Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лаура Кьовеши разследва екоафери за 105 млн. на играчи от „Демократична България“ и ГЕРБ

Играчи, свързани с „Демократична България”, изплуват около първото българско разследване на  Лаура Кьовеши, научи Narod.bg.

Под прицела на европейска прокуратура са договори за над 105 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС), показа проверка на „Уикенд”.

Впечатляващата сума е усвоена при бившите министъри на екологията Нено Димов и Емил Димитров-Ревизоро. В правителството на ГЕРБ те са част от квотата на патриотите. Това оказва се не пречи по тяхно време еврофондовете ударно да се усвояват от Денис Табаков и Аглика Георгиева, свързани са партия „Зелено движение”, която е част от обединението на Христо Иванов.

По времето на ГЕРБ имената на опозиционните еколози изкачат покрай десетки съмнителни европроекти. В част от тях определянето на победителя става след натиск над чиновници в екоминистерството. При други, хората написали условията на конкурса и представителя на фирмата победител са роднини. Все неща, който са безкрайно далече от европейските правила и закони. В резултат, освен евентуалните присъди за безобразията, България ще трябва да връща обратно на ЕС усвоените неправомерно десетки милиони левове. 

Самата схема е описана в доклад до бившият екоминистър Емил Димитров от шефката на програма „Околна среда” Гергана Грозданова. Към него тя прибавя множество документи, свидетелски разкази и дори записи на срещи, на които нейни подчинени  обсъждат злоупотреби с проекти по ОПОС.

Скандалните факти в доклада първоначално не впечатляват Ревизоро, и той награждава чиновниците в програмата с над половин милион лева бонуси, заради добре свършената от тях работа. Малко след това министърът обръща палачинката и праща доклада с допуснатите от подчинените му нарушения на българската и европейската прокуратура.

„Става въпрос за над 105 милиона евросредства, търговия с влияние и уреждане на договори по семейна линия, под покровителството на висш политик. Има съмнения за ОПГ. Майка и дъщеря, баща и син, още един баща и синът му, семейство и един любовник”, обяви Ревизоро

Хората на Лаура Кьовеши реагират моментално и започват разследване, обяви преди дни служебният екоминистър Асен Личев. Европейските прокурори започват детайлна проверка на десетки проекти. Сред тях и спечелените от Денис Табаков и Аглика Георгиева. Двамата гравитират около т.нар. градска десница. На изборите през април Табаков е сред упълномощените представители на коалицията „Демократична България”, показва сайта на ЦИК. Георгиева от своя страна преди време е кандидат депутат от партия „Зелено Движение”, която е част от сегашната коалиция на Христо Иванов.

При усвояван на евромилионите по ОПОС всеки от тях има различна роля, детайлно описана в доклада до министъра.

Денис Табаков е успял да се уреди с консултантски договор, като външен експерт, със задача да изготвя документация или следи за изпълнението на проектите. Подобна работа трябва да вършат стотиците чиновници в екоминистерството, които имат предостатъчно опит, а и вземат заплата за това.

Напук на всичко, ръководството на програмата залага на външни хора като Денис Табаков. Нищо, че за него няма данни да е световноизвестен експерт с безценни знания. За работата си като оценител на европроекти Табаков прибира 29 100 лв. Областите, в които той прилага уникалният си опит са от подмяна на канализация до покупка на тролеи и автобуси от общини в цялата страна, става ясно от доклада до министъра.

Като незменим експерт Табаков прави срещи със служители в програма „Околна среда”, оказвайки им натиск да търсят „правилни” решения по различни проекти, в които фирмите изпълнители са засечени в нарушения. Целта е разкритите безобразия да се заметат, обясняват запознати.

В същия момент експертът оценител Табаков се явява пред оперативната програма и като представител на фирма, спечелила проект. По една случайност „БТ-Инженеринг” е собственост на баща му Денис Табаков. Според доклада фирмата на Табаков-старши участва в проекти за десетки милиони по програма „Околна среда”. Твърди се, че част от натискът оказван от сина му върху чиновниците от ОПОС е свързан с тях.

Другата еколожка от хората на Христо Иванов Аглика Георгиева се оказва, че буквално е абонирана за усвояване на евромилионите свързани със събиране и преработка на отпадъци. Чрез фирмата си „Балканика Енерджи” и нейни дъщерни сдружения тя ударно печели проекти за  изграждане на инсталации за биогаз и биомаса из цялата страна. Общата стойност на одобреното финансиране е над 95 млн. лева.

При голяма част от проектите на Аглика, според изпратеният до европрокуратурата доклад „едни и същи хора изготвят стратегията по която трябва да се усвояват европарите за отпадъците и после ги усвояват”. При част от проектите партньор на еколожката Аглика е циганският барон от Червен Бряг Доко Йорданов. Фирмата на Доко „Мега Хидрострой” е замесена в множество скандали за далавери с еврофондовете. В повечето случаи става дума за договори за ремонт или строителство. При тях парите се прибират, а работата така и не се върши докрай качествено.

От циганският бос си изпати и Столичната община, която срещу 3,5 млн. лева му възлага да обнови сградите на две училища. Вместо ремонт в сградите буквално е извършен строителен погром, алармира преди време общинската съветничка от БСП Милка Христова. Купените на безобразно скъпи цени дъбов паркет и теракот изчезват безследно, вместо да се поставят в класните стаи.

По подобен начин фирмата на Доко изпълнява и ремонта за над два милиона лева на читалището в родният му Червен бряг. Дейностите по поръчката са съпътствани с множество скандали. Докато мургавите строители усвояват парите, от читалището изчезват носии и музикални инструменти. Хора от Червен Бряг многократно подават сигнали до прокуратурата и общината. Реакция от тогавашният кмет на ГЕРБ Данаил Вълов така и няма. По същото време пред местен сайт циганският барон Доко признава, че подкрепя Вълов.

Източник/ци: Лаура Кьовеши разследва екоафери за 105 млн. на играчи от „Демократична България“ и ГЕРБ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!