим тази битка. 19.07.2021

д-р Георги Тодоров

д-р Стоян Алексов д-р Хелия Божилова

д-р Александър Оскар

д-р Иван Джупанов

д-р Николай Болтаджиев

д-р Филип Маринов

д-р Стоян Сопотенски

д-р Павлин Кемилев

д-р Атанас Темелков

д-р Веселин Илинов

д-р Атанас Атанасов

д-р Петър Грибнев д-р Васил Павлов

д-р Чавдар Еленков

PS: Много други колеги изразиха своята подкрепа и чрез желаещите медии може да добавим имената им, когато го заявят пред нас окончателно. Списъкът е дълъг.“

Източник/ци: ТОП медици обявиха война на далавераджиите и „здравни олигарси” Коце Ботокса и Асен Балтов - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!