Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българинът гласува с „НЕ” за старите политическите елити

БЪЛГАРИНЪТ ГЛАСУВА С „НЕ” ЗА СТАРИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЕЛИТИ

**** Изборните резултати са оптимистични въпреки всякакви песимистични заклинания. .

Анализите ми не са пълни, защото на на сайта на ЦИК практически стана невъзможно да се разгледа масива секционни протоколи и при опит да се отворят резултатите на дадена избирателна секция компютърът или телефонът блокират (пробвах чрез различни устройства и IP) И затова няма да правя подробен и изчерпателен анализ.

И защото липсва основен показател.

Този за активността.

Парадокс е, че на сайта на ЦИК най-просто и лесно изчислимият показател за активност е показан към 16 часа вчера (27.20%), макар че иначе резултатите на партиите ги има към часовете от днес.

Т.е. активността ще я видим едва тогава, когато се завърши процедурата по разпределението на гласовете за партиите, за да не се получи някой фал с разминаване между сбора на тези гласове и активността, който да ни светне какво става под масата и как са додадени гласове за системните партии.

Ниската избирателна активност очертава според социолозите само 2 600 000 гласували. Моите анализи и изчисления сочат, че всъщност тя е не повече от 2.2 млн., но разбира се, това никога няма да ни го обявят.

Причини за ниската активност:

1. Основната е, че машините елиминираха неграмотния вот. Хора, които въобще не могат да четат, няма начин как да гласуват с тях, дори и да им се набиват в главата картинки. Затова например в ромското Столипиново за разлика от всички др. избори активността беше изключително ниска.

2. Машините елиминираха купения вот. Циганите (предимно роми, но и турци и българи) не гласуват, ако не им се заплати. (направете си справка в секционни протоколи от такива етнически компактни секции или бедни български).

3. Разочарованието на огромна част от българите от „политическите елити” - независимо как и като какви се представят.

4. Лятото въобще не е причината, както твърдят експертите и социолозите. Например на парламентарните избори, проведени през лятото - на 5 юли 2009 г., когато победител стана ГЕРБ, избирателната активност беше 4 226 195 души. .

Големият провал на тези избори е за новопоявилите се кандидати за народната любов или такива, които разчитаха, че тези избори най-сетне ще ги вкарат в парламента („Възраждане”).

Коалицията на бившия премиер Жан Виденов не достигна и 10 000 гласа. Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов затвърди изпадането си от политиката – също под 10 000 гласа.

„Левият съюз за чиста и свята република” на руския шпионин Николай Малинов получи също толкова гласове.

Както и да се пресмята (вкл. с гласовете на БСП) русофилството у нас за разлика от „политическите елити” е изчезващ електорален вид – явление, което въпреки пропагандата започна още преди около 8 години и съответно съм анализирал в редица постове и мои телевизионни предавания. .

Другият голям провал е за доскорошни второстепенни парламентарни играчи и кандидат-играчи, които окончателно и завинаги минават в пета глуха като Атака, Възраждане, разни патриоти. При поредни нови избори спадът при тях ще е още по-голям. Процесът на изтрезняване от обекти на народните илюзии вече е неотвратим. ВМРО, НФСБ и Воля не успяха да съберат, макар и заедно и 100 000 гласа, макар че докопаха държавната субсидия. Константин Костадинов – Копейкин и Васил Божков-Черепа също я докопаха. .

„Изчегъртането” на ГЕРБ не е плод и дело на сегашното правителство, а процес, траещ вече над десетилетие, понеже резултатите на камарилата на Бойко Борисов въпреки фалшификациите на резултатите, зависимия и купен вот непрекъснато намаляват във времето – от 1 678 641 гласа през 2009 г. на малко над 600 000 гласа на тези избори. (окончателните данни още не са излезли).

При БСП тенденцията също е низходяща вече над десетилетие. И слава богу – лявата партия в елита си не е нито лява, нито партия, а сборище по лични интереси. ____________________________________________

Затова аз оценявам оптимистично тези поредни избори!

С неучастие си от една страна, а от друга – с гласуването на участвалите избиратели българският народ трудно, но неотвратимо поумнява - произнесе едно всеобземащо „не” на досегашните политически елити.

Grigor Lilov, Facebook

May be an image of 1 person

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!