Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: "Част от компенсациите и заплатите в ББР са с размери, които и мен ме накараха да ахна."

"Част от компенсациите и заплатите в ББР са с размери, които и мен ме накараха да ахна." Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков днес, след като новото ръководство на държавната банка най-сетне бе регистрирано от Агенцията по вписванията. Петков допълни, че заплатите на някои управители на банката са стигали до 60 000 лв. в някои месеци. Министърът нарече това безумно. И препоръча "който иска такива заплати, да ходи в частния сектор, а не да взима парите от нашите данъци". Безумните заплати били разкрити от току-що вписания надзор. От думите на Петков стана ясно, че редът за определяне на възнагражденията в ББР и допълнителните добавки върху тях ще бъде променен, така че да не се стига до такива космически заплати.

До 2 г. ще имаме първите произведени в България електромобили. В събота ще могат да се видят пред Министерството на икономиката". Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков. Фирмата производител е германска и се казва e.GO Mobile. Компанията е една от двете с хомологация за ЕС (издаване на разрешителен режим от официален орган).  

ББР лъсва с изумителни заплати не за пръв път. През 2019 г. от публикуваните имотни декларации на висшите служители стана ясно, че тогадашният шеф на банката Стоян Мавродиев се явява най-скъпо платеният служител на публична структура с рекордна месечна заплата през 2018 г. от 36 211 лв.  Заплатата на Мавродиев по това време надхвърляше 5 пъти тази на премиера Бойко Борисов и бе значително по-висока от тази на управителя на БНБ Димитър Радев. Заплатите в БНБ се определят съобразно пазарните нива, за да няма текучество. От думите на Кирил Петков не стана ясно в кой период и от кого са реализирани новите рекорди при възнагражденията в ББР.  

Кирил Петков потвърди и изтеклото в медиите име на компанията, която планира инвестиция от 140 млн. евро в Българи за производството на електромобили - компанията Next.e.GO Моbіlе ЅЕ. "Това, което се говори, че отдавна се работи по тази сделка, са глупости. Всеки ден през изминалите седмици преговаряме и още не мога да се похваля, че сме готови", коментира още Петков по повод коментарии чий е приносът за инвестицията. Според икономическия министър заводът може да е готов до две години и да започне производство, като ползва части и на базирани в България производители от автомобилния клъстер.  

Петков се похвали и с друга добра новина - пренасочване на 106 млн. лв. от React-EU към схемата за подпомагане на малки компании с оборот над 500 000 лв. с безвъзмездно финансиране до 50 000 лв. Първоначалния бюджет на тази мярка бе 78 млн. лв., като интересът е голям и по нея останаха извън класирането много фирми, сега се осигурява ресурс за тях - няма да има ново кандидатстване", коментира Петков. Ресурсът ще стигне за 3694 предприятия, показват разчетите на икономическото министерство.  

Кадровите промени в ръководството на ББР, за които министърът настоя след разкритията за дейността на банката и финансирането с огромни кредити на шепа компании, бяха вписани едва от трети опит. На два пъти Софийският градски съд блокираше вписването, тъй като Николай Димитров - един от старите членове на УС на банката, го атакуваше. Третото заявление за вписване не е било обжалвано, съобщи Петков на спешно свикан брифинг. Той каза още, че няма да съди бившето ръководство на ББР, както се бе заканил, щом те не са блокирали вписването. "Радвам се, че и те решиха да не влизат в конфликти", каза той. Така в УС на банката вече има шестима членове - Николай Димитров, Живко Тодоров, Панайот Филипов. Както и новите мениджъри, назначени от министър Кирил Петков -  Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев. В Надзорния съвет са старите Митко Симеонов, Велина Бурска и Стамен Янев и новите попълнения -  Валентин Михов и Васил Щонов.

Източник/ци: Шефовете в ББР са вземали 60 000 лв. на месец | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!