Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румяна Ченалова от Възраждане: Корупцията е отровата, която  поглъщаме всеки ден като част от въздуха, който дишаме

Корупцията в България не е просто престъпна дейност по извършване на престъплението “подкуп” по смисъла на чл. 301 от НК. Тя е модел на обществено поведение, начин на мислене и условие за съществуване на държавата.

Корупцията има различни форми – от даването (съответно получаването)  на пари на служител на КАТ, или за записване на дете  в детска градина, или за да  се  получи обществена поръчка. 

Корупция се състои в  тежките зависимости от хората, които управляват  България, и тяхното проектиране на „наши“ хора, на „ наши“ фирми, на синдрома на „калинките“ във властта, „чадър“ над престъпни картели и т.н 

Корупцията е отровата, която  поглъщаме всеки ден като част от въздуха, който дишаме.

Еднозначно решение за справяне с корупцията няма. Нужно е битката да се води на няколко фронта.

На първо място, властта в трите й проявни форми – законодателна, изпълнителна и съдебна трябва да бъде прочистена от хората с корупционно мислене и действия. Паралелната стъпка е да се създадат такива законови условия, че да е невъзможно във властта да попаднат такива хора.

Решението е в създаването на закон за почтеност и компетентност – въвеждането на комплексен тест на входно ниво и системно всяка година.  

Първият незаобиколим тест представлява полиграфско изследване (детектор на лъжата), относно  корупционни нагласи, мислене и действия. Подход, използван не само от ФБР, но и в много международни, включително български компании за периодична проверка на лоялността на служителите.  

Следващите тестове е нужно да обхващат професионалната подготовка,  коефициент на интелигентност и обща култура, психологически профил. Задължително условие е оценяването да се извършва обективно – чрез създаден за целта софтуерен продукт, а не чрез използвания досега субективен подход – проверка или изслушване от комисии.

Следващата стъпка е създаването на законови правила, чрез които да се регулират структурите, функциите и правомощията на контролните органи. В момента администрациите на десетките сектори, отдели, дирекции и агенции към съответните министерства са неоправдано раздути, а вътрешния контрол е сведен до минимум. Закриването на ненужни щатни бройки ще освободи сериозен финансов ресурс, а от друга страна ще даде възможност за адекватно заплащане труда на хората, които професионално и отговорно  изпълняват задълженията си. 

Необходимо е да бъде регламентиран системен контрол върху действията на всяка административна  структура, осъществяван от специализирани органи към всяко министерство, включеното в местните органи на държавна власт и управление. 

Под снимката да пише. 

Не по – малко важно е въвеждането на електронно управление в обществения живот. Ефектът му е двояк – от една страна ще се съкрати излишната администрация и ще осигури бързо и ефективно обслужване на гражданите, а от друга ще се минимизират възможностите за корупционни практики.

Нужна е законодателна промяна и относно размера на санкциите за извършени правонарушения, както и регламентиране на бърз начин за събиране на вземанията. Ниският размер на част от глобите и твърде дългата процедура по събирането им е демотивационен фактор. Въвеждането на лична имуществена и дисциплинарна отговорност е задължително условие. Сключването на неизгодни договори, нарушаването на законови правила (например при провеждане на обществени поръчки, конкурси, участия в проекти, кандидатстване по линия на европейски фондове), независимо от наказателната отговорност, задължително трябва да подлежи на дисциплинарно производство и сериозни имуществени санкции за съответните длъжностни лица.

Целият текст на предложението в областта на съдебната система на Възраждане може да прочетете тук: https://vazrazhdane.bg/novini/634-rumiana-chenalova-ot-vazrajdane-korupciiata-e-otrovata-koiato-poglashtame-vseki-den-kato-chast-ot-vazduha-koyto-dishame

България има нужда от Възраждане!

Възраждане е с номер 11 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник/ци: Румяна Ченалова от Възраждане: Корупцията е отровата, която  поглъщаме всеки ден като част от въздуха, който дишаме – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!