Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Слави оттегли кандидатурата на предложения от Моника Станишева Николай Василев за премиер! Поканил Асен Василев за премиер

В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Това написа Слави Трифонов в социалната мрежа.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.

Силата е в истината, пише още Слави Трифонов в личния си профил във фейсбук. Слави Т. Трифонов - Posts | Facebook

Моника Станишева предложила Николай Василев за премиер на Слави

Неслучилият се министър-председател на "Има такъв народ" Николай Василев е бил предложен на Слави Трифонов от съпругата на бившия премиер Сергей Станишев - известната пиарка и медиен предприемач Моника Станишева, твърди източник на Lupa.bg. Василев бе и министър в правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев. 

Вероятно Моника Станишева е била привлечена като съветник или медиен консултант на ИТН в хода на предизборната кампания. Още вчера на политическите анализатори направи впечатление, че с призив да се даде шанс на предложното от Слави правителство от Брюксел се включи и евродепутата от гражданската квота на БСП Елена Йончева, която е бивша партньорка на Сергей Станишев.

Сергей Станишев се ръкува сърдечно с Николай Василев, който му беше министър в правителството на Тройната коалиция (2005-2009 г.). Преди това Василев бе вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски

Кандидатурата на Николай Василев за премиер е била обсъдена още преди месец, когато първите социологически проучвания отредиха на "Има такъв народ" първата позиция на изборите. Трифонов е провел няколко срещи с него и е харесал визията му. Една от срещите е била в доста широк формат и е включвала председателя на партията Тошко Йорданов и председателката на 45-ото Народно събрание Ива Митева.

В крайна сметка, след бурна обществена реакция, най-вече от т.нар. "партии на протеста", кандидатурата Николай Василев бе оттеглена изненадващо днес от Слави Трифонов. В петък в 13 ч. се очаква "Има такъв народ" да обявят нов, коригиран, състав на правителството с нов министър-председател.

Както Lupa.bg  разкри, покана е била отправена в сряда вечер към Асен Василев, но...

След изненадващото оттегляне на кандидатурата на Николай Василев за премиер, Слави Трифонов е поканил за министър-председател в проектокабинета си настоящия финансов министър Асен Василев.

Това научи Lupa.bg от няколко свои източника. Предложението е било отправено към Василев в сряда привечер, когато Трифонов явно е взел решение, че трябва да оттегли Василев заради взрива от негативна обществена реакция и съмненията, че вицето от правителството на Симеон Сакскобургготски е свързан с финансови кръгове, близки до ДПС.

Не е ясно дали Асен Василев ще приеме отправеното предложение. Той е заявил в разговора си с Трифонов, че му е необходимо време да помисли, разкрива източника на Lupa.bg. Със сигурност, ако приеме, на поста си ще трябва да останат и министъра на икономиката Кирил Василев, и новоназначения шеф на НАП Румен Спецов. Тримата "вървят" заедно като общ икономически екип.

Служебният финансов министър бе поканен за министър на екологията в първия вариант на проектокабиета на Слави, за което разкри самия Трифонов. Василев обаче е сметнал предложението за несериозно, а според запознати, бил казал: "Мога да приема предложение единствено за премиер".

Три дни по-късно такава покана вече е отправена. Предстои развръзка... От "Има такъв народ" ще представят новия си вариант на кабинета утре в 13 часа на извънредна пресконференция.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Слави: Оттеглям кандидатурата на Николай Василев за премиер

Само в Lupa.bg: Моника Станишева предложила Николай Василев за премиер на Слави - Lupa BG

Бомба в Lupa.bg: Слави поканил Асен Василев за премиер - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!