Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тошко Йорданов: Направихме партията от зор. Ако имаме кабинет, ще направим съдебна реформа и ревизия на всички министерства

Г-н Трифонов е на работа в момента, работи в 7/8 ТВ. След националния референдум, тогава стана ясно, че или трябва да се откажем, или да направим политическа партия. Тази партия е правена от зор. Кабинетът ще ви го представя скоро, като му дойде времето.

Това каза зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти. МС са изпълнители, а тяхната смяна става през парламента, на който гражданите са гласували доверие.

Съвсем скоро означава съвсем скоро. Представянето на проектокабинета беше през телевизия. Имахме неформален разговор без договорки с ИМВ, за да се договорим за среща в парламента. Логично е да имаме партньори. Учуден съм, че за ДБ ние сме по-голям враг от ГЕРБ.  

Логично е да има разговори и с останалите партии. Ние отново ще представим наш проект за кабинет. Ако не бъде подкрепен, ще има предсрочни избори.

Г-н  Николай Василев се е срещал с нашия икономически екип. Той е добър финансов експерт. Ние не сме сектанти да не приемаме чуждо мнение. С огромно удоволствие ще продължим да работим заедно, ако г-н Василев има желание за това

Важна е информацията и какво съдържа. Дали е по телевизията, дали е на площада, това са различни форми на комуникация. Важно е информацията да достигне възможно най-бързо до хората. Комуникацията ни стига бързо до вас.

В момента не преговаряме с никого. Ние решихме да поемем сами отговорност. В предния парламент лидерите на ИМВ, на ДБ, ДПС и ГЕРБ идваха и казваха направете правителство без грам условие за каквото и да е било. Когато покажем следващия състав на кабинета, той отново ще върви с мерки. Депутатите ще трябва да гладуват тези неща да се реализират или да не се реализират.

Нямахме проблем с Кирил Петков и Николай Денков. Проблемът беше, че те се държат по детски. Ако някой откаже, другите не отиват. Асен Василев каза, че иска да разследва мръсните пари и ние се съгласихме. Предложихме му да извадим част от ДАНС и да мине на негово подчинение. Това той не го каза.

Съдебната реформа- ние смятаме, че главният прокурор трябва да бъде избиран пряко от народа. Ако някой ви каже, че ще смени Гешев с друг – лъже. Може да се премахне желязната хватка на Гешев върху прокуратурата. Да, прокуратурата трябва да се извади от съдебната власт. Гешев не се ползва с доверието на никого, освен на ДПС.

Драмата дойде от това ,че ИТН спечели изборите. В момента има емоционален стрес. Разликата от преди е, че ГЕРБ загуби изборите.

Ние не сме в коалиция с ДБ. Имаме обща посока на действие по  отношение на съдебната реформа, на ГЕРБ, на главния прокурор. Вероятно имаме различие за главния прокурор за начина, по който трябва да се избира, но това се решава вътре. Лесно е да кажеш, че си човек на ДПС. Но въпроси в тази посока нямаше. Ако някой иска да връща ГЕРБ, нека да го заяви. Ние не от тях. Ако имаме кабинет, ще направим ревизия на всички министерства.

Медийната среда опорочи един човек за „Добър, ден“. Имахме колебания кой да е министър на екологията.  Важно е какво ще направим, а не къде ще обявим проектокабинета.  Не съм предполагал, че ДБ ще се фокусират върху личността на Николай Василев. Те са се фокусирали върху съдебната реформа, което е много хубаво, но това не зависи от г-н Василев. 

Филип Станев каза: Нека да се сложи край на човека-спасител. Слави Трифонов демонстрира и това да не се фокусираме върху лидер. Не е задължително лидерът на партията да оглави МС. : Джипката падна в дерето и на нейното място идва демокрацията. Ние сме казали ,че няма да работим с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Източник/ци: Тошко Йорданов: Направихме партията от зор. Ако имаме кабинет, ще направим съдебна реформа и ревизия на всички министерства

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!