Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Идва ли краят на Борисов? Германски медии за изборите в България.

Ето как няколко водещи германски медии коментират изборите в България:

Ще сложи ли вотът в неделя край на ерата Борисов, пита германският журналист и добър познавач на Балканите Михаел Мартенс във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ). Той припомня, че малко други правителствени ръководители в ЕС са управлявали по-дълго от Борисов и уточнява, че той е бил премиер на България от 2009 година насам с малки прекъсвания.

Сега Борисов отново се бори за властта, обяснява Мартенс и добавя: "Не е лесно да победиш този ветеран". В предизборната битка Борисов си осигури подкрепа от турския президент Реджеп Ердоган, който определи бившия премиер като "най-добрия му приятел", пожелавайки му успех на изборите, подчертава германският журналист. Пожеланията на Ердоган обаче не вършат много работа сред избирателите на ГЕРБ и никак не е сигурно, че дълго управлявалата партия ще може да затвърди водещата си позиция на изборите тази неделя. От април насам служебното правителство разкрива смайващи случаи на корупция от ерата на Борисов.

"Един елит, държал се като престъпна банда"

Тези разкрития помагат на най-силния противник на бившия премиер в момента - партията "Има такъв народ" (ИТН), която през април стана втора политическа сила. Тази аморфна по своето съдържание формация лансира ултрапопулистки инициативи - например искането за намаляване на партийната субсидия, което още повече ще увеличи зависимостта на партиите от олигарсите, или пък за прякото избиране от народа на главния прокурор, което би открило популистката надпревара в системата на правосъдието. Не е ясно за какво точно се обявява ИТН, доколкото нейният лидер Слави Трифонов общува с привържениците си само чрез Фейсбук. На единствената си обществена поява миналия месец в Пловдив той каза само, че бъдещият министър-председател трябва да владее чужди езици и да е завършил престижен западен университет. А това изважда от играта някогашния пожарникар и бодигард Борисов, но и самия шоумен и изпълнителя на балканска поп музика Слави Трифонов. Той вече обяви, че няма да става нито премиер, нито депутат, но какво точно иска не е много ясно. И въпреки това на изборите в неделя ИТН може да стане първа политическа сила, заключава Мартенс във ФАЦ.

"Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ) също обръща внимание на предстоящите избори в България. Очакванията са, че и след тези избори няма да бъде съставено стабилно правителство и може би страната ще продължи да бъде управлявана от нов служебен кабинет, пише ЗЦ. "Почти никой не вярва, че Бойко Борисов отново може да поеме управлението на страната. Името му се свързва с все повече скандали", пише изданието. Авторът на статията в ЗЦ цитира и друга медия. "Както писа "Политико", тези скандали само продължават да разпалват гнева, че във властта се е цементирал един елит, държал се като престъпна банда и пуснал пипалата си навсякъде като октопод, а всичко това с помощта на службите, медиите и правосъдието". И според изданието "Редакционна мрежа" (RND), шансовете за съставяне на редовно правителство след изборите тази неделя са малки. "Ще бъде трудно да се намери мнозинство", е цитиран ръководителят на бюрото за Югоизточна Европа на фондация "Фридрих Науман" Мартин Коте.

"Всички срещу бившия премиер Бойко Борисов"

Ако дефинираме опозиционната партия ИТН като партия от центъра и добавим към нея по-малките лявоцентристки партии, е възможно да се получи крехко правителствено мнозинство. Но наблюдателите се съмняват, че Слави Трифонов ще тръгне да кове такъв съюз. Той определя формацията си като "антисистемна" партия, която привлича основно протестен вот от провинцията, както и гласовете на много българи в чужбина, подчертава изданието. Според RND, ако не бъде съставено редовно правителство, служебният кабинет, назначен от президента Радев, ще продължи да управлява до следващите избори наесен.

"Всички срещу бившия премиер Бойко Борисов" - така е озаглавил своята публикация по темата "Франкфуртер Рундшау" (ФР). Очертава се тази неделя ГЕРБ да получи по-лош резултат от този на изборите през април, пише изданието, припомняйки същевременно, че опозицията е силно разединена. Единственото общо между опозиционните партии е желанието им да сложат край на управлението на Борисов.

"От години проблемът с върховенството на закона в България е сред основните причини, каращи много хора да напускат страната. Миналото лято се зароди мощно протестно движение срещу злоупотребите със служебно положение и корупцията в страната. Протестиращите обвиняват правителството на Бойко Борисов, че не е направило нищо за заздравяването на правовата държавност и на независимото правосъдие", припомня изданието.

Източник/ци: Идва ли краят на Борисов? Германски медии за изборите в България. - ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!