Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавата ще подпомогне завода на германската Next.e.GO Mobile с 34 млн. евро

Стартовата цена на произвежданата в България електрическа кола на германската Next.e.GO Mobile ще е 20 000 евро. Това съобщиха днес германските инвеститори при подписването на меморандум за сътрудничество с министъра на икономиката Кирил Петков и с Българската агенция за инвестициите. Next.e.GO Mobile ще построи завода си на територията на индустриалния парк в Ловеч и първите произведени автомобили се очакват в края на 2023 г.

Електромобилът е разработен за движение в градска среда - достига 80 км в час, а с едно зареждане може да измине 200 км. Това е 10 пъти повече от средния пробег в градска среда, заявиха от компанията. Предвижда се производство и на по-мощен модел 4×4.

"Голямо предимство на този модел е, че не се нуждае от специална станция за зареждане. Това може да стане от нормален контакт, например в гаража, и времето за зареждане е 6 часа", посочи министър Кирил Петков. 

След подписването на меморандума Петков лично се качи и подкара електромобила пред сградата на Министерството на икономиката. Дори заяви, че министерството трябва да инсталира електростанция на паркинга си и да се преименува на Министерство на икономиката и иновациите.

Както вече е известно инвестицията на Next.e.GO Mobile е 140 млн. лв., а в завода в Ловеч ще бъдат разкрити 1000 работни места.

"Горд съм, че тази германска компания на бъдещето предпочете България за основното си производство пред други три съседни държави", заяви министър Кирил Петков. По думите му везните са натежали в полза на България не толкова от финансовата подкрепа, която ще получат инвеститорите от държавата, колкото от развития автомобилен клъстер в страната и многото доставчици на различни компоненти за това производство.

Алуминиевата конструкция на елекромобила ще се произвежда от българската фирма "Етем", а кабелите - в завода на "Язаки" в Ямбол. Софтуерът на колата ще се изработва от българското звено на "Бош". Очаква се да бъдат включени още няколко български доставчика. 

Инвеститорът ще изгради завода изцяло със свои средства. Финансовата подкрепа от страна на държавата ще бъда задействана едва след произвеждането на първия електромобил. Според меморандума за сътрудничество стимулите в размер на общо 34 млн. евро ще се предоставят на три части - след производството на първата кола, след производството на първите 10 000 бройки, и след това на следващите 20 000.

"Не даваме пари предварително. Ако до 7 години инвеститорът не покрие тези критерии, няма да получи стимули", посочи министър Кирил Петков. Според него обаче бизнес планът на германската компания е много амбициозен. "Реално от данъците, които инвеститорът ще плати и от осигуровките за работниците, държавата ще получи много повече от това, което ще даде", каза Петков.

Министърът на икономиката се похвали с изключително краткото време за привличане на германската компания - само 5 седмици е времето от първото писмо за намерение до днешното подписване на меморандума с държавата. "Малко помогна и това, че председателят на борда на директорите на Next.e.GO Mobile също е завършил Харвард", пошегува се Петков. 

Източник: "Сега"

Държавата ще подпомогне завода на германската Next.e.GO Mobile с 34 млн. евро

Източник/ци: Държавата ще подпомогне завода на германската Next.e.GO Mobile с 34 млн. евро | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!