Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В ромските махали изчегъртаха ГЕРБ и ДПС

В ромските квартали отчетоха рекордно ниска избирателна активност.

Ромските махали „изчегъртаха“ ГЕРБ и ДПС. Това стана ясно от резултатите на изборите тази неделя.

На изминалите парламентарни избори големите ромски квартали на България са отчели рекордно ниска избирателна активност. Вследствие на това ГЕРБ са получили от махалите цели 4679 гласа по-малко, а ДПС намалява резултата си с 2477 гласа, показа справка на „Сега“ в протоколите на секционните избирателни комисии.

Партията на Бойко Борисов остава първенец в ромския квартал „Факултета“. Според резултатите от секциите в ОУ „Тодор Каблешков“ ГЕРБ получава 159 гласа, което е с 698 гласа по-малко в сравнение с 4 април. На второ място се нарежда „Има такъв народ“ със 118 гласа, която също понижава резултата си със 135 гласа. БСП отчита 62 вота, или със 185 по-малко от миналите избори.

ГЕРБ губи най-много гласове от ромската махала на столичния кв. „Христо Ботев“, която гласува в СУ „Димитър Страшимиров“. Резултатите там сериозно се разминават с тези от 4 април. Този път победител в тези секции е партията на Слави Трифонов с 417 гласа. Много по-надолу е ГЕРБ със 138 гласа, които са 1774 по-малко в сравнение с предходните избори. ДПС пък печели едва няколко гласа, като само преди няколко месеца партията на Доган получи над 1000 вота. „Демократична България“ също изненадва, тъй като този път има около 100 гласа, а на предишните избори беше с 877.

Отново ГЕРБ е големият губещ в ромския квартал „Максуда“ на Варна. Там партията получава 265 гласа, които са със 188 по-малко от април. ДПС също губи 70 гласа, като за нея са гласували 115 души, отчитат секционните избирателни комисии в местното ОУ „Отец Паисий“. „Има такъв народ“ запазва резултата си от април с 325 гласа. БСП също не повишава, като срещу нея са записани 112 гласа. Останалите партии, сред които „Възраждане“ и „Българските патриоти“ печелят съответно 22 и 51 гласа. 

Фрапираща е разликата с предишните избори и при гласуването в пловдивската ромска махала „Столипиново“, показват данните от СИК в три училища – ОУ „Пенчо Славейков“, НУ „Кирил Нектариев“ и СОУ „Найден Геров“. Там ГЕРБ печелят едва 444 гласа, които са с 1549 по-малко от април. ДПС пък губи 1010 гласа, като резултатът ѝ е 672. Почти равен брой гласоподаватели са гласували за „Има такъв народ и БСП“ – съответно  252 и 298 души.

Ромите от сливенския квартал „Надежда“ също масово не са излезли да гласуват. Поради това ГЕРБ печели вота с едва 133 гласа, но през април те са с 488 повече. ДПС понижава резултата си с 380 гласа, като този път получава едва 112. На трето място се нарежда партията на Слави Трифонов с 61 гласа, а четвърта е БСП с 47.

„Сега“ припомня, че преди изборите на 11 юли вътрешното министерство проведе безпрецедентни акции срещу купуването на гласове. Спецоперации имаше в Сливенско, в ромския квартал „Столипиново“ и „Победа“ в Бургас. Проверени са общо 9588 лица от криминалния контингент. Установени са 818 лидери на групи, занимаващи се с търговия с вот. Проверени са също 1741 собственици на фирми във връзка със сигнали за корпоративен вот. По закона за МВР са задържани 938 души и са съставени близо 7000 предупредителни протокола, съобщи директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев дни преди изборите.

Автор: Мартин Георгиев, в. Сега

Източник/ци: В ромските махали изчегъртаха ГЕРБ и ДПС - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!